Potrzebuje POMOCY PILNE!!!

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
zelik
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Potrzebuje POMOCY PILNE!!!

Post autor: zelik » 11 kwie 2006, 19:32

Podmianiłem 2 godziny temu 40L wody RO do tego 1,5L wody z kranu. Wynik jede Turkus padł.Latał jak oszalały po akwarium.Najpierw oznaki duszenia sie oddech długi jak by sie dusiła poźniej szybkie skoki na predkosć uderzanie o szybe PH 6,8-7 NO3 około 15mg/l.Nic nie zmieniane od kilu miesięcy.Pigeon dusi mi sie Diamon pływa głową w dół i telepie sie na boki tak jakby sie nie mógł zanurzyć.

MOje przypuszczenia nalałem sobie syfu z kranu ale przez RO szła woda.

Prosze pomóżcie jestem zrozpaczony

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 11 kwie 2006, 19:39

Stawiam na wode z kranu.Cos musi w niej byc.Sam nie wiem co ci doradzic.Kranowa odpada a RO duzo nie nakapiesz.Mysle ze moze duza i szybka filtracja przez wegiel pomoze.Sam nie wiem.

Moze ma ktos jakis pomysl????

Awatar użytkownika
mkozubski
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Maciej Kozubski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Chorzów
Kontaktowanie:

Post autor: mkozubski » 11 kwie 2006, 20:21

w takiej sytuacji kolega akwarysta - dowolny i woda "pozyczona" albo jakis marketowy zoolog sprawdzony i woda wybłagana. Jak cos złapiesz wyleczysz. pozdro

Awatar użytkownika
Gixxer
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Gixxer » 11 kwie 2006, 20:52

Witam.Miałem podobny problem wtedy gdy miałem jescze altumy i skalary.Dokładnie po podmianie wody wszystkie moje ryby miały identyczne objawy a podmieniłem zaledwie 10 litrow na 160 wody.Miałem tak trzy razy pod rzadz ale na szczescie moje ryby dochodziły do siebie.To ze dałes tylko około 1,5 litra wody wodociagowej swiadczy o wysokim stezeniu jakiejs substancji w wodzie.Ja rozwiazałem ten problem wtedy dajac odrobine aqua safe i przepuszczajac wode do podmiany przez sitko z weglem aktywnym a na koncu wzbogacajac ja przez dodanie tera vital.Problemy znikneły całkowicie.Pozdrawiam

Awatar użytkownika
zelik
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: zelik » 11 kwie 2006, 21:21

Wymieniłem sobie 40L RO 1,5L kranówy.

Efekt Turkus 17cm worek :(
Marlboro 15cm worek :(
Diamond 16cm pływa pionowo głową w dół
reszta stan kiepski zostały mi 4 maluchy.

CIekawe co będzie rano...

Załamany jestem...

Bardzo chciałbym podziękować Sławkowi Vega1 za pomoc.Jesteś super kolegą!!!

Awatar użytkownika
bjarka
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Beata Jarka
Kontaktowanie:

Post autor: bjarka » 11 kwie 2006, 22:14

Jakoś nie bardzo wierzę w trującą wodę. Jeśli podmiana wody jest związana z odmulaniem dna i naruszeniem stref martwych, może dojść do wydzielania toksycznych związków i innych zanieczyszczeń. Miałam kiedyś podobną sytuację.
Uważam, że w takiej sytuacji najlepiej jest dokładnie wyczyścić dno, również pod korzeniami pod osłoną easy life.

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Re: Potrzebuje POMOCY PILNE!!!

Post autor: J-23 » 11 kwie 2006, 22:42

Albo w czasie odmulania uwolniles do wody siarkowodor z niedotlenionego podloza albo Al-Quaida zatrula czyms wodociagi (co to musialby byc za syf zeby 1.5 l wody moglo wykonczyc ryby nawet w 100l akwarium??).
Jezeli przerzucenie ryb do czystej wody nie chodzi w gre to IMO jedyne co moze pomoc: napowietrzanie na max i intensywna filtarcja przez swiezy wegiel aktywny.
J-23

Awatar użytkownika
zelik
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: zelik » 12 kwie 2006, 06:37

No to jak wytłumaczycie to że o godzinie 18 wszystko wygląda cacy.Podmianiam wode.Turkus po 10-15 minutach leży na roślinach.Dusi się.Kładzie się na dnie i bardzo ciężko oddycha.nagle zrywa się pływa jak oszalały po akwarium uderzając o wszystko co się da.Pada na dno i już nie oddycha. :(

Marlboro po 20-30 minutach to samo duszenie. Przekładam do innego akwarium z czystym RO po dwóch godzinach pływa jak oszalała i pada.

