Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
-
zelik
- entuzjasta

-
Kontaktowanie:
Witam. Mam małe pytanie jedno albo kilka

W akwarium z paletkami mam neonki innesa zostały po poprzednim akwarium.15 Października było ich 21(neonek) dzisiaj już tylko 13.W przeciągu tygodnia moze troche więcej padły dwie.Podejrzewam chorobe neonową lub śmierć naturalną ze starosci którą przyspieszyła temp.Wakwarium mam 29-30 stopni wiem ze dla neonek za dużo może być tu przyczyna?Od nie dawna z akwarium nie mam zadnych problemów zero glonów, woda kryształ.A miałem atak pierwotniaków ze paletek nie widziałem glonów jak w zamczysku.Nasadziłem roślin i jest bajka. Paletek nigdy tak rodosnych i kolorowych nie miałem. Dwie pary ostro zalecają sie do siebie.Naprawde kolorów nigdy aż tak mocnych nie miały.
A neonki się wykruszają są u mnie od sierpnia 2005.Czy choroba neonowa może dopaść paletki słyszałem, że malo prawdopodobne bo to chorba kąsaczowatych bystrzyków neonek itp.Jak z tym jest?Moze ktoś mi pomoże
-
niki 28
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
- Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY
Myślę że neony "wykruszają " ci się z powodu starośći i zbyt dużej temperatury .Zdecydowana większość "kąsaczy" preferuje niszszą tem ,i tak dla neonów to 22do 24 st C .W literaturze przeczytasz że hodowla danego gatunku w wyszszej tem powoduje szybsze dojrzewanie płciowe ,a co za tym idzie szybsze starzenie się ryby .Jest taka nie pisana prawidłowość ,że im mniejsza ryba , tym żywot krótszy .Nie mniej hodowla neona w tem 28-30 st c uważam nie jest właśćiwa jacek664
-
zelik
- entuzjasta

-
Kontaktowanie:
Wiem doskonale, że dla neonek nie jest to najlepsze rozwiązanie, ładnie się prezentują i nie miałem co nimi zrobić
-
niki 28
- członek PKMD
A może stwórz biotop w osobnym akwa tylko dla neonów , efekt mógłby być wspaniały .Ja generalnie jestem zwolennikiem hodowli palet bez towarzystwa .W moim akwa mam tylko służbę sanitarną złożoną z 2 glonojadów , i zastanawiam się jeszcze nad krewetkami . Boję się tylko że nie będą miały co jeść bo akwa mam dość czyste .jacek664
-
banerman
- entuzjasta

-
Kontaktowanie:
Jeśli juz , to do towarzystwa paletek zdecydowanie lepiej nadają się neony czerwone, osobiście miałem ich kiedy ok 50 i pięknie to wyglądało.
Każda próba dołożenia "inesek" ( tańsze) kończyła się niestety szybką ich utratą.
Jeśli chodzi o neony czerwone dobrze znoszą te warunki, należy jedynie pomyśleć, by nie wpuszczać ich zbyt małych ( młodych) . Wśród galerii akwarystycznych widziałem wiele właśnie takich zestawów paletek z czerwonymi neonami.
pozdrawiam
-
zelik
- entuzjasta

-
Kontaktowanie:
Własnie siedziałem przed akwarium i co sie okazuje to paletki atakują neonki jeszcze czegoś takiego nie widziałem wszystkie grupą w neonki jedną załatwiły wiem, że to dziwne.W dodatku nie są głodzone ani nic z ty rzeczy
-
niki 28
- członek PKMD
Widocznie towarzystwo neonów im przeszkadza .Co prawda z takim zachowaniem palet spotykam się pierwszy raz .Logicznie rzecz biorąc paletki to ryby stadne , czyli nie powinno cię dziwić że atakują grupą .Ja w swoim akwa też mam trochę zamieszania bo ryby zaczynają dobierać się w pary ,a jedną parę przeniosłem z tarliskowego .Walczą o terytorium i są dość agresywne .Myślę że w twojej sytuacji powinieneś jednak odłowić neony i wtedy w twoim akwa może się "uspokoi" jacek664
-
zelik
- entuzjasta

-
Kontaktowanie:
Dobrały mi sie dwie pary i sie kręcą.Walk miedzy sobą nie ma, ale neony zbrojniki nie wychodzą z roślin kiryski w trawach jak sie spojrzy to widać same Palety żadnych innych ryb
-
Mondeja
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Przemek Laskowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Skawina
Jeżeli sprawa ciągnie się od sierpnia 2005 roku to na pewno nie jest to choroba neonowa. Gdyby tak było to już dawno miałbyś po rybach ...
Natomiast temperatura 29-30 stopni to w wypadku neona Innesa "delikatne" nieporozumienie. Optimum to 22-23 stopni.
pozdrawiam , Przemek