Proszę o diagnozę i pomoc

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka

Post autor: Jeki » 16 cze 2006, 07:52

Gościak znów nie słuchasz ... jeżeli zejdziesz z ph poniżej 6,8 to amoniak NH3 przechodzi w NH4+ i jest względnie nieszkodliwy , poza tym amoniak reaguje z kwasami tworząc sole amonowe. Nie jestem chemikiem i dokładniej Ci tego nie naswietlę.

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Jeki » 16 cze 2006, 07:58

deptak pisze:
Jeki pisze: Zapadnięte czoło moze być spowodowane ubytkiem mięśni.
Jeki a jakie to miesnie paletka ma na czole ?

pozdrawiam
Służące do poruszania szarymi komórkami i dzięki temu one nie zaśmiecają wątku głupimi docinkami .

Awatar użytkownika
slawol
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Gruszka

Post autor: slawol » 16 cze 2006, 08:45

Jak z jedzeniem?,jakie mają odchody,idzie o to czy nie ciągnie się jakiś biały śluz?,temperaturę sprawdzasz codziennie,czy ustawiłeś na 28 i myślisz że tak musi być do końca?,grzałki do 36 stopni ma JAGER.Paletka zazwyczaj jest rybą troszeczke płochliwą ale bez przesady myślę że dobrze jej zrobi wyciszenie atmosfery tam gdzia stoi zbiornik(syn pajacyki i tego typu zabawy),poza tym daj temu zbiornikowi dojrzeć patrząc na azotany nie ma potrzeby podmieniania wody 2 razy tygodniowo,a z ph możesz śmiało iść do 6 tylko teraz uważaj bo taka sama ilość kwasu jaka była potrzebna do zbicia z 7,5 na mniej jak 7 może Ci już zrobić 6 że OSTROZNIE

Awatar użytkownika
deptak
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Adam Deptuła
Kontaktowanie:

Post autor: deptak » 16 cze 2006, 09:55

Jeki pisze:Służące do poruszania szarymi komórkami i dzięki temu one nie zaśmiecają wątku głupimi docinkami .
Od kiedy to zworcenie Tobie uwagi na ewidentny blad jest glupim docinkiem Jeki ?

pozdrawiam

p.s.
Substancja szara w mozgu ryby praktycznie nie istnieje.

Awatar użytkownika
GościaK
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: GościaK » 16 cze 2006, 17:19

dziś PH 6,5 nie stosuję kwasu tylko czystą RO, temteratura teraz w okolicy 29-30 stopni i tak się utrzymuje, ryby kupki mają normalne i jedzą normalnie ale jak odejde od zbiornika inaczej siedzą za roślinami, wogóle nie reagują na mojego syna ale jak ja sie pojawie od razu sie chowają :( sam nie wiem o co chodzi, woda dobra, ryby jedzą, a jak siedza za roslinami są cieme, dopiero wieczorem wypływają i są kolorowe ??

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Jeki » 16 cze 2006, 18:04

deptak pisze:
Jeki pisze:Służące do poruszania szarymi komórkami i dzięki temu one nie zaśmiecają wątku głupimi docinkami .
Od kiedy to zworcenie Tobie uwagi na ewidentny blad jest glupim docinkiem Jeki ?

pozdrawiam

p.s.
Nie chodzi o zwrócenie uwagi, a o to że czepiasz się nie istotnego dla sprawy szczegółu.Jeżeli tak dużo wiesz czemu nie udzielisz jakiejś mądrej rady Gościakowi???

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Jeki » 16 cze 2006, 18:11

deptak pisze:

pozdrawiam

p.s.
A jak się już czepiamy, to po przeszukaniu słownika języka polskiego , nie znalazłem zwrotów:
-zworcenie
-blad
- glupim
-mozgu
Bardzo proszę o legendę, zwracam Ci uwagę na ewidentne błędy. :wink:

Awatar użytkownika
slawol
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: slawol » 16 cze 2006, 21:38

To że na Ciebie reagują chowaniem, jest to normalne zachowanie paletki pamiętaj że wbrew pozorom jest to ryba inteligentna,ale nie do takiego stopnia żeby myślała tak jak Ty ona nie wie że wychodzisz ze skóry żeby jej zabezpieczyć jak najlepsze warunki,ale ma wystarczająco dużo inteligencji żeby pamiętać Ciebie jako tego co dwa razy tygodniowo rujnuje jej dom a dlaczego wypływa spokojnie wieczorem myślę że o tej godzinie jeszcze nigdy jej nie grzebałeś w domu

Awatar użytkownika
slawol
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: slawol » 16 cze 2006, 22:27

I jeszcze jedno ph wody mierzysz zaraz po zmieszaniu z kranem, a jeśli tak to zrób to jeszcze raz po 48 godz i porównaj

Awatar użytkownika
marcinw
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Marcin Wilk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Częstochowa

Post autor: marcinw » 16 cze 2006, 22:44

Oj nie wiem czy to dobry tok rozumowania... Iza robi "demolke" w akwa średnio raz w tygodniu z obrywaniem korzeni u roślin włącznie. Ostatnio nawet 3/4 roślin wyleciało na czas wstawiania do akwa dużego korzenia (wrócił do łask po roku). Zaciekawione ryby pętają się między palcami i przeszkadzają - czasami nawet trzeba je przepchnąć dalej jak resoraka :) kiedy są bardzo namolne. Z tą płochliwością to bym nie przesadzał (jeśli chodzi o zdrowe ryby). Z tym że rozpoznają osoby oczywiście się zgadzam.

