Czy co Wiciowce czy cos innego?

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
Fal
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Darek Falkowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Barcin
Kontaktowanie:

Post autor: Fal » 13 maja 2006, 20:35

Droga Laro jeśli uważasz ,że nie ma różnicy ph miedzy 5,5 a 6 no cóż. Bez komentarza.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
ROSOL
senior
senior

Post autor: ROSOL » 13 maja 2006, 22:23

dzis podalem po dluzszej przerwie serce wolowe.2 sztuki malo co jadly, Teraz siedza ciemne no i te biale galaretowate ochody. w poniedzialek kupie metronidazol i nasacze w nim sece wolowe.

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 13 maja 2006, 23:02

Fal pisze:Droga Laro jeśli uważasz ,że nie ma różnicy ph miedzy 5,5 a 6 no cóż. Bez komentarza.
Pozdrawiam
Fal - nie masz racji mówiąc o konieczności niezerowej TwW, by miec stabilne pH. Całość jest dobrze opisana w wątku "Kto tu ściemnia???" - i podpisuję się pod wnioskami z tego wątku. Tym bardziej, że w ramach robienia rybom dobrze zafundowałem im TwW=0, TwO=1 a pH to 5,3 do 5,5. I mowy nie ma by spadało na łeb, na szyję pomimo stałej podmiany bezpośrednio z osmozy i dolewania znikomych ilości kranówki co jakis czas...[/url]

Awatar użytkownika
ROSOL
senior
senior

Post autor: ROSOL » 13 maja 2006, 23:13

czy jak mam niby wiciowce to obnizac Ph z 7,5 do jakies 6,5? oczywiscie nie od razu...

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 14 maja 2006, 08:24

powoli ja bym obniżył chociaz do 7 ale pisałes że już zaczynałeś obniżac i co nic?

Awatar użytkownika
ROSOL
senior
senior

Post autor: ROSOL » 14 maja 2006, 12:19

codziennie podmieniam 2 wiadra z tetra PH minus. Wg instrukji jest ze 25ml na 100L wody, ale ja wlewam narazie 10ml na 375L wody, aby za duzo nie spadlo tak jak wczesnij pisaqli aby obchodzic sie z tym ostroznie. Na razie nic nie spadlo. Nie wiem... moze zwiekszyc dawke???

Awatar użytkownika
zelik
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: zelik » 14 maja 2006, 13:39

Rób tak w wiadrze ustaw ph na 6.5 i taką wodą podmianiaj. Wtedy będzie efekt.Ale nie natychmmiastowy

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 14 maja 2006, 13:43

te dawki opisane w ph minusach firmy sera i tetra są głeboko zaniżone a szczególnie przy wysokich wartościach tww i two wody stosuj tak jak jest napisane a napewno nic się nie stanie z rybami . oczywiście kontroluj to co robisz przez pomiary .sprawdz ph rano a potem po południu jak będzie różnica napisz jaka.

Awatar użytkownika
ROSOL
senior
senior

Post autor: ROSOL » 14 maja 2006, 14:10

ja zaraz podmienie 2 wiadra wody i wleje lacznie kolo 30ml Ph minus. wieczorem pozniejszym napisze jak ph w zbiorniku. Mam jescze takie pytanko, poniewaz te co maja wiciowce jedza chetnie serce wolowe to czy moge to serce wykapac w wodzie z metronidazol?

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 14 maja 2006, 14:26

jak najbardziej jak jedzą serce to nie jest z nimi aż tak żle

Awatar użytkownika
Fal
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Fal » 14 maja 2006, 16:44

Rafal W nie zamierzam polemizować na temat tww 0 czy tww 3 uważam ,że w jednym i drugim przypadku dla ryb jest ok, ale czy dla roslin?. Nie przekonasz mnie napewno w jednej sprawie ,że ph jest bardziej stabilne przy 0 Tww niż przy 3 Tww.
Jak mam też zrozumieć stałe ph miedzy 5,5 a 6. Wytłumacz mi proszę gdzie tu jest stałe ph , różnica jest 0,5 , jeśli uważasz ,że to są minimalne skoki to nie mamy o czym gadać. Bo pewnie też dla Ciebie nie będzie różnicy miedzy ph 7 a 7,5 w jednym wypadku woda jest obojętna a wdrugim zasadowa a różnica wynosi też 0,5.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 14 maja 2006, 17:19

Fal pisze:Rafal W nie zamierzam polemizować na temat tww 0 czy tww 3 uważam ,że w jednym i drugim przypadku dla ryb jest ok, ale czy dla roslin?. Nie przekonasz mnie napewno w jednej sprawie ,że ph jest bardziej stabilne przy 0 Tww niż przy 3 Tww.
Jak mam też zrozumieć stałe ph miedzy 5,5 a 6. Wytłumacz mi proszę gdzie tu jest stałe ph , różnica jest 0,5 , jeśli uważasz ,że to są minimalne skoki to nie mamy o czym gadać. Bo pewnie też dla Ciebie nie będzie różnicy miedzy ph 7 a 7,5 w jednym wypadku woda jest obojętna a wdrugim zasadowa a różnica wynosi też 0,5.
Pozdrawiam
:)

Fal, wyluzuj :)

Wiem, ze pH to skala logarytmiczna - wiec roznice nie sa liniowe.. Zielsko - oczywiscie - rosnie lepiej przy TwW=3-4 - przerabialem to na wiele sposobów. Ale nie da sie uzyskaç przy takiej twardosci pH rzedu 6.. Tzn da sie, ale stezenie CO2 zabije duzo wczesniej ryby.. Natomiast przy niezerowych twardosciach ogólnych istnieja zapewne inne bufory, które stabilizuja pH. Nie samymi weglanami woda stoi..

Kwestia czy rybom jest lepiej w TwW=3 czy TwW=0 jest otwarta. Osobiscie lepsze efekty mam w TwW=0.

Rafal

lara
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
Kontaktowanie:

Post autor: lara » 14 maja 2006, 18:36

Fal pisze:Droga Laro jeśli uważasz ,że nie ma różnicy ph miedzy 5,5 a 6 no cóż. Bez komentarza.
Pozdrawiam
Fal... przeczytaj moj post dokladnie nie napisalam tam nigdzie o roznicy. Napisalm ze ph mam stablilne pomiedzy 5,5-6ph a napisalm tak bo urzywam testu kropelkowego, a jak wiemy to najwieksze g...o i dlatego 100% pomiaru zrobic nie moge.

Awatar użytkownika
Fal
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Fal » 14 maja 2006, 19:50

Droga Laro pewnie powiesz ,że się czepiam ale w twoim poscie nie było POMIĘDZY a 5,5 do 6. Czyli z niego wywnioskowałem ,że masz takie skoki ph. Zresztą nie ważne , miłego wieczoru.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Fal
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Fal » 14 maja 2006, 19:59

Rafał sprawę uważam za zamkniętą , pewnie racja leży gdzieś po środku.
Pozdrawiam
Fal

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”