Poradźcie co mogło zabić
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
-
- nowicjusz
Poradźcie co mogło zabić
Dwa dni nie rzucał się w oczy i nagle zaczął pływać spiralnie na oku miał mleczną plamkę. Nic nie wskazywało na to że coś nie tak. Mam jeszcze 8sz i z tymi wszystko w porządku .
- Jeki
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka
Nieskoordynowane ruch mogą wystąpić przy np.ICHTIOSPORIDIOZIE , ZMĘTNIENIE OKA PRZY NP. PLEŚNIAWCE.
Przyczyną mogło być coś w wodzie( teraz na wiosnę szczególnie często wodociągi dodają coś od siebie).
I wiele innych przyczyn, żeby dojść do tego musisz podać więcej danych, a i to nie da Ci gwarancji prawidłowaj diagnozy, ale na pewno zwiększy szansę.
Przyczyną mogło być coś w wodzie( teraz na wiosnę szczególnie często wodociągi dodają coś od siebie).
I wiele innych przyczyn, żeby dojść do tego musisz podać więcej danych, a i to nie da Ci gwarancji prawidłowaj diagnozy, ale na pewno zwiększy szansę.
- Jeki
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka
zelik pisze:A czy zmętnienie oka nie występowała w kiepskiej jakości wodzie? Ja dalej sie upieram przy teście na NO3
Na wiosnę trzeba wziąć poprawkę na to, że do wody razem z roztopami dostają się nawozy z pól uprawnych i no3 i po4 często skaczą bardzo wysoko, stąd zresztą zakwity wody w stawach na wiosnę.jeki pisze:Przyczyną mogło być coś w wodzie( teraz na wiosnę szczególnie często wodociągi dodają coś od siebie).
-
- nowicjusz
Podaję parametry wody
Uwagi o raku czy skakaniu do gardla są mało przydatne .
Woda ma temperaturę 30 stopni
Ph-7,5 stopnia
NO3 -20mg/l
NO2 -O mg/l
Tww-5 stopni
Two-13 stopni
Wody nie mam z wodociągu tylko ze studni .
Reszta ryb ma się dobrze , zbiornik na 350l. Nie mam pojecia co mogło ją zabić . Przy okazjii wszystkim kolegom i koleżankom Wesołych Świat
Woda ma temperaturę 30 stopni
Ph-7,5 stopnia
NO3 -20mg/l
NO2 -O mg/l
Tww-5 stopni
Two-13 stopni
Wody nie mam z wodociągu tylko ze studni .
Reszta ryb ma się dobrze , zbiornik na 350l. Nie mam pojecia co mogło ją zabić . Przy okazjii wszystkim kolegom i koleżankom Wesołych Świat
-
- nowicjusz
- vega1
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów
Woda ze studni absolutnie sie nie nadaje.Juz lepsza jest miejska kranowa.Dlaczego?Bo w wodzie studziennej mamy mase szkodliwych bakterii ktore splywaja z obornikow,z pól itd.I miedzy bajki mozna wlozyc ze jest to woda glebinowa itd.Poprostu woda ze studni sie NIE NADAJE i to moglo byc rowniez przyczyna...
A inna sprawa ze taka woda z reguly jest dosc twarda...
A inna sprawa ze taka woda z reguly jest dosc twarda...
-
- nowicjusz
Vega1 nie wiem czy byłeś na dnie studni podczas jej czyszczenia a robi się to co jakiś czas ja czyszczę raz na pięć lat .Pod ziemią jest cała sieć źródeł które nie mają nic wspólnego z wodami opadowymi . Nie ma u mnie szamb bo Bielsko -Biała jest skanalizowana.Jeszcze raz powtarzam gdyby to byla woda to co z resztą ryb.
- vega1
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów
Nie bylem nigdy na dnie studni,ale wiem ze woda studzienna bardzo czesto ma w sobie bakterie Coli.Co one powoduja i jakie choróbska u zwierzat i ludzi chyba jest jasne...
A tak wogole pisanie ze to nie woda bo reszta ryb ok to nie jest prawda.Kazda ryba tak jak i kazdy czlowiek reaguje inaczej i jednamu zaszkodzi stara herbata a inny zje nawet stara kielbase i nic mu nie bedzie.Jeszcze raz powtarzam ze wg mnie woda ze studni sie nie nadaje a lejac ja bez np przegotowania jej narazasz sie na kolejne problemy.
A tak wogole pisanie ze to nie woda bo reszta ryb ok to nie jest prawda.Kazda ryba tak jak i kazdy czlowiek reaguje inaczej i jednamu zaszkodzi stara herbata a inny zje nawet stara kielbase i nic mu nie bedzie.Jeszcze raz powtarzam ze wg mnie woda ze studni sie nie nadaje a lejac ja bez np przegotowania jej narazasz sie na kolejne problemy.
-
- nowicjusz