zdarzyl sie wypadek!!!!!!

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Mirek Żak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 16 maja 2006, 20:46

ROSOL pisze:chcialem kupic ten "dlugopisowy"eketroniczny Ph metr za 100zl na allegro, ale mi odradzono ze sa zle pomiary... Czy po waszych doswiadczeniach polecalibyscie czy nie?
Twój problem nie tkwi w sprzęcie. pomiar ph można zrobić zwykłym testem zooleka. I taki pomiar jest IMHO wystarczający. Podstawa to stałe PH. A tego nie zrobisz wpuszczając do akwarium kranówe i dokwaszająć ja w akwarium. Dlatego odradzam zakup Phmetru elektronicznego. Ja mam domu dwa i leżą na półce sporadycznie brane po uwagę.

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 16 maja 2006, 21:39

nie wiem jak do ciebie dotrzec , piszesz na forum o swoich problemach conajmniej tydzień i mam wrażenie żę nic nie zrobiłeś . jesli byś podjoł leczenie od razu to pewnie miałbyś już ryby wyleczone i mógłbyś zając sie wodą teraz masz mętlik w głowie i chyba sam nie wiesz co robic więc zrób coś i nic nie wymyślaj napisz o efektach tego co robisz . W pierwszym opisie napisałeś o wiciowcach napiano ci co masz zrobic-zrobiłeś? Potem opisałeś o gniciu płetw i laura napisała ci co masz zrobic -zrobiłeś?Ostatni dopisujesz że ryby takżę się ocierają - i co jeszcze?jeśli nie podałeś leków a ryby jedzą choc mało to ja bym zajoł sie woda-tylko powoli zbijaj ph możę obiawy same przejdą ,jeśli ryby są z różnego żródła jedne chodziły na osmozie inne na kranówie to inaczej reagują na zmiany.ponadto jeśli jedzą to ci pisałem nie ma biedy i nie trzeba pochopnie podejmowa decyzji(nie znaczy nic nie robic)pozdrowienia :?

Awatar użytkownika
ROSOL
senior
senior

Post autor: ROSOL » 21 maja 2006, 11:08

w szpitalu wymienialem wode codziennie o ph 6. Niestety skutki wymiany wody sa takie jak na zdjeciach...
Załączniki
1.jpg
1.jpg (12.01 KiB) Przejrzano 6475 razy
2.jpg
2.jpg (18.58 KiB) Przejrzano 6475 razy

Awatar użytkownika
ROSOL
senior
senior

Post autor: ROSOL » 21 maja 2006, 11:11

w ogolnym podniemiam wode z ph kolo 6-5. Czemu takie? gdyz jak do wiaderka z kranowka wlalem samo ph minus otrzymuje 6 a gdy doleje uzdatniacz do widy dostaje 5. podmienilem teoretycznie ponad pol akwa i ph nadal mam 7,5 ;-(

Awatar użytkownika
DISPAR
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
Kontaktowanie:

Post autor: DISPAR » 21 maja 2006, 13:09

Problem nie leży w wodzie ani w rybach - Twój problem leży w Twojej głowie. Koledzy chcą Ci pomóc bo nie mogą patrzeć jak po kolei uśmiercasz swoje ryby, a Ty nawet nie skomentujesz tego co napisali. Czy posłuchałes choć jednej porady i zastosowałes ją ? Nie było mnie kilka dni i po powrocie opadły mi rece - znów na topie Rosol i rzeżnia w jego akwarium. Chcesz sobie kupić PH-metr elektroniczny za 100 zł, wydałeś sporo pieniedzy na zakwaszacze Tetry, a nie pomyslałes nawet o zakupie filtra RO? Te zdjęcia to umieściłes w jakim celu ? Na widok Twoich ryb to tylko zacisneły mi się pięści w bezradnym geście współczucia dla nich. Okaż troche sumienia i skończ te swoje ,,popisy'' z żywymi stworzeniami - kiedyś była taka japońska zabawka Tamagochi więc spróbuj wychowować najpierw kurczaczka.

Awatar użytkownika
zelik
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: zelik » 21 maja 2006, 13:13

Rosół chętnie przyjme nawet zapłace Ci za te Twoje ryby. Moze u mnie dojdą do siebie. Napisałem Ci tyle a Ty to masz gdzieś. Nie napisze więcej ani słowa w tematach zakładanych przez Ciebie szkoda czasu...

Awatar użytkownika
ROSOL
senior
senior

Post autor: ROSOL » 21 maja 2006, 17:29

zelik pisze:Rosół chętnie przyjme nawet zapłace Ci za te Twoje ryby. Moze u mnie dojdą do siebie. Napisałem Ci tyle a Ty to masz gdzieś. Nie napisze więcej ani słowa w tematach zakładanych przez Ciebie szkoda czasu...
Zaraz zaraz.... Jak gadalismy proponowales mi podmieniac codziennie wode okolo 5L w malym akwarium i niskim ph aby doprowadzic wode do dobrych paramatrow. Podmieniam codziennie wode o ph 6 tak samo codziennie podminiam w duzym akwarium. W duzym jest oK, jedynie jedna malo je i czesto robi sie ciemna i siedzi sama w kacie.Ja tylko podmieniam i obserwuje i tak jak pisaliscie ze wszystko dzieje sie powoli. Zmienilem im diete taka jaka mi proponowaliscie.Dlatego mysle i z obserwacji widac ze w duzym bedzie wszystko wporzadku.Ja oczywiscie czytam wasze wszyztkie odpowiedzi i oczywiscie sie przystosowuje. Zamiescilem to zdjecie aby pokazac co sie dzieje z paletka ktorej w szpitalu podmieniam wode.mozna juz powiedziec ze podmienilem kolo 60L przez ten czas w malym akwa. Nie pisalem wczesniej gdyz nie bylo potrzeby, podmienialem i obserwowalem. Niestety w tym maly zaczelo znow jej zrzerac pletwy. Moje pytanie czy dalej czekac czy tak jak wczesniej robilem wsypywalem sol i wlewalem TERTA GENERAL TONIC?

