jaka to choroba
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
- przemek007
- nowicjusz
- Kontaktowanie:
jaka to choroba
nasze paletki zaczęły strasznie się ocierać skrzelami o rośliny i dziwnie się trząść nie są płochliwe nie straciły barw potrzebuję pomocy nie wiem czy zastosować kurację flubenolem 220 mg w zbiorniku ogólnym czy je odłowić do mniejszego. w akwarium są neony kiryski i glonojady.
- przemek007
- nowicjusz
- Kontaktowanie:
- Fal
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Darek Falkowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Barcin
- Kontaktowanie:
Witaj
Parametry wody nie są idealne szczególnie ph trochę bym skorygował. Zdecydowanie wstrzymałbym się z podaniem lekarstwa. Podmień 40% wody. Trochę zastanawia mnie twoja temperatura czy twoje palety są młode? Bo jeśli nie to mógłbyś obniżyć do poziomu 28 stopni to wystarczy.
Jeśli jednak podelmiesz decyzję ,że leczysz to mimo wszystko staraj się w osobnym zbiorniku. Natomiast duży zbiornik zostaw przynajmniej na dwa tygodnie pusty bez żadnych ryb ,ślimaków itd.
Przynajmniej ja bym tak zrobił.
Pozdrawiam
Parametry wody nie są idealne szczególnie ph trochę bym skorygował. Zdecydowanie wstrzymałbym się z podaniem lekarstwa. Podmień 40% wody. Trochę zastanawia mnie twoja temperatura czy twoje palety są młode? Bo jeśli nie to mógłbyś obniżyć do poziomu 28 stopni to wystarczy.
Jeśli jednak podelmiesz decyzję ,że leczysz to mimo wszystko staraj się w osobnym zbiorniku. Natomiast duży zbiornik zostaw przynajmniej na dwa tygodnie pusty bez żadnych ryb ,ślimaków itd.
Przynajmniej ja bym tak zrobił.
Pozdrawiam
- przemek007
- nowicjusz
- Kontaktowanie:
- przemek007
- nowicjusz
- Kontaktowanie:
- przemek007
- nowicjusz
- Kontaktowanie:
- GościaK
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
miałe niedawno ten sam problem, ryby trzepotały płetwami, ocierały się o przedmioty, nichętnie jadły, wydzielały nadmiar śluzu i były bardzo płochliwe po zbadaniu pod mikroskopem okazało się że to sa przywry skrzelowe dactyrogylus, leczyłem ciliolem i moneolem ale w ogólnym i do tego 100 % wody, obawiałęm się że mogą przeżyć na ozdobach itp. potem duże podmiany wody i jest ok ale może poodmulaj dużo dna codziennie i podmieniaj dużo wody, zbij PH i powinno przejść
- vega1
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów
Wg mnie to nie ma znaczenia.Ryby maja,mialy i beda mialy pasozyty.A dlaczego akurat teraz sie to objawilo?Bo np pogorszyly sie warunki w akwarium,wystarczy cokolwiek ale tak jak powtarzam pasozyty napewno byly juz wczesniej.A najlepsze jest to ze jak sie je wyleczy (czyt.wytruje) to po pewnym czasie i tak beda znowu...deptak pisze:Nic nie dokupywales od tego czasu ?
pozdrawiam
- przemek007
- nowicjusz
- Kontaktowanie:
- przemek007
- nowicjusz
- Kontaktowanie: