Bardzo Proszę o Pomoc Co to może być i jak leczyć?????
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
Bardzo Proszę o Pomoc Co to może być i jak leczyć?????
Witam wszystkich
Proszę o pomoc co to może być bo nie jestem pewny diagnozy
Warunki w 200l Akwa mam następujące:
Ph-6,8
Kg-3
Gh -10
NO2-0
NO3-25
Dodam jeszcze że stopniowo podwyższyłem temperaturę z 30* do 33* bo na początku wydawało mi się że to jest ospa i dodałem lekarstwa z sery costapur i ectopur.
Leczenie stosuję od 5 dni i nie widać żadnej poprawy.
Najważniejsze że choroba nie przenosi się na innie ryby.
Wszystkie ryby żerują jedzą ( serce wołowe, D-Vital Plus, D-Alio plus,D-50 oraz mrożoną Artemię) oczywiście odchody mają zdrowe żadnej galarety. Stąd moja prośba o pomoc nigdy czegoś takiego nie miałem w Akwa.
Przebieg Choroby
Ryba najpierw miała białe , płaskie kropki na tylnej płetwie jakby plamki , a potem rozprzestrzeniło się to na obydwa boczki i zmieniło wygląd. Pojawiły się pojedyncze duże, odstające kulki- w kształcie groszku, białe. Z czasem część odpadła pozostawiając małe, zaczerwienione miejsca na skórze ryby. Najdziwniejszy jest fakt że ryba sobie żeruje bez żadnych dolegliwości i wcale jej te kropki nie przeszkadzają
Proszę o pomoc co to może być bo nie jestem pewny diagnozy
Warunki w 200l Akwa mam następujące:
Ph-6,8
Kg-3
Gh -10
NO2-0
NO3-25
Dodam jeszcze że stopniowo podwyższyłem temperaturę z 30* do 33* bo na początku wydawało mi się że to jest ospa i dodałem lekarstwa z sery costapur i ectopur.
Leczenie stosuję od 5 dni i nie widać żadnej poprawy.
Najważniejsze że choroba nie przenosi się na innie ryby.
Wszystkie ryby żerują jedzą ( serce wołowe, D-Vital Plus, D-Alio plus,D-50 oraz mrożoną Artemię) oczywiście odchody mają zdrowe żadnej galarety. Stąd moja prośba o pomoc nigdy czegoś takiego nie miałem w Akwa.
Przebieg Choroby
Ryba najpierw miała białe , płaskie kropki na tylnej płetwie jakby plamki , a potem rozprzestrzeniło się to na obydwa boczki i zmieniło wygląd. Pojawiły się pojedyncze duże, odstające kulki- w kształcie groszku, białe. Z czasem część odpadła pozostawiając małe, zaczerwienione miejsca na skórze ryby. Najdziwniejszy jest fakt że ryba sobie żeruje bez żadnych dolegliwości i wcale jej te kropki nie przeszkadzają
- Załączniki
-
- P 4.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 3370 razy
- Mondeja
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Przemek Laskowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Skawina
Na drugim zdjeciu wygląda to jak pleśń. Sądzę , że ryba mogła sie o coś poobcierać i stąd łatwa droga do zagnieżdzenia się grzyba. Po jego odpadnięciu mogą zostawać czerwone plamki. Myślę , że jeśli warunki w zbiorniku są własciwe to jej organizm sam sobie z tym poradzi. Możesz wspomóc leczenie FMC (z zooleku) i solą ( 1 pełna łyżka) na 40 litrów wody i po kilku dniach powinno ustąpić.
pozdrawiam Przemek.
pozdrawiam Przemek.