Co się dzieje ?
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
- Fal
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Darek Falkowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Barcin
- Kontaktowanie:
Basiu u mnie ryba jest cała napstroszona , ale ma przebarwienia na ciele , widzę ,że na ciele zanika kolor czerwony a pojawia się pomarańczowy. Być może jest to spowodowane tym ,że mają wyłączone światło , sam już nie wiem. Stopniowo obniżąm PH tylko nie do kkońca wiem do jakiego poziomu zakwasić wodę ? Nie wiem czy 4,5 jej nie zabije.
- Deszczowatwarz
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Rafał Mamątow
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Ostrołęka
- Kontaktowanie:
Miałem spadek pH z ponad 6 do 4 w ciągu 2 dni jak dobrze pamietam, nie miałem możliwości kontroli. Ryby nie przejawiały żadnych niepokojących oznak, obsada mieszana.
Posiedziały ze 2-3 dni w takim pH i przez następne 3 dni wróciłem do ponad 6.
Nic nie zauważyłem Ale to moje doświadczenie i nic nie sugeruję.
Rafał
Posiedziały ze 2-3 dni w takim pH i przez następne 3 dni wróciłem do ponad 6.
Nic nie zauważyłem Ale to moje doświadczenie i nic nie sugeruję.
Rafał
- rady3
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
- Kontaktowanie:
Ja z kolei zauważyłem, że ryby lepiej znoszą szybkie podnoszenie pH niż spadek. No, ale to nie dotyczy tematu. Myślę, że na prędkość obniżania nie ma reguły. Ponieważ ryby są osłabione to raczej schodziłbym tak 1* na dobę. To i tak dużo. 

Ostatnio zmieniony 20 gru 2007, 20:54 przez rady3, łącznie zmieniany 1 raz.
- Amorphis
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz
Bardzo prawdopodobne, przy ostatniej zmianie aranżacji wrzuciłem wszystko jak leci (rośliny, korzenie, ryby, grzałkę i filtr) do czystej wanny. W ciemnościach przeleżały około 40 godzin, po wyjęciu nie miały na sobie nic, nawet pieprzu, którym są porządnie obsypane. Wyglądały dosłownie jak snow white, a po +/- 2 godzinach w oświetleniu akwarium wróciły opieprzone czerwone i żółte barwy.Fal pisze:...widzę ,że na ciele zanika kolor czerwony a pojawia się pomarańczowy. Być może jest to spowodowane tym ,że mają wyłączone światło...
- gajowa
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
- Kontaktowanie:
Co do temperatury to ją obniżyliśmy do 27,5 st a ponieważ są to heckele, dodaliśmy torfu ( w worku) do wody. Czytałam, że torf ma właściwości bakteriobójcze.
Działamy trochę w ciemno, ale jeśli to świrowanie jest o podłożu bakteryjnym, to podniesienie temperatury tylko pogorszy sprawę, tak myślę.
U hodowlanych też obniżylismy temp (było 33 st) do 28 i narazie spokój.
Działamy trochę w ciemno, ale jeśli to świrowanie jest o podłożu bakteryjnym, to podniesienie temperatury tylko pogorszy sprawę, tak myślę.
U hodowlanych też obniżylismy temp (było 33 st) do 28 i narazie spokój.
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
- Kontaktowanie:
jezeli tracene na wadze objawia sie tak szybko, to raczej sugierowalabym ze ma cos w sobie. To ze z badania nic nie pokazaly, to nie znaczy ze ryba niema np. tasiemca. Czy to Azjatki? bo jakos sie nie doczytalamFal pisze:Ryba powoli zaprzestaje jeść , widać że zaczyna tracić na wadze.
Waszym zdaniem dziennie ile można zejść z ph?

Dodaj sol niejodowana, napewno w pewnym stopniu pomoze i je uspokoji.
Ja w moim baniaku przez okres okolo 7miesiecy mialam ph 4 i bylo dobrze. Rybki czuly sie dobrze. Jednak nie widze potrzeby aby tak drastycznie schodzic z ph w dol.
czy robiles doswiadczenie z temperatura? tz czy w temp. powyzej 36° tez spiduja?