odpadajace łuski

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

wiesiek
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: wiesiek » 08 sty 2007, 12:04

kate141 pisze:Witam ponownie !!!
Rybki już wyleczone po prostu im przeszło i mam nadzieje że nie wróci.
Aqwa 600L mam już zalane i urządzone od 3 dni i jutro zamierzam wpuścić moje rybki. Akwarium nie jest nowe było już używane ja go odkupiłem typowy ''holender''
Jak wpuszcze ryby to pokaże fotki.
Narqa!!!
Zalane i urządzone od 3 dni...... to chyba zbyt mało aby zasiedlac' dyskami !!!!!

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 08 sty 2007, 12:34

Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma .
Niestety mnie ostatnio zmusiło życie aby na nowo zrobić zbiornik
Historia :
godzina 19 - rzut okiem na akwarium i widzę że duch wyzionął ducha , bliższa obserwacja - dno pokryte masą zdechłych krewetek .
Za pomocą Jotki i Andrzeja odławiamy to co przeżyło . Godzina 23 już w zbiorniku nie ma nic tylko żwir .
Godzina 5 rano - żwir przepłukany (około 6 m3 wody wtłoczyłem 1 węzem a drugi przez zawór w dnie odbierał popłuczyny ) już nie brudzi wody .
Godzina 6 rano - zalewanie akwarium .
Godzina 8 rano - sadzenie roślin i aranżacja - czas ucieka bo 120 litrów na 11 dużych dyskowców ( najmniejszy 16 cm ) oraz 5 bocji ( tak po 13-15 cm ) to troszeczkę za mało .
Godzina 9 brak prądu . Uruchamiam agregat bo cholera wie jak długo będzie to trwało .
Godzina 10 akwarium duże już funkcjonuje - biostarter i easylive . Temeratura 30 stopni . Woda RO - dodałem nawozu do roślin pokojowych aby coś w niej było oraz 20 % kranówki puszczonej przez węgiel aktywny .
Godzina 10 wlewam do małego moneol i około 300 gram soli - temperatura w małym 34 stopnie .
Godzina 14 czas zabrać z małego do dużego paletki .
Godzina 18 już widać tylnią szybę - ( easylive robi mleko ).
Godzina 19 wywar z migdałecznika do akwarium .
Zostawiam wszystko i bo pozostało czekać .
Rano następny dzień - woda już w kolorze złotym Ryby spokojne . Karmienie - wazonkowiec . Żrą jak oszalałe - ok będzie dobrze .

Dlatego też opinie że należy odczekać są słuszne ale też są niesłuszne . W jednym zbiorniku można czekać i 2 lata a po wpuszczeniu ryb można sobie resztki włosów wyrwać w drugim można zrobić coś na szybko i się musi udać bo nie ma innego wyjścia .
Na wystawach też mamy przeważnie 1-2 dni aby przyszykować zbiornik pod dyskowce . Narazie się to udaje .
Wniosek - dyskowce lubią czystą wodę bez wynalazków do klarowania wody czy innych cudownych środków co potrafią zabić każdą bakterię w wodzie .
Lubią ciepło - więc najlepiej anty stresowo im zapewnić powyżej 30 stopni .
Zalane i urządzone od 3 dni...... to chyba zbyt mało aby zasiedlac' dyskami !!!!!
Teoria podpowiada zdecydowanie za mało - praktyka - można się samemu zalać albo olać teorię .

Awatar użytkownika
kate141
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: kate141 » 08 sty 2007, 21:19

Witam
obiecane fotki (oczywiście dyskowców jest za malo ale jest nadzieja że będzie ich więcej)

Awatar użytkownika
kate141
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: kate141 » 08 sty 2007, 21:49

nie wysyła mi zdjęć mimo że mam 640\480 i mają około 50 kB

Awatar użytkownika
kate141
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: kate141 » 08 sty 2007, 21:59

:D

Awatar użytkownika
DISPAR
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
Kontaktowanie:

Post autor: DISPAR » 08 sty 2007, 22:05

Jeśli zmniejszysz je do 500\ 480 to przejdą.

wiesiek
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: wiesiek » 09 sty 2007, 12:52

cocoloco pisze:Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma .
...... Rano następny dzień - woda już w kolorze złotym Ryby spokojne . Karmienie - wazonkowiec . Żrą jak oszalałe - ok będzie dobrze .

