"nadpobudliwość" paletek
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
-
- nowicjusz
- Imie i Nazwisko: Sebastian Kołtowski
- Kontaktowanie:
Generalnie przyjąłem zasadę podmiany raz w tygodniu 15%, ale odkąd stwierdziłem wysoki poziom azotu podmieniałem codziennie ok. 20 l z domieszką kwasu solnego żeby zbić pH. Teraz zrobiłem 2-3 dni przerwy z podmianą...Myślałem o filtrze RO, chociaż sądziłem, że obejdę się bez. Tymczasem chyba trzeba będzie szarpnąć za kieszeń...Moja paleta też spiduje tak jak Twoja podana przez Ciebie w opisie...Tylko ciekawie dlaczego...
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Artur Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo
Poprę Andrzeja, do tego dochodzi prawdopodobnie niedobór bakterii azotowych spowodowany świeżym akwa, podmieniaj wodę, masz sporo ryb w młym słoiku, nadmanganianem dodatkowo zamordowałeś sporą część obasady bakteryjnej co pogorszyło sytuację, to dobry sposób przy w pełni dojrzałym akwa...a do tego pojechałeś jeszcze w FMC. Testy paskowe są do du.... postaraj się o dokładniejsze kropelkowe.... Postaraj się szybko o większy zbiornik i dodawaj szczepy bakterii by filtracja biologiczna szybko ruszyła, pozdrawiam
- kubamajer
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
- Kontaktowanie:
Przy mierzalnym NO2 paletki nie mogą zachowywać się normalnie i nie będą również jadły normalnie - są podtruwane. W tego typu sytuacjach należy stosować niewielki dodatek soli niejodowanej, w celu zabezpieczenia ryb przed NO2, aż do momentu kiedy biologia się z tym upora.sebek2481 pisze:(...)NO2: 0,5 NO3: ok. 100 (test paskowy JBL)
filrtowanie: 1x filtr zewnętrzny Eheim nieduży nie znam modelu, 2x filtr wewnętrzny AQUASZUT Senior Bio
napowietrzanie z listwy z tworzywa sztucznego
W chwili obecnej zacząłem podawać Nitrivec żeby zbić azot...
Jakkolwiek NO3=100mg/l to również wiele za dużo.
Pożywka dla bakterii (Nitrivec) pomoże w zlikwidowaniu NO2, oraz ..w zwiększaniu poziomu NO3, które musisz sam usuwać poprzez podmiany, co już zasugerował przedmówca.
Odnoszę wrażenie, że na Forum zaczyna panować nowa moda - na nadamanganian - tylko patrzeć jak ktoś sobie całkiem ryby załatwi, Ty sebek2481 byłeś już całkiem blisko

pozdrawiam