Czy co Wiciowce czy cos innego?
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
Jeśli stosujesz deszczownię to z niej zrezygnuj bo ona powoduje duży ruch wody przez co uwalnia się co2 i rośnie drastycznie ph. To jest z moich doswiadczeń.
Mam nadzieję ,że twoje paletki szybko dojdą do zdrowia
Pozdrawiam
Jesli mam usunac deszczownice to jak najlepiej zamontowac wylew wody(zawsze bedzie ruch wody), i czy brzeczykiem zastapic natlenianie?
-
- junior
- Imie i Nazwisko: Marek Kochaniak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
może zostanę skrytykowany. jednak na twoim miejscu nie zmieniałbym teraz parametrów wody. może to zaszkodzić rybom. choć wydaje się że im stworzysz lepsze warunki.
nie zapominaj że twoje ryby są osłabione, a co za tym idzie bardzo podatne na zmiany.
na twoim miejscu zadbałbym o bardzo częstą podmianę wody (np. co 2 dni min.20%)
nie pisałeś czym je karmiłeś. zadbaj o urozmajconą dietę.
i niech ryby mają spokój - to im pomoże.
jeśli chcesz bawić się kwasami to poczytaj na ten temat.
a to dlatego że kwas najpierw zniszczy tww a dopiero potem ph i ph bardzo gwałtownie.
a jak stracisz stabilność (bufor-tww) to będziesz miał dobowe skoki ph. twoim rybom to zaszkodzi i może doprowadzić do śmierci. poeksperymentuj wcześniej ale nie w akwa z rybami. poza tym nie stosuj razem temperatury powyżej 31 st z lekami. albo jedno albo drugie.
na dzień dzisiejszy polecam tobie radę lary temp. 34 st i cierpliwość (<> tydzień)
co do metronidazolu to na początek faktycznie najlepszy będzie.
ruch wody od deszczownicy lub wylotu filtra jest wskazany ponieważ tą drogą woda najlepiej się napowietrza. a wystarczy niewielkie niedotlenienie wody i ryby nie chcą żerować a po jakimś czasie jest tragedia, płacz i zgrzytanie zębów.
pozdrawiam i życzę powodzenia
nie zapominaj że twoje ryby są osłabione, a co za tym idzie bardzo podatne na zmiany.
na twoim miejscu zadbałbym o bardzo częstą podmianę wody (np. co 2 dni min.20%)
nie pisałeś czym je karmiłeś. zadbaj o urozmajconą dietę.
i niech ryby mają spokój - to im pomoże.
jeśli chcesz bawić się kwasami to poczytaj na ten temat.
a to dlatego że kwas najpierw zniszczy tww a dopiero potem ph i ph bardzo gwałtownie.
a jak stracisz stabilność (bufor-tww) to będziesz miał dobowe skoki ph. twoim rybom to zaszkodzi i może doprowadzić do śmierci. poeksperymentuj wcześniej ale nie w akwa z rybami. poza tym nie stosuj razem temperatury powyżej 31 st z lekami. albo jedno albo drugie.
na dzień dzisiejszy polecam tobie radę lary temp. 34 st i cierpliwość (<> tydzień)
co do metronidazolu to na początek faktycznie najlepszy będzie.
ruch wody od deszczownicy lub wylotu filtra jest wskazany ponieważ tą drogą woda najlepiej się napowietrza. a wystarczy niewielkie niedotlenienie wody i ryby nie chcą żerować a po jakimś czasie jest tragedia, płacz i zgrzytanie zębów.
pozdrawiam i życzę powodzenia
- Fal
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Darek Falkowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Barcin
- Kontaktowanie:
Jeśli chodzi o deszczownie to zastosowałbym się do porady Wojtka
Deszczownię umieść pod wodą i skieruj strumień na tylnią szybę (ruch wody w dół niej) i sprawa załatwiona.
U mnie zdaje egzamin.
I oczywiście napowietrzaj wodę kamieniem. Przynajmniej ja tak mam w swoim zbiorniku i nie mam problemów z PH. Jednak musisz pamiętać ,że tww musi być na minimalnym poziomie 3-4 stopni. Jeśli tww jest poniżej 3 stopni powoduje skoki ph.
Pozdrawiam
Deszczownię umieść pod wodą i skieruj strumień na tylnią szybę (ruch wody w dół niej) i sprawa załatwiona.
U mnie zdaje egzamin.
I oczywiście napowietrzaj wodę kamieniem. Przynajmniej ja tak mam w swoim zbiorniku i nie mam problemów z PH. Jednak musisz pamiętać ,że tww musi być na minimalnym poziomie 3-4 stopni. Jeśli tww jest poniżej 3 stopni powoduje skoki ph.
Pozdrawiam
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
- Kontaktowanie:
witam dzisiaj uplywa 3 dzien jak poradzilam Ci podniesc temp. do 34°, czy cos sie zmienilo ? czy zaczely jesc? jak wyglada ta z poszarpanymi pletwami i ta droga ,ktora jest ciemna?
Jak kolega juz slusznie zauwazyl, zostaw najpierw obnizanie ph. moze to tylko dodatkowo niekorzystnie wplynac na samopoczucie ryb. Pamitaj one sa juz oslabione.
Jak kolega juz slusznie zauwazyl, zostaw najpierw obnizanie ph. moze to tylko dodatkowo niekorzystnie wplynac na samopoczucie ryb. Pamitaj one sa juz oslabione.
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
- Kontaktowanie:
Fal ! a jak wytlumaczysz moje parametry 5,5 do 6,0 ph, Kh 0 , i Gh 7 ?Fal pisze:Jednak musisz pamiętać ,że tww musi być na minimalnym poziomie 3-4 stopni. Jeśli tww jest poniżej 3 stopni powoduje skoki ph.
Pozdrawiam
juz tak stoja stabilnie od ponad pol roku, z czasem jak zastosowalam torf do filtra.