Druga dawka MONEOLU.

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 13 wrz 2005, 14:51

fakt jestem laikiem w leczeniu - mało praktyki ;) dwa leczenia moneolem w nie swoim zbiorniku .
Możesz czekać na "autorytety" które robią to raz w miesiącu albo sam pomysleć jaki termin jest optymalny
W opracowań amerykańskich - w temperaturze 27 stopni cykl rozwojowy jaja to 3-5 dni ( dotyczy 95% populacji )
Cykl pasożyta około dni 20
Osiągnięce przez larwę dojrzałości czyli możliwości produkcji jaj zaczyna się już u niektórych osobników 10 dnia ale większość osiągnie to 14 dnia - potrafią wtedy produkować do 20 jaj na godzinę .
Więc już jest to łatwe do obliczenia dzień 5-6 powtórna dawka - wszystko się zgadza ale ....................... pozostaje 5 %
Skuteczność leczenia polega na tym aby go nie powtórzyć dlatego lepszym rozwiązaniem jest uderzyć przed dniem 10 -tym .
Margines błędu i tak pewnien istnieje ale nigdy nie mamy pewności że brakujące jajo ( z wyliczeń ) nie zrobi nas w jajo .

GrzesiekK
junior
junior
Imie i Nazwisko: Grzegorz Kawecki
Kontaktowanie:

Post autor: GrzesiekK » 13 wrz 2005, 17:02

Witam szanownych forumowiczów. Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Dziś dzień ósmy , więc pora na drugą dawkę .Dlaczego dzisjaj? Myślę że najwięcej racji w tym temacie miał Cocoloco. O wynikach będę informował. Po pierwszej dawce ryby wyglądają na zdrowe, ale przez pierwsze dwa dni były trochę osowiałe. Jedna przez dwa dni była bardzo wystraszona. To narazie . Pozdrawiam Grzesiek.

Awatar użytkownika
jurek48
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: jurek48 » 13 wrz 2005, 21:17

Myślę że najwięcej racji w tym temacie miał Cocoloco”

Ameryki nie odkryłeś, sam tak myślę. Tylko widzisz żeby się czegoś dowiedzieć to czasami trzeba sięgnąć po stary sposób, prowokacja, większość z kolegów się na niej pozna, ale ciągle ich korci żeby zripostować.

GrzesiekK
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: GrzesiekK » 14 wrz 2005, 16:58

Moim zamiarem nie było odkrywanie Ameryki, tylko pozyskanie wiedzy ,której nie posiadałem.Dlatego jeszcze raz wszystkim dziękuję którzy zabrali głos w tym temacie. Pozdrawiam Grzesiek.

Awatar użytkownika
Brodacz
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Grzegorz Mierzejewski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gniezno

Post autor: Brodacz » 15 wrz 2005, 06:02

Ostrzegam wszystkich przed lekceważeniem manoelu. Przy drugiej dawce tego leku chyba za mało podmieniłem wody.Dzieki Bogu nie mogę rano dospać. O piątej rano wszystkie ryby pod powierzchnią ledwo zipały.Szybka podmiana wody i ryby uratowane.
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2005, 10:50 przez Brodacz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 15 wrz 2005, 18:09

Może nie tak - to nie ostrzeżenie przed działaniem moneolu ale ..............
wiadomo że leki w naszym akwarium są ukierunkowane na pewne działnie i dlatego chętnie po nie sięgamy , jednak w akwarium znajduje się kilka milionów niedożywionych gości które tylko czekają aby rozpocząć konsumpcję . Jak każdy tego typu lek jest on doskonałą pożywką dla pierwotniaków i bakterii . Nie na jednym forum ostrzegają przed zmętnieniem wody i braku z tego tytułu tlenu . Proszę sobie policzyć co się stanie jak parka bakterii w uwagi na nadmiar pokarmu rozpocznie prokreację ;) co 10 minut mamy podwojenie ilości po ośmiu godzinach może ich być już tyle że - zapraszam do działu konkursy .
Powyższa uwaga dotyczy też innych form radosnego leczenia np. metronidazolem .

GrzesiekK
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: GrzesiekK » 18 paź 2005, 21:21

Witam wszystkich.
Już ponad miesiąc od kuracji Moneolem więc pora na krótki komentarz. Ryby leczenie zniosły bardzo dobrze. Mimo dłuższego czasu stosowania leku zmętnienie wody nie wystąpiło. Wszystkie objawy chorobowe które występowały przed podaniem leku ustąpiły.Ryby cieszą się dobrym apetytem i przyrostem w ciągu ostatniego miesiąca.
Pozostaje mi tylko potwierdzić skuteczność Moneolu. Jeszcze raz słowa podziękowania wszystkim którzy zabrali głos w tym temacie.
Pozdrawiam Grzesiek. :D

Awatar użytkownika
mak
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: mak » 25 paź 2005, 20:47

Brodacz pisze:Ostrzegam wszystkich przed lekceważeniem manoelu. Przy drugiej dawce tego leku chyba za mało podmieniłem wody.Dzieki Bogu nie mogę rano dospać. O piątej rano wszystkie ryby pod powierzchnią ledwo zipały.Szybka podmiana wody i ryby uratowane.
Pomogłoby też silne napowietrzanie. Podczas leczenia Moneolem nie wolno o tym zapominać, szczególnie przy przekraczaniu czasów podanych przez producenta. U mnie ryby odetchneły, jak zainstalowałem dodatkowy napowietrzacz.

Serdecznie pozdrawiam,
MAK.

Awatar użytkownika
MarSz
senior
senior
Imie i Nazwisko: Marek Szurpik
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bielsk Podlaski
Kontaktowanie:

Post autor: MarSz » 11 mar 2006, 11:35

Jestem pełen optymizmu i nadziei po przeczytaniu tego tematu, tylko nie zauważyłem tu dyskusji na temat małych ryb. W moim akwarium oprócz ryb dorosłych jest 5 maluchów około 5-6cm, czy one mogą razem z rybami dorosłymi moczyć się w moneolu :?: Czy dla nich zastosować dawkę mniejszą w odzielnym akwarium :?:

lara
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
Kontaktowanie:

Post autor: lara » 11 mar 2006, 11:44

mozesz!

pisalm juzo tym tu : http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... topic&t=25

OPIS DOSWIADCZENIA PRZEPROWADZONE PRZEZ JORG GOTTWAL,STADTHAGEN

Awatar użytkownika
MarSz
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: MarSz » 11 mar 2006, 12:01

Heh :) szybka jesteś, dziękuje za odpowiedź.

Awatar użytkownika
MarSz
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: MarSz » 12 mar 2006, 19:34

Jeszcze jedno, nie wyczytałem tu http://sklep-zoo.com/sklep/product_info ... ts_id=2096 nic na temat PH i TW. Mam rozumieć że oznacza to iż nie mósze dbać o te parametry? pytam bo od wtorku zaczynam kuracje.

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”