Ten temat też już lekko się zestarzał , jednak lepiej późno niż wcale .
- zdjęcie 0012 to przepiękny obraz roztocza - coś z Acarina tak ogólnie, bo może to być coś z Gamasidae lub z wodopójek, ale ogólnie roztocze- niegroźne dla środowiska akwaryjnego i raczej przywleczone- z piaskiem na przykład .
- tajemnicze "pyłki" na zdjęciach 007 , 006 i 004 to na 100% / wg. Beaty - robiła kiedyś sporo takich preparatów dla studentów / puste pancerzyki po Testacea czyli pełzakach / amebach / oskorupionych, dokładnie jest to pancerzyk Centropyxis sp. wolnożyjące, niegroźne dla ryb .
- i tutaj niestety kończy się moja wiedza i zdolność rozpoznania dotycząca pozostałych zdjęć

. Mogę jedynie powiedzieć , że nie dałbym nawet 1% na nicienie - po pierwsze zupełnie ich nie przypominają - jakieś takie strasznie spuchnięte by były / pewnie się czegoś nażarły i męczy je niestrawność

/ , po drugie i to chyba jest tutaj najistotniejsze - jeżeli dobrze zostało podane powiększenie to są one wiele razy mniejsze od najmniejszych znanych mi nicieni . To niestety wszystko co mogę powiedzieć o tych dziwnych obiektach , i "na dzień dzisiejszy" tej wersji będę się trzymał .

.