Czy co Wiciowce czy cos innego?
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
Fal - nie masz racji mówiąc o konieczności niezerowej TwW, by miec stabilne pH. Całość jest dobrze opisana w wątku "Kto tu ściemnia???" - i podpisuję się pod wnioskami z tego wątku. Tym bardziej, że w ramach robienia rybom dobrze zafundowałem im TwW=0, TwO=1 a pH to 5,3 do 5,5. I mowy nie ma by spadało na łeb, na szyję pomimo stałej podmiany bezpośrednio z osmozy i dolewania znikomych ilości kranówki co jakis czas...[/url]Fal pisze:Droga Laro jeśli uważasz ,że nie ma różnicy ph miedzy 5,5 a 6 no cóż. Bez komentarza.
Pozdrawiam
- rafdisc
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
te dawki opisane w ph minusach firmy sera i tetra są głeboko zaniżone a szczególnie przy wysokich wartościach tww i two wody stosuj tak jak jest napisane a napewno nic się nie stanie z rybami . oczywiście kontroluj to co robisz przez pomiary .sprawdz ph rano a potem po południu jak będzie różnica napisz jaka.
- Fal
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Darek Falkowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Barcin
- Kontaktowanie:
Rafal W nie zamierzam polemizować na temat tww 0 czy tww 3 uważam ,że w jednym i drugim przypadku dla ryb jest ok, ale czy dla roslin?. Nie przekonasz mnie napewno w jednej sprawie ,że ph jest bardziej stabilne przy 0 Tww niż przy 3 Tww.
Jak mam też zrozumieć stałe ph miedzy 5,5 a 6. Wytłumacz mi proszę gdzie tu jest stałe ph , różnica jest 0,5 , jeśli uważasz ,że to są minimalne skoki to nie mamy o czym gadać. Bo pewnie też dla Ciebie nie będzie różnicy miedzy ph 7 a 7,5 w jednym wypadku woda jest obojętna a wdrugim zasadowa a różnica wynosi też 0,5.
Pozdrawiam
Jak mam też zrozumieć stałe ph miedzy 5,5 a 6. Wytłumacz mi proszę gdzie tu jest stałe ph , różnica jest 0,5 , jeśli uważasz ,że to są minimalne skoki to nie mamy o czym gadać. Bo pewnie też dla Ciebie nie będzie różnicy miedzy ph 7 a 7,5 w jednym wypadku woda jest obojętna a wdrugim zasadowa a różnica wynosi też 0,5.
Pozdrawiam
Fal pisze:Rafal W nie zamierzam polemizować na temat tww 0 czy tww 3 uważam ,że w jednym i drugim przypadku dla ryb jest ok, ale czy dla roslin?. Nie przekonasz mnie napewno w jednej sprawie ,że ph jest bardziej stabilne przy 0 Tww niż przy 3 Tww.
Pozdrawiam

Fal, wyluzuj

Wiem, ze pH to skala logarytmiczna - wiec roznice nie sa liniowe.. Zielsko - oczywiscie - rosnie lepiej przy TwW=3-4 - przerabialem to na wiele sposobów. Ale nie da sie uzyskaç przy takiej twardosci pH rzedu 6.. Tzn da sie, ale stezenie CO2 zabije duzo wczesniej ryby.. Natomiast przy niezerowych twardosciach ogólnych istnieja zapewne inne bufory, które stabilizuja pH. Nie samymi weglanami woda stoi..
Kwestia czy rybom jest lepiej w TwW=3 czy TwW=0 jest otwarta. Osobiscie lepsze efekty mam w TwW=0.
Rafal
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
- Kontaktowanie:
Fal... przeczytaj moj post dokladnie nie napisalam tam nigdzie o roznicy. Napisalm ze ph mam stablilne pomiedzy 5,5-6ph a napisalm tak bo urzywam testu kropelkowego, a jak wiemy to najwieksze g...o i dlatego 100% pomiaru zrobic nie moge.Fal pisze:Droga Laro jeśli uważasz ,że nie ma różnicy ph miedzy 5,5 a 6 no cóż. Bez komentarza.
Pozdrawiam