Dlatego też opinie że należy odczekać są słuszne ale też są niesłuszne . W jednym zbiorniku można czekać i 2 lata a po wpuszczeniu ryb można sobie resztki włosów wyrwać w drugim można zrobić coś na szybko i się musi udać bo nie ma innego wyjścia .
Na wystawach też mamy przeważnie 1-2 dni aby przyszykować zbiornik pod dyskowce . Narazie się to udaje .
Wniosek - dyskowce lubią czystą wodę bez wynalazków do klarowania wody czy innych cudownych środków co potrafią zabić każdą bakterię w wodzie .
Lubią ciepło - więc najlepiej anty stresowo im zapewnić powyżej 30 stopni .

...........
Teoria podpowiada zdecydowanie za mało - praktyka - można się samemu zalać albo olać teorię .
Prezesku - jak zwykle racja :oops: Piszesz o tzw. wyższej konieczności -a to wypadek, a to wystawa, na urządzenie której macie 2-3 dni...
Również jestem wyznawcą zasady, że w przypadku zagrożenia nie patrzymy na przepisy, zwłaszcza te durne w zaistniałej sytuacji.
Dodatkowo, częstą podmianą wody, przyzwyczajamy nasze dyski do stałego naruszania równowagi biologicznej w akwariach, a tym samym je uodparniamy na "nowości" .
Ale jestem też zwolennikiem zasady, że gdy istnieją ku temu warunki (jak w przypadku Wieśka "Kate") to lepiej profilaktycznie zmniejszac' zagrożenia (nawet te czysto teoretyczne).

Awatar użytkownika
kate141
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: kate141 » 11 sty 2007, 09:26

:?
Załączniki
aqwa.JPG
500/480
aqwa.JPG (38.33 KiB) Przejrzano 5600 razy

Awatar użytkownika
kate141
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: kate141 » 11 sty 2007, 09:28

:)
Załączniki
aqwa 1.JPG
aqwa 1.JPG (48.75 KiB) Przejrzano 5595 razy

Awatar użytkownika
kate141
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: kate141 » 11 sty 2007, 09:34

Witka!!!
AQWA 200x50x60 600L
dokupiłem jeszcze 3 paletki i teraz mam w sumie 9 szt.
zrobie jeszce kilka zdjęć ale dzisiaj nie mam aparatu bo pożyczyłem
proszę o opinie czy sie podoba i co moge poprawić
Rybki już nie chorują ale są bardzo płochliwe
dzięki i narqa!!!

Awatar użytkownika
artifex
junior
junior
Imie i Nazwisko: artifex
Miejsce zamieszkania/miasto/: POLSKA

Post autor: artifex » 11 sty 2007, 10:35

fajne akwa:) w sumie jedynie z kompozycja roślinek możesz się jeszcze pobawić, ale i tak przyjemnie się ogląda:)
Ostatnio zmieniony 14 sty 2007, 16:13 przez artifex, łącznie zmieniany 1 raz.

wiesiek
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: wiesiek » 11 sty 2007, 10:51

Wiechu - jest nieźle, chociaż wydaje mi się, że woda jeszcze się nie wyklarowała do końca.
Rybcie są płochliwe, prawdopodobnie, w związku z przeprowadzką.
Przy takim litrażu to możesz spokojnie dokupic' jeszcze kilka dysków, najlepiej podobnych rozmiarów.
Jak to w wątku "Moje miejsce odpoczynku" pisał Prezes : 1 dysk a 20cm = (?) 4 dyski a 10 cm , co z kolei przelicza się na 50 l/ szt wody. Jako, że Twoje dyski są , póki co, bliższe 10 niż 20 cm, to mozesz ich kilka spokojnie dodac'. Im większe stadko, tym mniejsza płochliwośc'.
W ten wtorek na giełdzie w Krakowie był dośc' duży wybór (nawet niebrzydkie i niedrogie). Nie masz daleko, warto byc' tam już koło 14.30. Lub wcześniej telefonicznie zamówic' sobie coś konktretnego u sprzedawcy. W razie potrzeby służę kilkoma tlf (na priv).

PS. Jak chcesz fachowych ocen od "DyscoTuzów" to fotki umieśc' w dziale : MOKRE ŚWIATY - AKWARIA lub Galeria :)

Awatar użytkownika
kate141
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: kate141 » 14 sty 2007, 14:35

Umieściłem kilka fotek wg zaleceń MOKRE ŚWIATY-AKWARIA

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”