pomocy
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
Shad przy kuracji lekowej ryby robią się bardzo płochliwe
A co do RO moim zdaniem nie jest Ci potrzebny do domowej hodowli.
Wystarczy że odstawisz wodę na 48 godzin i mocno napowietrzaj, nic nie dodawaj do wody, nic ! zapewniam Ci że taka woda nie będzie paletką szkodziła. Może się zdarzyć ze po jakimś czasie zacznie wzrastać ph w akwarium, musisz to kontrolować, wtedy do tej od stałej wody dodaj kwasu ( tak aby miał 6,5 ) i taką dolewaj przy podmianach.
PALETKI MOŻNA HODOWAĆ BEZ DUŻYCH NAKŁADÓW FINANSOWYCH !!!
Wystarczy że odstawisz wodę na 48 godzin i mocno napowietrzaj, nic nie dodawaj do wody, nic ! zapewniam Ci że taka woda nie będzie paletką szkodziła. Może się zdarzyć ze po jakimś czasie zacznie wzrastać ph w akwarium, musisz to kontrolować, wtedy do tej od stałej wody dodaj kwasu ( tak aby miał 6,5 ) i taką dolewaj przy podmianach.
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Ja się z Tobą nie zgodzę w żadnym punkcie poza ostatnim.rybak pisze:Shad przy kuracji lekowej ryby robią się bardzo płochliwe
Woda podstawowy czynnik wpływający na życie i kondycje ryb.Tego sobie nie wolno odpuścić głowie przez wodę zaczynają się problemy.
Co do ph to najlepiej je trzymać poniżej 7 nie tylko ze względu na ryby ale też na NH3.
Najważniejsze stworzyć optymalne warunki życia .Jak sobie mówisz jakoś to będzie to jakoś sobie wybij z głowy hodowlę dysków.Może z tym się wielu nie zgodzi ale gdzieś sens radości i podejścia do sprawy musi być.
Za bardzo nie wiem z czym się kolega Turysta ze mną nie zgadza, czy chodzi o wodę do podmiany ? Proszę mi wierzyć wiem co pisze.
Pisząc ten post chciałem powiedzieć że jak się kupiło do akwarium 5 paletek za 250 zł to nie trzeba kupować osprzętu za 1000 zł.
To hobby dla ludzi ma być tylko przyjemnością a nie problemem, a jak się czyta forum to proszę mi wierzyć wielu ludzi rezygnuje z obawy ze sobie nie poradzi albo że te ryby niby ciągle chorują itd, a to nie o to tu chodzi. Prawda ?
Pisząc ten post chciałem powiedzieć że jak się kupiło do akwarium 5 paletek za 250 zł to nie trzeba kupować osprzętu za 1000 zł.
To hobby dla ludzi ma być tylko przyjemnością a nie problemem, a jak się czyta forum to proszę mi wierzyć wielu ludzi rezygnuje z obawy ze sobie nie poradzi albo że te ryby niby ciągle chorują itd, a to nie o to tu chodzi. Prawda ?
-
- entuzjasta
No jednak rozumiesz w czym rzecz . Złe warunki (woda zbiornik )= problemy.rybak pisze:.
To hobby dla ludzi mających pojęcie co jest do czego. I jaka ryba wymaga warunków. Cały czas pisze o optymalnych.
Chciałbym widzieć Twoja hobby na mojej wodzie gh 28 kh 25 ph 8,5

Jedni mają lepszy kran drudzy gorszy. W 90% Polski bez ro ani rusz.
Żeby hodować jakiekolwiek zwierzęta trzeba trochę poczytać aby mieć jakiekolwiek pojecie, to fakt.
Shad pisze jak dobrze zrozumiałem o wodzie Two-6 tww-8 ph około 7, jakoś sobie radzi do tej pory bez RO.
Chodzi mi oto aby pomagać po najprostszej linii bo jest to możliwe.
A 90% Polski to chyba trochę przesada.
Shad pisze jak dobrze zrozumiałem o wodzie Two-6 tww-8 ph około 7, jakoś sobie radzi do tej pory bez RO.
Chodzi mi oto aby pomagać po najprostszej linii bo jest to możliwe.
A 90% Polski to chyba trochę przesada.

