pomocy
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
- shady_01
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Patryk Szadujko
Czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć na pytanie zadane troszkę wyżej niewiem co robić?? para marlboro red też ma takie odchody i nie przyjmują pokarmu juz koło tygodnia. Na dodatek stały się agresywne w stosunku co do innych ryb, cały czas pilnują jednego rogu akwa. I jeszcze praca jednego skrzela ??? Piszcie szybko
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Jak głupie pytanie to i taka odpowiedź.
Może w końcu zdiagnozujesz sam jakiś problem a nie będziesz czekał na poradę z forum.
Pewnie masz nicienie może tasiemce i jeszcze może przywry a może wszystko na raz.
Puszczasz ryby bez kwarantanny gratulacje głupoty.Jak masz ospę 33 stopnie plus sól do akwarium.
Może w końcu zdiagnozujesz sam jakiś problem a nie będziesz czekał na poradę z forum.
Pewnie masz nicienie może tasiemce i jeszcze może przywry a może wszystko na raz.
Puszczasz ryby bez kwarantanny gratulacje głupoty.Jak masz ospę 33 stopnie plus sól do akwarium.
- krjon
- junior
- Imie i Nazwisko: Krzysztof Jonasz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Stalowa Wola
Woda destylowana to prawie to samo, co z filtra RO. Nie preparuj jej tylko wlewaj do akwarium podgrzaną do odpowiedniej temperatury. Podmieniaj codziennie po np. 20l wody aż twardość węglanowa spadnie do 3 stopni niemieckich lub mniej. Później rób podmiany rzadziej. Miękka woda skwaśnieje z resztek jedzenia i rybich odchodów. Pilnuj, żeby nie skwaśniała poniżej 5ph dolewając tej twojej twardej kranówy(zero nieodstanej wody). Jeżeli problemy nie znikną wtedy weź się za leczenie ryb.shad_01 pisze:jeszcze jedno pytanko czy narazie zamiast wody z ro (zanim nabęde) można stosować wodę destylowaną bo niedaleko mnie jest producent jeżeli tak to jak ją preparować przed wlaniem do akwa??
Nie grzeb w dnie, nie dosadzaj żadnych roślin i nie wpuszczaj nowych ryb, zainwestuj w porządne testy kropelkowe a najlepiej w cały zestaw. Odstaw na razie wszystkie leki. Możesz sobie ewentualnie kupić jakieś ziołowe pastylki na uspokojenie. Wydaje mi się, że zbyt impulsywnie reagujesz na wszelkie zmiany w zachowaniu ryb, problemów szukasz nie tam gdzie powinieneś i podejmujesz zbyt pochopne decyzje.
- shady_01
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Patryk Szadujko
Ok spróbuje ale to moje pierwsze palety i nie chciał bym ich wykończyć. Wodę zawsze dostawiam na 48 godzin przed wlaniem, do akwa i silnie ja napowietrzam. A parametry wody po przedwczorajszej podmianie to no3-20, no2-0, two-8, tww-4, ph-7, czyściłem filtr i dodałem jeszcze torfu oczywiście wszystko płukane wodą z akwarium. Także czekam na efekty.