co to może być- pełno kropek na paletkach-prosze o pomoc

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

mj_go
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: mj_go » 11 mar 2007, 23:01

w takim razie potrzymam je w takiej temperaturze, a jutro napisze czy widac jakas poprawe. Pozdrawiam

kafarski
senior
senior

Post autor: kafarski » 12 mar 2007, 09:47

adamn pisze:
No no, to jest ciekawe ale widocznie wiesz lepiej co ja mam i miałem. Jeśli chcesz wiedziec co Cie czeka z odłowu to spytaj się Gajowych czy takie cosik mieli :wink:
Tak sobie myślę, że jak ryba "pije" wodę ciałem i jest trzymana w twardzej wodzie a potem wsadzona do miękkiej to co jej się stanie :wink:

Adam
tak jak w poprzednich tematach adamn jest zawsze nr2 szukającym ''dziury w całym''. ryby z odłowu mam od dawna i nie widziałem zdrowszych ryb.
ryby kupowane przeze mnie siedziały w wodzie o dwa stopnie twardszej niż ta w moim zbiorniku - to raczej też mały powód do nagłego ''napicia się'' wody.
dobrze że im to przechodzi i że obeszło się bez leczenia chemią.

Awatar użytkownika
deptak
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Adam Deptuła
Kontaktowanie:

Post autor: deptak » 12 mar 2007, 10:05

adamn pisze: Tak sobie myślę, że jak ryba "pije" wodę ciałem i jest trzymana w twardzej wodzie a potem wsadzona do miękkiej to co jej się stanie :wink:
Adam
IMO absolutnie nic. AdamN ryba to calym cialem wode pije ?

pozdrawiam

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 12 mar 2007, 10:14

Sławeczku ja nie szukam dziury ale usiłuję się dowiedzieć (bo tego nie wiem) dlaczego ryby wysypało i to na każdej łusce :?:
Miałem, mam i będe miał dzikie i azjatyckie i NIGDY mi się od 91 roku takie cos nie przytrafiło w akwa. Kiedyś było cos podobnego ale wtedy będąc młodym i ciemnawym wsadziłem do akwa doniczkę z roślinami ale nie ceramiczną a plastikową. Tak ryby zaczęły wyglądać. I nie były to dzikusy ani azjatyckie. Był rok jakis 1985

Adam jaka jest różnica a w piciu wody przez rybe słodkowodną a słonowodną to już Ci pisałem na FDMD. Widzę, że CI coś zostało. Tak dalej Adam jeszcze nie jesteś stracony dla akwarystyki :wink:

Adam

Awatar użytkownika
deptak
członek PKMD
Kontaktowanie:

Post autor: deptak » 12 mar 2007, 10:27

AdamN ale ja sie pytam czy calym cialem ? Znowu nieuwaznie czytasz moje posty !

pozdrawiam

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 12 mar 2007, 11:02

deptak pisze:AdamN ale ja sie pytam czy calym cialem ? Znowu nieuwaznie czytasz moje posty !

pozdrawiam
Czytam uważnie a skoro Ty znów zadajesz jak na FDMD takie a nie inne pytanie to sobie teraz robię jaja. Daleka droga przed Tobą.
Adam

Awatar użytkownika
deptak
członek PKMD
Kontaktowanie:

Post autor: deptak » 12 mar 2007, 11:18

Tamten watek z Mysiara ( IMO jeden z najzabawniejszych ) doskonale pamietam. Interesuje mnie czy juz mnieniles zdanie ? Poniewaz moje pytanie ma gleboki zwiazek z tym co pisales powyzej wiec spytam po raz kolejny. AdamieN czy ryba slodkowodna pije rownomiernie wode calym cialem ?

pozdrawiam

mj_go
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: mj_go » 12 mar 2007, 16:35

Dzisiaj rybki już w ogóle nie mają tych kropek. Zacznę dziś zmniejszać temperaturę bo rośliny już mają dosyć :/ 2 mniejsze paletki, które się trochę chowały już ciągle pływają z przodu akwa wraz z innymi dyskami. Rybki nie są płochliwe i jedzą ogromne ilości serc indyczych z bananami :wink:

czarjan2
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jan Czarnecki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łomża
Kontaktowanie:

Post autor: czarjan2 » 12 mar 2007, 17:35

mj_go nie przesadzaj z tym mięsem dobrze by było żebyś dodawał do serducha dużo szpinaku i tylko raz dziennie karmij pokarmem mięsnym bo za jakiś czas będziesz miał wymoczki w akwa, a temperaturę tak szybko nie obniżaj bo to coś może się odnowić ,Pozdrawiam

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 12 mar 2007, 18:09

czarjan2 pisze: mj_go nie przesadzaj z tym mięsem dobrze by było żebyś dodawał do serducha dużo szpinaku
Nie chodzi o serducho i szpinak ale o urozmaicone jedzonko.
i tylko raz dziennie karmij pokarmem mięsnym bo za jakiś czas będziesz miał wymoczki w akwa,
Ciekawa opinia ... ;)

mj_go
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: mj_go » 12 mar 2007, 18:40

tylko mam problem z nimi, bo to sa mali miesozercy :wink: i probowalem im dawac spiruline forte 36%, D-50, regular i d-vital plus tropicala oraz tetra discus i nic nie jedza :? pozuja i wypluwaja, a serce jedza i jedza :) moze cos poradzicie :?:

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 12 mar 2007, 19:11

Głodówka ... nie jedzą jeden dzień i drugi to jak zgłodnieją to zaczną jeść płatki. Nie jest to łatwe - u mnie poskutkowało dopiero dołożenie kilku palet mojej hodowli co jadły wszystko. Doszło do takich skrajności, że wcześniej nic poza mięsem nie jadły (karmiłem 4-5 razy dziennie mięsem bo nic nie tykały) to teraz jedzą wszystko tylko nie mięsko. Każdy rodzaj płatków wcianają, a jak wrzucę mięsko to kicha ... dobrze, że są bocje i kiryski bo leżałoby na dnie.
Można w początkowej fazie wstrętu do płatków dodawać je do mixow mięsnych i wtedy zjadają.

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”