- shady_01
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Patryk Szadujko
tak właśnie robię przy podmianie obniżam ph wody w baniakach do podmiany a nie w akwa ogólnym obecne parametry wody to ph 7 tww 8 two 8 no3 10 no2 0 parametry wody nie zmieniają się za bardzo nawet przez dwa tygodnie wiem bo sprawdzałem co ile mam robić podmiany. opuchlizna brzucha zeszła najwidoczniej się najadła za bardzo jak wspominałem wcześniej. dzięki za pomoc.rybak pisze:Shad przy kuracji lekowej ryby robią się bardzo płochliwe

- shady_01
- entuzjasta
minął tydzień po leczeniui rybki czują się w miare tylko widzę że nie mają dość dużego apetytu niewiem czemu reszta ryb zajada jak głupia a paletki nie(( cały czas dostają granulat i płatki. kolory ryb są w porządku odchody też niewiem czy mogę podać im już serce wołowe ze szpinakiem czy się jeszcze wstrzymać?? eweentualnie czy podać im mrożonki z metronidazolem czy tylko z witaminkami jak zawsze?? jeżeli metro to jaki roztwór mam sobie przygotować proszę o proporcję. ile metro na ile wody??
Turysta: chyba chodziło o to, że d-allio z pokarmem zniknęło w przeciągu 2 minut, a nie że wogóle wszystko zniknęło.
Nie pisałeś skąd pochodza te rybki. Mogą to byćegzemplarze po przejściach, które własnie tak będą się czasami zachowywać, czasami wygladać na chore, czasami głodować, silniej niż inne reagować na to, co się dzieje w chemii zbiornika, a innym razem zachowywać się normalnie. W sklepach czasami robią rybkom takie kąpiele, że owszem choroba im minie, ale potem już nic nie jest takie samo...
Nie pisałeś skąd pochodza te rybki. Mogą to byćegzemplarze po przejściach, które własnie tak będą się czasami zachowywać, czasami wygladać na chore, czasami głodować, silniej niż inne reagować na to, co się dzieje w chemii zbiornika, a innym razem zachowywać się normalnie. W sklepach czasami robią rybkom takie kąpiele, że owszem choroba im minie, ale potem już nic nie jest takie samo...
- kolejarz65
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Adam Świeżak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Sosnowiec
-
- entuzjasta
shad_01 od mrożonek to trzymaj się jak najdalej. Zrób sobie swoje żarło dla ryb.
Ja korzystam z dobrodziejstwa kuchni.Jajko,pora,czosnek,słodka papryka,siemie lniane,gorczyca,ziemniak,marchewka,szpinak,sałata itd naprawdę jest tego mnóstwo.
Zdrowe dyskowce tom 1.
Nawet nie wiedziałem ile można samemu zrobić dobrego jedzenia dla ryb w domowej kuchni.A efekt jest taki że nie zataszczysz do akwarium nie wiadomo czego.
Ja korzystam z dobrodziejstwa kuchni.Jajko,pora,czosnek,słodka papryka,siemie lniane,gorczyca,ziemniak,marchewka,szpinak,sałata itd naprawdę jest tego mnóstwo.
Zdrowe dyskowce tom 1.
Nawet nie wiedziałem ile można samemu zrobić dobrego jedzenia dla ryb w domowej kuchni.A efekt jest taki że nie zataszczysz do akwarium nie wiadomo czego.
- shady_01
- entuzjasta
jak stosować metronidazol bo zauważyłem że coś znowu zczyna się dziać tzn. nierówna praca skrzel i znowu białe postrzępione odchody niedawno otrzymałem kilka sztuk od znajomego i myśle że nie do końca powiedział mi prawde o nich. ewentualnie jaki wpływ ma metro na pozostałe rybki tj. neonki kosiarki i bocje. parametry wody to ph 6,8 tww 7 two 7 no3 20 no2 0