Tak przy okazji, male paletki zakupilem 23 grudnia od zjanomego hodowcy i nie kazal nic zmieniac w parametrach wody i wlozyc je do odstanej przez 2 tygodnie kranowy i karmic glownie ochotka. No niestety po 1,5 miesiaca zaczelo cos sie dziac. Akwarium 110L mam juz od 10 lat i nigdy nie mialem zadnej choroby, trzymam w nim pielegnice ktore teraz bezproblemowo rozmnazam.Od lat podobaly mi sie paletki wiec pozbieralem pieniadze i kupilem sobie akwarium 375L i paletki. bardzo mi sie nadal podobaja i caly czas walcze z tym aby uzyskac dobre parametry wody.Caly czas zbieram na filtr RO. za PH minus dalem 25zl a na filrt musze pozbierac 200zl. Do rzeczy prosze o rade co z ta jedna paletka zrobic? czy wstrzymac sie do jutra i kupic FMC a teraz przecierac ja ryvanolem?

pozdrawiam

Awatar użytkownika
xardas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Bartosz Figaniak
Kontaktowanie:

Post autor: xardas » 21 maja 2006, 18:44

Do rzeczy prosze o rade co z ta jedna paletka zrobic? czy wstrzymac sie do jutra i kupic FMC a teraz przecierac ja ryvanolem?
Dodaj soli kamiennej nie jodowanej (Kłodawska) w ilości 1 duża łyżka /10 l wody. Nie kombinuj z wodą na chwile obecną nic - odczekaj i obserwuj.
FMC możesz kupić i dolać do wieczornej kąpieli w wannie.

Polecam lekturę: http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... opic&t=243

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 21 maja 2006, 20:03

nikt nie kazał ci kombinowac z wodą w akwarium z chorą rybą miałeś leczyc ja zgodnie z zaleceniami Lary .Ustawiac wodę miałeś w dużym akwarium powoli i ostrożnie i podawac pokarm nasączony moetronidazolem , żadnych leków do wody bo ryby są wymęczone.Jeśli masz dalej obiawy opisywane wcześniej(mowa o wicieniu)

Awatar użytkownika
ROSOL
senior
senior

Post autor: ROSOL » 21 maja 2006, 20:12

rozmawialem przez GG z zelikiem i mowil mi aby podmieniac wode. Teraz do tej jednej dodalem soli akwarystycznej i przrtarlem jej pletwy rivanolem. W ogolnym tylko podmieniam wode i stabilizuje PH.Potem jezeli to nic nie da to podam w jedzieniu metronidazol.Pytalem sie na forum i nikt nie opisal czy moge tym nasaczyc serce wolowe bo to najbardzej lubia jesc nawet ta co slabo je.

Awatar użytkownika
zelik
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: zelik » 21 maja 2006, 20:35

W ogólnym ryby mu jedzą więc niech poprawia parametry. W starylnym z chorą podmiany też musi robic. Jedynie z tego co zrozumiałem to Rosół daje sól i poźniej podmiany bez soli dlatego sie pogłębia choroba. MOje zdanie ejst takie ze jeśli jedzą to nie leczyć metro. Poprawa warunków i same z tego wyjdą po takich perypetiach dawać następne leki?Nie bedzie to miało końca.

I wszystko jasne. Rosół podał sól faktycznie tak jak mu proponowalismy. Podmieniał wode i juz tej soli nie dawał. Więc ryba po dawce soli miała wymienioną wode na czystą więc choroba postępowała bo co jej miało pomóc w chorobie wodór i tlen?
Ostatnio zmieniony 21 maja 2006, 21:02 przez zelik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 21 maja 2006, 20:51

możesz nasączyc metronidazolem serce (najlepiej jak nasączasz pokarm który chętnie jedzą -wtedy leczenie jest skuteczne)

Awatar użytkownika
zelik
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: zelik » 21 maja 2006, 21:03

rafdisc pisze:możesz nasączyc metronidazolem serce (najlepiej jak nasączasz pokarm który chętnie jedzą -wtedy leczenie jest skuteczne)
Leczenie skuteczne, ale czy konieczne? Nie wydaje mi sie

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 21 maja 2006, 21:14

opisywał że ma ciągnące białe odchody . zaznacam mu żę jeśli ma obiawy które opisywał on i ja potem też ,to leczenie się przyda jeśli nie to nie - ja nie siedzę przed jego akwa. i nie widzę daję mu rady co ma robic jak jest żle jak nie jest to niech nic nie robi ,ma oczy, głowe a w niej mózg więc niech obserwuje i wyciąga wnioski i myśli co należy zrobic.

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 21 maja 2006, 21:24

Kamil apropo's coś ci przypomina ten obrazek ?
Załączniki
ikra.jpg
ikra.jpg (70.26 KiB) Przejrzano 6406 razy

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”