Czyli na 100g (---> 1% w 10 l wody) ---> 3,5 - 5 łyżek.przynenta pisze:...... (Specjalnie ważyłem.)
Sól -pojemność w łyżce stołowej- około 20g do 30g max (oczywiście w zależności, jaka chochla jest wielka)
Kurka wodna , a w mojej książce kucharskiej napisali, że w 1 łyżce stołowej ok. 15 g soli, czyli wg, niej na 10 dag trzeba by aż 6 łyżek. Wychodzi dośc' duża rozbieżnośc'

W praktyce do kąpieli długotrwałej stosuję wg przelicznika ---> na 100 l pół kilo soli, ale większa dokładnośc' będzie potrzebna przy kąpieli krótkotrwałej wg. przepisu Adama N (w wiaderku a 10 l). Muszę więc to sprawdzic' na wadze laboratoryjnej, albo kupic' sobie taki pojemniczek z zaznaczonymi "miarkami".