Diamond pływa głową w dół.Od wczoraj dzisiaj też tak jest jak próbuje się wyprostować robi fikołka(obrót o 360 stopni) i głowa w dół.

Z 8 palet został Samiec Brown,Mały turkus 6cm,Diamon który pływa pionowo.

Brown i Turkus do wydania chyba będą widocznie nie nadaje się do tego...

Co do odmulania od kilku miesięcy codziennie podmianiam 10l WODY i odmulam dokładnie dno.Woda z odmulania do wiadra i kibel.

W Kilka godzin straciłem obsade...Chyba koniec mojej przygody z dyskami.Nie stać mnie na nie materialnie żeby kupic od nowa całą obsade i nie stać, aby patrzeć jak umierają i nie móc im pomóc.

DZIĘKUJE WSZYSTKIM ZA POMOC.

p.s Jak by ktoś wiedział czy można temu Diamondowi pomóc byłbym wdzieczny.Czy tylko zostaje skrócić mu cierpienia?

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 12 kwie 2006, 07:31

Dopiero dzisiaj zobaczyłem ten temat. Zgadzam się z J-23. Woda musiała by być nieźle zatruta żeby 1,5l zdziałało taki pokot. No chyba, że było to coś czego membrana nie zatrzymała.
Tak czy owak masz po obsadzie w wyniku katastrofy. Gdybym miał jakieś rybcie na luzie to Ci wyślę. Nie załamuj się tak szybko. W życiu czeka Cię zapewne dużo więcej niepowodzeń. Nie można się poddawać. Jestem z Tobą. Może ktoś kto rozmnaża paletki pomoże koledze w zdobyciu nowej obsady?? :)

Awatar użytkownika
DARIUSZMT
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: DARIUSZMT » 12 kwie 2006, 07:40

Masz u mnie 5 młodych sztuk zgłos sie w przyszłym tygodniu po swietach na priwa .Trzeba odtworzyc obsade po tej tragedii :)

Pozdrawiam DAREK

Awatar użytkownika
zelik
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: zelik » 12 kwie 2006, 08:38

Robercie, Darku bardzo mnie tym zaskoczyliście po raz kolejny mi pomagacie nie majac nic z tego.Zostały mi 2 sztuki.I chyba diamond dojdzie do siebie jest spora poprawa.Wiec 3 sztuki zostały.Podmianiłem dzisiaj znowu wode w sterylnym akwa Diamond zaczyna utrzymywać sie w miejscu nie pływa ale stoi normalnie.Całą noc nie spałem masakra.Mam nadzieje że wyjdzie z tego.

Wczoraj sie troche podłamałem najgorsze co może być patrzeć jak cos co Kochasz umiera i nie ma jak pomóc.
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2006, 08:40 przez zelik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 12 kwie 2006, 08:39

No prosze.Wyglada na to ze nie skonczysz tak szybko przygody z dyskami :D
Od czego sa koledzy...

Brawo brawo

Awatar użytkownika
zelik
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: zelik » 12 kwie 2006, 09:01

Chyba nie skończe przez was.DZIĘKUJE

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Mirek Żak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 12 kwie 2006, 09:54

Z kilkuletniego doświadczenia z dyskami dochodzę do wniosku (zresztą tak jak inni ) że dyski są zdrowsze jeśli ich nie leczę. Warunkiem dobrego howu jest zachowana równowaga biologiczna w zbiorniku , a tej się nie osiągnie walcząc chemią. Moim zdaniem masz jakąś bakterię która rozwija się w rybie i dogodnych warunkach się ujawnia. Zmianą mogło być wlanie wody o innych parametrach nie koniecznie zatrutej.
Zresztą mam w tej chwili to samo w zbiorniku i wczoraj straiłem 1 szt.

Awatar użytkownika
zelik
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: zelik » 12 kwie 2006, 10:21

Ja też nie lecze zresztą nigdy nie leczyłem.Jakieś drobnoski typu niestrawność itp. Samo przechodziło.

Wątpie żeby to była bakteria i w 2-3 godziny położyła mi obsade.Paletka nie jest aż tak słabą rybą.W dodatku na rybach był śluz widoczny.Musiało być cos z wodą.

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”