Trudności z identyfikacją

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

miro196512
senior
senior
Imie i Nazwisko: Mirosław Góra
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków

Post autor: miro196512 » 14 lut 2007, 13:00

A te tabletki nie były niebieskie :lol: A poważnie co to za skutki uboczne?Czytam właśnie ZDROWE DYSKOWCE i tam p.Sieniawski pisze o nieznanych skutkach stosowania Flubenolu. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 14 lut 2007, 17:49

Taa..
Opisałem dokładnie całą sprawę na forum Mysiara. Efektem końcowym "terapii" były kłopoty z pęcherzem pławnym u połowy ryb(wspomniałem w poprzednim poście o samcu). Krótko mówiąc tu i ówdzie są doniesienia o problemach i jest cały wątek poświęcony tylko temu na SimplyDiscus. Wkażdym razie moje ryby miały nieszczęście tego doświadczyć, ale do końca nie wiadomo jednoznacznie co powoduje problem i sporo wskazuje na to, że nie sam flubendazol.

Co do słowa pisanego, to życie nie raz pokazało, że ślepa wiara we wszystko co napisane nie zawsze prowadzi do sukcesu.. ;)

ps.Też mam tę książkę ;)

pozdr

miro196512
senior
senior

Post autor: miro196512 » 14 lut 2007, 23:43

No i teraz się zastanawiam czy robić powtórkę :?: :!: Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 15 lut 2007, 01:57

Nasze rybki miały niedawno kuracje flubenolem 5% (w proszku) rozpuszczonym w acetonie i nie zauważyliśmy żadnych negatywnych skutków. Kuracja była powtórzona.

Kuba, jak pisałam na Mysiarze, i sam przyznałeś, tabletki były przeterminowane !!!
Skąd ten niebieski kolor? Jak miałam flubenol w tabletkach (jeszcze mam) to były koloru beżowego.
Wydaje mi się, że caly problem tkwił w tych tabletkach i acetonie (może też przeterminowany? lub z jakimiś dodatkami?)

Basia Gajowa

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 15 lut 2007, 01:57

Jeśli diamondy są cały czas w kwarantannowym(nie miały w międzyczasie kontaktu z innymi rybami) i nie wykazują niepokojących objawów, to jak najbardziej należy dokończyć to co się zaczęło(pilnuj tylko azotynów).
W sterylnym, rozpuszczając flube w kwaśnej wodzie z RO nie powinno być problemu.
Ja leczyłem w ogólnym z roślinami i podłożem, w wysprzątanym ale "mocno dojrzałym" zbiorniku. Wiele wskazuje na to, że mogło to mieć wpływ na skutki. Użyłem również acetonu, który mógł się przyczynić do rozwoju "złych" bakterii (tych odpowiedzialnych za zaburzenia w funkcjonowaniu pęcherza), oraz(ostatnie odkrycie :!:) ..mógł rozpuścić farbę na grzałce Tetry(made in Poland). Nie skojarzyłem tych faktów, ale w ostatnim czasie cała grzałka "obeszła" z farby(proszę nie mylić ze "starymi" grzałkami tetry, z deseniem "choinką"), nie jestem jednak w stanie stwierdzić czy zaczęło się to po użyciu acetonu, czy wczesniej. Jakkolwiek, gdy teraz restartowałem zbiornik pozostałości farby starłem z niej palcem.. :evil:, co za kiszka.

pozdr

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 15 lut 2007, 02:30

Gajowa pisze:Nasze rybki miały niedawno kuracje flubenolem 5% (w proszku) rozpuszczonym w acetonie i nie zauważyliśmy żadnych negatywnych skutków. Kuracja była powtórzona.

Kuba, jak pisałam na Mysiarze, i sam przyznałeś, tabletki były przeterminowane !!!
Skąd ten niebieski kolor? Jak miałam flubenol w tabletkach (jeszcze mam) to były koloru beżowego.
Wydaje mi się, że caly problem tkwił w tych tabletkach i acetonie (może też przeterminowany? lub z jakimiś dodatkami?)

Basia Gajowa
Basia, nie czytasz dokładnie. Nie wymyślaj już - przeterminowany aceton :shock:? Wszystko było napisane i o acetonie i o tabletkach. Upierasz się tak jak z nieszczęsnym metronidazolem w innym wątku.. ;) A skąd pomysł, że moje tabletki były niebieskie ??? Przecież to Mirek napisał w formie żartu. Nie chce mi się od nowa pisać tego co jest już napisane. Streściłem tylko sprawę, podałem link do Simply Discus - jak ktoś chce się zagłębiać, to proszę.
Mirek przecież też użył tych tabletek, i co? Wielu ludzi ich użyło i nic. A o problemach donoszą ludzie na całym świecie, m. in. tacy którzy nie słyszeli nawet o flube w tabletkach, ale problem występuje sporadycznie i nie został dokładnie zbadany. Planowałem się do tego przyczynić, dając któregoś kalekę do pokrojenia, ale wszystkie moje ryby w tym momencie już pływają normalnie - grzeją tyłki w 36 stopniach w samym szkle i nie mogę powiedzieć, że jest im gorzej ;), ale na konkluzje jeszcze za wcześnie. Pożyjemy, zobaczymy.

pozdr

miro196512
senior
senior

Post autor: miro196512 » 15 lut 2007, 17:38

Nie zrobiłem jednak powtórki flubenolem,bo zgodnie z przypuszczeniem Lary była to chyba inf. bakt.-w ogólnym pomogło dwukrotne podanie FMC-skalary mają czyste płetwy-a paletki bez nalotu.Dlatego tym 2 diamontom w kwarantannowym podałem Baktopur direkt [nie mam chwilowo FMC] A te niebieskie tabletki to oczywiście był żart Basiu. :lol: :D :wink:

miro196512
senior
senior

Post autor: miro196512 » 20 lut 2007, 23:18

:( Witam. Jednak kąpiel w FMC nie pomogła .Dziś wyjąłem węgiel z filtra i zauważyłem znowu na płetwach skalara takie jakby grudki -widać to na jednym ze zdjęć z podpisem-skalar- no i nie wiem już co o tym myśleć i jak się do tego "dobrać" :?: Ph-6,5 temp.31 NO3-ok.20 - po FMC[dodałem bakterie]podmiana dwa dni temu-60l wraz z założeniem węgla.Ostatnio dołożyłem szyszki olchy.Na dyskach na razie nic nie widać.Co radzicie ??? Pozdrawiam.

lara
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
Kontaktowanie:

Post autor: lara » 21 lut 2007, 15:58

miro uzupelnij najpierw profil, bo niewiem jak sie do Ciebie mam zwracac.

Proponuje przezucic go do kwarantanny, obciac- skrocic nozyczkami lub ostrym skalpelem koncowki pletwy odbytowej i pl. piersiowe. Mozesz potem delikatnie zdezynfekowac wacikiem namoczonym w riwanolu. Dodatkowo zrobic kapiel w soli niejodowanej.

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin

Post autor: Michcio » 21 lut 2007, 16:19

lara pisze:
Proponuje przezucic go do kwarantanny, obciac- skrocic nozyczkami lub ostrym skalpelem koncowki pletwy odbytowej i pl. piersiowe. Mozesz potem delikatnie zdezynfekowac wacikiem namoczonym w riwanolu.

Lara a po co to robić?

miro196512
senior
senior

Post autor: miro196512 » 21 lut 2007, 19:20

Lara a po co to robić?

lara
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
Kontaktowanie:

Post autor: lara » 21 lut 2007, 20:39

miro196512 pisze:.Co radzicie ??? Pozdrawiam.
poradzilam :wink:
miro196512 pisze:
Lara a po co to robić?
chciales porady :wink: :wink:

a tak powaznie to, jezeli Cie to bardzo denerwuje to mozesz tak postapic na upartego.

Ma to tez plusy jak:

- mniejsze ryzyko ze bedzie postepowac dalej
- nie przeniesie sie dalej na inne ryby( ale nie musi)
- nie trzeba stosowac nastepnej kuracji chemia
- nie boli , oczywiscie mam ryby na uwadze.

decyzja nalezy do Ciebie, ja bym poprostu obserwowala. No chyba ze ktos ma jeszcz einne rady?
-

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Michcio » 21 lut 2007, 21:17

Ktoś nie ma innych rad, bo nie zbierał głosu w tym wątku, chciałby tylko wiedzieć dlaczego Laro radzisz obcinać pletwy rybom? Jaki to ma wpływ na leczenie? Zadaje pytanie bo jeszcze nigdy się z czymś takim nie spotkałem.
Dlaczego uważasz że usunięcie domniemanych bakterii z płetw ma większe znaczenie, skoro są one o ile są na całym ciele ryby?

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 21 lut 2007, 21:27

Michcio pisze: dlaczego Laro radzisz obcinać pletwy rybom? Jaki to ma wpływ na leczenie? Zadaje pytanie bo jeszcze nigdy się z czymś takim nie spotkałem.
Widocznie krótko żyjesz. W książkach starych jak ja sa takie porady. Jest też by zastosować kąpiel w 1-5 % roztworze soli ( 1-5 deko na litr wody) w czasie 20-30 minut zaleznie od wytrzymałości ryb. I jak jako nowicjusz bym tak własnie zrobił. Kąpiel można powtórzyć

:wink:
Adam

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Michcio » 21 lut 2007, 21:38

Adam jak sam mawiasz w książkach różne bzdury piszą. Nie twierdze że obcinanie płetw to bzdura, ale na pewno przy takim "zaawansowaniu" choroby jest to raczej niepotrzebne. O ile bym to robił, to w innych przypadkach. Ale zgodzę się z Tobą że sól to bardzo dobry pomysł, biorąc pod uwagę że duża część bakterii przy jej obecności nie ma szans na wzrost- co nie oznacza że wszystkie ;-)

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”