Witam
Ja najprawdopodobniej również mam problem z pasożytami.
Już straciłem 2 paletki. 1 stała się apatyczna i mało jadła druga zaś zaczęła spidować zauważyłem również przestała jeść. I zauważyłem u rybek białe odchody. Szukałem weterynarza z mikroskopem jednak żaden w mojej okolicy się nie podjął.... Wiec zacząłem je leczyć tak jak mi weterynarz kazał. I dał mi dawkę 6 tabletek Metronidazolu na 100 l. Wiec przez jakiś czas tak podawałem jednak nie dało to skutków. Dopiero po jakimś czasie gdy zacząłem pisać na forum i gdy padła mi pierwsza paletka zacząłem podawać normalna dawkę. Wiec wyrzuciłem 2 chora rybkę by ocalić 4 zdrowe i pobierające pokarm.
Nie zbyt mam gdzie zrobić sterylniaka jedyne to 40 l akwa.
Jednak to wszystko jest według mnie spowodowane przyniesieniem neonków , otosków i kilku roślinek. To z nimi mogłem przywlec jakieś świństwo.
Chce przeprowadzić kuracje rybkom Metronidazolem i Levamisolem.
Podałem już dawkę 2g/100l. I po 3 dniach podmiana wody i Levamisol 2,3ml/100l i znowu 3 dni i tak 2 razy powtórzyć całość.
Nie wiem czy to coś pomoże to moje pierwsze paletki i nie znam się i nie mam praktyki w leczeniu. Dostałem takie wskazówki żeby zrobić rybom które są ok taka kuracje. Jednak u jednej paletki dzisiaj zauważyłem niepokojące odchody. Zobaczymy co się będzię działo po kuracji.
Pozdrawiam Paweł.