"nadpobudliwość" paletek

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

sebek2481
nowicjusz
nowicjusz
Imie i Nazwisko: Sebastian Kołtowski
Kontaktowanie:

Post autor: sebek2481 » 10 gru 2008, 22:41

Generalnie przyjąłem zasadę podmiany raz w tygodniu 15%, ale odkąd stwierdziłem wysoki poziom azotu podmieniałem codziennie ok. 20 l z domieszką kwasu solnego żeby zbić pH. Teraz zrobiłem 2-3 dni przerwy z podmianą...Myślałem o filtrze RO, chociaż sądziłem, że obejdę się bez. Tymczasem chyba trzeba będzie szarpnąć za kieszeń...Moja paleta też spiduje tak jak Twoja podana przez Ciebie w opisie...Tylko ciekawie dlaczego...

arturo
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Artur Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo

Post autor: arturo » 11 gru 2008, 09:57

Poprę Andrzeja, do tego dochodzi prawdopodobnie niedobór bakterii azotowych spowodowany świeżym akwa, podmieniaj wodę, masz sporo ryb w młym słoiku, nadmanganianem dodatkowo zamordowałeś sporą część obasady bakteryjnej co pogorszyło sytuację, to dobry sposób przy w pełni dojrzałym akwa...a do tego pojechałeś jeszcze w FMC. Testy paskowe są do du.... postaraj się o dokładniejsze kropelkowe.... Postaraj się szybko o większy zbiornik i dodawaj szczepy bakterii by filtracja biologiczna szybko ruszyła, pozdrawiam

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 19 gru 2008, 23:23

sebek2481 pisze:(...)NO2: 0,5 NO3: ok. 100 (test paskowy JBL)
filrtowanie: 1x filtr zewnętrzny Eheim nieduży nie znam modelu, 2x filtr wewnętrzny AQUASZUT Senior Bio
napowietrzanie z listwy z tworzywa sztucznego

W chwili obecnej zacząłem podawać Nitrivec żeby zbić azot...
Przy mierzalnym NO2 paletki nie mogą zachowywać się normalnie i nie będą również jadły normalnie - są podtruwane. W tego typu sytuacjach należy stosować niewielki dodatek soli niejodowanej, w celu zabezpieczenia ryb przed NO2, aż do momentu kiedy biologia się z tym upora.
Jakkolwiek NO3=100mg/l to również wiele za dużo.
Pożywka dla bakterii (Nitrivec) pomoże w zlikwidowaniu NO2, oraz ..w zwiększaniu poziomu NO3, które musisz sam usuwać poprzez podmiany, co już zasugerował przedmówca.

Odnoszę wrażenie, że na Forum zaczyna panować nowa moda - na nadamanganian - tylko patrzeć jak ktoś sobie całkiem ryby załatwi, Ty sebek2481 byłeś już całkiem blisko ;).

pozdrawiam

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”