Jeśli chodzi o zbicie pH w celu poprawy samopoczucia ryb to u nas po 2 podmianach 10% co 2 dzień na czystą osmozę 3 pary złożyły ikrę i sobie pilnują teraz. :D stymulacja zadziałała :)

Awatar użytkownika
GościaK
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: GościaK » 17 cze 2006, 10:25

Ph mierzę zawsze na drugi dzień po wlaniu wody, załaczam aktualne fotki, może coś na nich wypatrzycie i jeszcze pomożecie podjąć diagnozę, zdjęcia robione wczoraj ok 22:00 jak widać ryby pływają i są kolorowe a w dzień jak pisałem odwrotnie, na kobalcie widać jak odrasta mu płetwa
Załączniki
fire.jpg
fire.jpg (94.08 KiB) Przejrzano 6095 razy
kobalt.jpg
kobalt.jpg (89.63 KiB) Przejrzano 6095 razy
red2.jpg
red2.jpg (91.75 KiB) Przejrzano 6095 razy

Awatar użytkownika
GościaK
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: GościaK » 17 cze 2006, 10:27

i dalej
Załączniki
akwa.jpg
akwa.jpg (6.38 KiB) Przejrzano 6089 razy
red.jpg
red.jpg (100.14 KiB) Przejrzano 6089 razy

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Jeki » 17 cze 2006, 12:27

jak widać ryby pływają i są kolorowe a w dzień jak pisałem odwrotnie, na kobalcie widać jak odrasta mu płetwa
Czyli jest poprawa od czasu jak zastosowałeś się do porad i zadbałeś o wodę , dając spokój chemi.
załaczam aktualne fotki, może coś na nich wypatrzycie i jeszcze pomożecie podjąć diagnozę
No niestety, wniosków nie wysnułeś żadnych.

JEŻELI JEST POPRAWA TO CZEGO SZUKASZ NA SIŁE.
TWOJE RYBY SĄ ZMĘCZONE NIEUSTANNYM I BEZSENSOWNYM LECZENIEM--DAJ IM ODPOCZĄĆ

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 17 cze 2006, 12:50

Zdecydowanie wyglada to juz lepiej.Rybki widać że dojdą do siebie.Teraz daj im żyć,kontroluj wode,utrzymaj parametry które otrzymaleś a sam nie bądż nadgorliwy bo to też nie za dobre.

Pamiętaj jak pływają i jedzą to nie jest źle!!

Dobra robota pozdrawaim

Awatar użytkownika
slawol
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: slawol » 17 cze 2006, 12:59

Marcinie rzeczywiście masz rację, to Ja żle przedstawiłem swój tok myślowy,prawidłowe zachowanie paletki przy pracach w zbiorniku jest w dużej mierze przyblirzone do tego jak u Ciebie,powiem więcej masz szansę nauczyć ją jeść z ręki.Ale wracamy do wątku który żle przedstawiłem.Ale od początku,jakieś 10 lat temu jak zaczynałrm swą przygodę z paletką byłem podobny do Gościaka,typowe błedy pielęgnacyje ph amoniak azotyny oczywiście zbyt wysokie przyjmowałem jako chorobę i cudowałem(oczywiście o osmozie nie miałem wtedy zielonego pojęcia) natomiast co robiłem,z różnych powodów przenosiłem rybę z akwarium do akwarium, a żeby ją przenieść musiałem ją wpierw złapać siatką a że były zawsze przy zbiorniku 2 osoby jedna tylko karmiła i nic więcej a Ja cudowałem, i co po pewnym czasie zauważyłem że moje ryby jak wchdziła noja mama(ona była tą osobą karmiącą) ryby wypływały popisywały się przed nią wręcz swą urodą, a jak wchodziłem Ja,zaraz się chowały jadły dopiero jak wyszedłem z pokoju, że w końcu musiałem sobie zadać pytanie CO JA ROBIE TAKIEGO CZEGO NIE ROBI MAMA że ryby ją lubią a mnie wręcz się boją, i wiesz co jedyną różnicą było to że Ja je ganiałem z siatką po całym akwarium wyjmowałem domu przenosiłem do innego i tak koło się zamykało parę razy.Zauwarz że Gościak robił coś podobnego, żeby rybę zbadać pod mikroskopem musiał wpierw rybę odłowić póżniej ją troszeczkę pokatować pod mikroskopem i dopiero do wody(osobiście myślę że dobra lupa na potrzeby akwarystyki amatorskiej wystarczy).Tak że widzisz Marcinie to co robi Iza jest typową pielęgnacją zbiornika i myślę że ryby są jej za to wdzięczne, natomiast to co wyprawiałem Ja i teraz robił Gościak jest to typowe katowanie ryby, nie jestem dumny z tego powodu ale tak wyglądały Moje początki,więc gdzie powstała różnica zdań? myślę że nie zaznaczyłem że to dotyczy tylko jego osoby,jego zachowania,jego zbiornika,a nie całej populacji

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”