Co to jest ?

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

wiesiek
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: wiesiek » 08 maja 2007, 09:07

przynenta pisze:...... (Specjalnie ważyłem.)
Sól -pojemność w łyżce stołowej- około 20g do 30g max (oczywiście w zależności, jaka chochla jest wielka :wink: )
Czyli na 100g (---> 1% w 10 l wody) ---> 3,5 - 5 łyżek.
Kurka wodna , a w mojej książce kucharskiej napisali, że w 1 łyżce stołowej ok. 15 g soli, czyli wg, niej na 10 dag trzeba by aż 6 łyżek. Wychodzi dośc' duża rozbieżnośc' :(
W praktyce do kąpieli długotrwałej stosuję wg przelicznika ---> na 100 l pół kilo soli, ale większa dokładnośc' będzie potrzebna przy kąpieli krótkotrwałej wg. przepisu Adama N (w wiaderku a 10 l). Muszę więc to sprawdzic' na wadze laboratoryjnej, albo kupic' sobie taki pojemniczek z zaznaczonymi "miarkami".

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 08 maja 2007, 12:58

W życiu należy sobie radzić powiedział baca i zawiązał buta dżdżownicą . Kiedyś miałem podobny problem więc rozpuściłem 1 kg w 100 litrów wody ;) w myśl zasady że każdy litr będzie zawierał 10 gram . Jak obliczyć 10 gram metoda jest bardzo prosta - bierzemy 1000 cm3 wody czyli 1 litr i sypiemy sól w takiej ilości aż przestaje się rozpuszczać . Zlewamy do innego naczynia roztwór pozostawiając nie rozpuszczoną sól i mamy pewność że roztwór zawiera około 350 gram soli . Rozpuszczalność soli wynosi to około 360 gram/litr w temperaturze od 20-40 stopni - część roztworu zostanie (pewnie z solą na dnie trochę zostanie ale jest nieistotne). Czyli litr takiego roztworu to dawka na 35 litrów wody - błąd pomiarowy jest mniejszy niż metoda na łyżkę.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 12 maja 2007, 18:03

Z rybką skończyło się tak, że zdechła. ;)
A tak na poważnie to zanim zdążyłem się za nią zabrać to ozdrowiała. Moje przymiarki do jej przeniesienia trwały 3 dni i jak już się zmobilizowałem to zauważyłem, że tych kropek jest o wiele mniej. Odczekałem jeszcze 2 dni i już jest zdrowa.

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”