Dylematy

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Asko
junior
junior

Post autor: Asko » 22 wrz 2005, 07:50

Witam
Zastosowałem sie do wszystkich sugestii Lary, za które jej bardzo dziękuję. Zmniejszyłem nawet ilośc wody na 300 l :). Od wczoraj prowadzę leczenie. Dam znać jak zauważę istotne zmiany.
Pozdrawiam
Kordian

Asko
junior
junior

Post autor: Asko » 25 wrz 2005, 10:48

Witam
Tak jak wspominałem rozpocząłem leczenie metronidazolem. Dzisiaj dzień 5 - podmiana 20% wody. U jednej paletki zauważam jednak coś niepokojącego. Wydala przeźroczysty "balon" o zabarwieniu lekko żółtawym. Rozmiar: długość 10 mm, szerokość 5mm. Kształt eliptyczny, ze wzgędu, że na dnie jest coś cięższego. Po chwili odrywa się. Wyławiam i patrzę przez lupę. Nie wiem co tam jst w środku. Opis: Galareta o blado pomarańczowym zabarwieniu, widać jakieś czarne kropki. Wyraźnie oddziela się to od reszty wypełnienia "balona". Co to może być? Czy to jest właśnie efekt podjętego leczenia? Może wydaliła to paskudztwo co siedziało w niej? Bardzo proszę o odpowiedz.
Pozdrawiam
Kordian

lara
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
Kontaktowanie:

Post autor: lara » 25 wrz 2005, 19:11

jezeli rybki nie jedza przez pare tygodni to wtedy wytwarza sie nadmiar sluzu w jelitach. Jest to nic innego jak zluszczony miedzy innymi nablonek jelit.Podnoszac teraz temp. jak i zaczynajac kuracje wzmaga to dodatkowe trawienie i wtedy zostaje usuwany zolto-bialy-galaretowaty sluz na zewnatrz. Czasami to trwa pare dni, dopoki rybka nie zacznie znow przyjmowac pokarmu.

Asko
junior
junior

Post autor: Asko » 14 paź 2005, 08:56

Witam
Dzisiaj mija 23 dzień od zastosowania pierwszej dawki metronizadolu. Efekt kuracji zadawalający. Ryby spokojne, pływają po akwa. W dniu 16.10 zabieram się do podania flube. Sam jestem ciekaw jaki będzie końcowy efekt.

Asko
junior
junior

Post autor: Asko » 27 paź 2005, 10:46

Witam
Po zakończeniu leczenia metronizadolem, rybcie rzeczywiście zachowywały się inaczej, chętnie pływały i pobierały pokarm. Po tygodniu czasu jednak początkowe objawy powróciły. Rybki płochliwe i pociemniały. Mając na uwadze że była to połowa kuracji metro/flube nie wpadłem w panikę . 24.10 zacząłem leczyć Flube. Opóźnienie wynikło z trudnościami zdobycia Flube. Dzisiaj jest czwarty dzień i jestem miło zaskoczony. Tak spokojnych ryb jeszcze nie miałem. A jedzenie. Gdy im daję chcą się pozabijać. Przeganiają się nawzajem, gonią nawet skalary i kirysy. Rządzą w akwa. CDN.
Pozdrawiam
Kordian

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 27 paź 2005, 20:21

Noi brawo.Troszke przypilnowac ,podleczyc i bedzie dobrze!

Pozdrawiam

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”