Formalina

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 01 cze 2006, 23:02

Panowie - zapytałem zagranicznych wystawców oraz naszych laureatów co sądzą o formalinie .Odpowiedż była podobna chcesz mieć ładne paletki to nie bierz pod uwagę tej alternatywy . Możecie się upierać że jest skuteczna ale nie dla tych co chcą mieć dyskowce warte pokazania . Oczywiście wybór należy do każdego z Was czytającego te posty jest to dobra alternatywa czy nie . Niech oceną będą ryby a nie ilość słów w poście .

wiesiek
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: wiesiek » 02 cze 2006, 08:56

izik pisze:wiesiek- nie bierz wszystkiego na serio co jest napisane w książkach troche wody i "formy...." musi byc,bo inaczej z ksiazki zrobi sie broszurka. .........
Się wie ;)
Ale, mimo wszystko do opracowania takiej książki zbiera się wiedzę i doświadczenia :
autora (praktyka + wymiana poglądów po wydaniu poprzednich książek), autorów innych opracowań , specjalistów innych dziedzin (w tym przypadków chemików i toksykologów), no i całej rzeszy doświadczonych dyskomaniaków.
Mam nadzieję i podstawy aby sądzic', że Andrzej robi tak jak zapowiadał.

izik pisze: ......... najwazniejsze sa twoje doświadczenia w przygodzie z paletkami .
Masz rację, to faktycznie najlepsza metoda. Ale też dosyc' drastyczna (zwłaszcza dla "materiału badawczego").

Ja jakoś wolę uczyc' się na cudzych błędach, a dopiero zdobytą w ten sposób wiedzę pogłębiac' literaturą i swoimi doswiadczeniami .
I moje rybki też to wolą :lol:

wiesiek
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: wiesiek » 02 cze 2006, 09:02

cocoloco pisze:Panowie - zapytałem zagranicznych wystawców oraz naszych laureatów co sądzą o formalinie .Odpowiedż była podobna chcesz mieć ładne paletki to nie bierz pod uwagę tej alternatywy . Możecie się upierać że jest skuteczna ale nie dla tych co chcą mieć dyskowce warte pokazania . Oczywiście wybór należy do każdego z Was czytającego te posty jest to dobra alternatywa czy nie . Niech oceną będą ryby a nie ilość słów w poście .
Coco - masz rację !
Ale też powiedz, jako doświadczony dyskomaniak,
czy w sytuacji ratowania życia należy myślec' o wystawach ?

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 02 cze 2006, 10:01

A ja powtórzę swoje i przywołam posty znanego w PKMD chemika J-23. Zanim wlejesz cudowną chemię do zbiornika lecz:
1) podmiana wody,
2) jeszcze większa podmiana wody,
3) jeszcze większa systematyczna podmiana wody,
4) podnieś temperaturę (niektórzy czasowo dają nawet 37 stopni!!),
5) dodaj soli kuchennej,
6) obniż pH - w 100% zgadzam się z Klosem, mało która cholera przeżyje w pH 5 i mniej (oprócz mojej teściowej), a paletki będą szczęśliwe w takim kwasie!

Awatar użytkownika
deptak
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Adam Deptuła
Kontaktowanie:

Post autor: deptak » 02 cze 2006, 12:43

No coz znam i takich co Lizol do akwa leja.

pozdrawiam

wiesiek
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: wiesiek » 08 cze 2006, 09:16

Hypno pisze:A ja powtórzę swoje i przywołam posty znanego w PKMD chemika J-23. Zanim wlejesz cudowną chemię do zbiornika lecz:
1) podmiana wody,
2) jeszcze większa podmiana wody,
3) jeszcze większa systematyczna podmiana wody,
4) podnieś temperaturę (niektórzy czasowo dają nawet 37 stopni!!),
5) dodaj soli kuchennej,
6) obniż pH - w 100% zgadzam się z Klosem, mało która cholera przeżyje w pH 5 i mniej (oprócz mojej teściowej), a paletki będą szczęśliwe w takim kwasie!
Pozwoliłem sobie na podkreślenie akapitu o soli:)

Wszystkich zainteresowanych tą metodą (tj. przepisem na kąpiel solankową ) odsyłam do postu "moje paletki nie jedzą" na forum "Dyskowce - tematy ogólne", gdzie Łukasz "Jeki" podaje ustalenia z ostatniej narady !!!!

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”