Nie będę zanudzał szanownych kolegów i koleżanki, na co dzień zajmujemy się rybami znacznie większymi od palet, ale też pięknymi

Palety mam dopiero od kilku lat, ciesze się nimi wraz z domownikami, ale nie jestem mocny w rozpoznawaniu
chorób czy też pasożytów dręczących ich życie.
Nie będę też pisał o parametrach wody, podmianach itp bo o te dbałem zawsze, wszystko jest w normie, pary kładą ikrę co dwa tygodnie i wyrosły na piękne okazy.
Dodam że temperatura waha się między dniem a nocą, pomiędzy 29 a 30*C ryby żyją w dużym zbiorniku, jedzą dużo i bardzo chętnie tylko.............
No właśnie obejrzyjcie ten filmik i powiedzcie co z tym robić? i czy w ogóle coś robić? Ryby nigdy nie widziały chemii.
Każdy pasjonat-hobbysta chce jak najlepiej swoim pupilom, ale gdy widzę że je coś gryzie i dokucza im zaczynam się martwić i drażni mnie to.
Wszystkie ryby kupione jako maluszki u Janka Czarneckiego z Łomży, są tam kilkunasto miesięczne duże pigeony i maluchy jeden mały turkus jest na pewno nie halo, ale je normalnie tylko siedzi osowiały i ma coś białego z boku.
Jeden z pigeonów ma też dziwne białe wyrostki na grzbiecie, próbowałem to przybliżyć na filmie i jest mniej żwawy w porównaniu z innymi rybami, to jedyne objawy widoczne gołym okiem.
Wszystkie ryby natomiast co jakiś czas się otrzepują i próbują jak by coś z siebie zrzucić, trzepoczą płetwami nie zawsze to robią ale udało mi się to dziś nagrać
Trzeba tylko obejrzeć cały film, są tam motywy z otrzepywaniem się i ocieraniem niektórych ryb, na filmie robi to tylko kilka ryb, ale ogólnie robią to wszystkie.
Proszę o jakieś wskazówki fachowców i znawców tematu, czy mam to zwalczać i leczyć? czy zostawić i nie męczyć ich żadnymi lekami.
Poniżej link do filmiku z przedmiotowymi paletami:
http://www.youtube.com/watch?v=8BQzzaeP ... r_embedded