Czy co Wiciowce czy cos innego?

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
ROSOL
senior
senior

Czy co Wiciowce czy cos innego?

Post autor: ROSOL » 09 maja 2006, 18:43

witam

mam okolo 7 palet, ph7,5. Juz od 2 tygodni pare palet nic nie je, robia sie bardzo ciemne i bardzo szybko oddychaja siedzac gdzies w koncie. dzis zauwazylem,ze te co nie jedza sraja na bialo. Czy to moze byc przez wiciowce? od 3 dni podniostem temp dp 31stopni. Co najlepiej dac aby to zwalczyc? Czy jak czytalem Metronidazol? dziekuje za odpowiedzi z gory i pozdrawiam

Awatar użytkownika
zelik
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: zelik » 09 maja 2006, 19:06

Spokojnie napierw to podaj parametry wody tww two no3 tak na marginesie 7,5 PH jest za wysokie. Ile litrów ma akwarium i ile wody podmianiasz.

Awatar użytkownika
ROSOL
senior
senior

Post autor: ROSOL » 09 maja 2006, 19:17

TWW nie badalem bo nie mam czym. PH probuje od miesiaca zniczyc i udalo mi sie tylko o 0,5 stopnia przez wloznie do filtra granulatu torfu. akwarium ma 375L. Juz mi pare paletek padlo z innych innej choroby. Teraz taki problem,ze paletki malo co jedza a polowie prawie nic nie je.NIe wiem co mam zrobic.Od samego poczatku mam problemy z nimi a tak bardzo chcialem miec piekne duuze palety. Co poradzicie wiecej?

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz

Post autor: Amorphis » 09 maja 2006, 19:21

zrob to, co mowi Zelik (jeśli palety były cały czas w ph 7,5 to nie zmieniaj na siłę) i dodatkowo podmien wieksza ilosc wody... powiedz tez, czym mierzysz PH, bo różne mózgi różnie liczą..., profilaktycznie trzymaj podwyższoną temperaturę i się jej nie bój, rybkom nic nnie będzie... zmierz w miarę możliwości poziom azot(a/y)now... teraz z uśmiechem :) policz palety

lara
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
Kontaktowanie:

Re: Czy co Wiciowce czy cos innego?

Post autor: lara » 09 maja 2006, 19:56

ROSOL pisze:witam

mam okolo 7 palet, ph7,5. Juz od 2 tygodni pare palet nic nie je, robia sie bardzo ciemne i bardzo szybko oddychaja siedzac gdzies w koncie. dzis zauwazylem,ze te co nie jedza sraja na bialo. Czy to moze byc przez wiciowce?
moze ,ale nie musi... to moze byc stres, nicienie, tasiemiec,pasozyty skrzelowe.
Najpierw co bym zrobila to podmiana wody co dziennie po20%. Nie napisales ile litrow ma zbiornik i jak czesto i ile podmieniasz wody? jakie masz No3?

31° to jest za malo!!!!! musisz conajmniej temperature podkrecic na 34° i wiecej.

optymalnie bylo by dac gowienka do zbadania.....to byla by diagnoza 90%
,no chyba ze masz swoj mikroskop to postaraj sie umiescic zdjecia :roll:

Przypuszczam jednak ze w miescie niema weterynarza,a Ty niemasz mikroskopu? :wink:

Czyli mamy tylko jedno wyjscie leczyc w ciemno...
na wiciowce i zaraz w parze idace nicienie. W najgorszym wypadku na skrzelowce jako 3kuracja. :cry:

p.s czy sa to rybki nowe? I czy juz je kiedys leczyles?

Awatar użytkownika
ROSOL
senior
senior

Post autor: ROSOL » 09 maja 2006, 20:10

wczesniej mialem taka chorobe po ktorej robia sie biale pletwy i gnija. Pare palet uratowalem i pare mi padlo. Jedna miala tak,ze oczy jej zarosly czyms bialym,ale tez udalo mi sie wyleczyc. Teraz w szpitalu siedza 2. Jedna od 3 tyg nic nie je a drugiej pletwy gnija.Szczerze mowic malo mam uroku z tymi paletami, non stop mam z nimi problemy,wiele czytalem ze przy Ph 6 juz nie ma zadnych z nimi problemow,dlatego probuje obnizyc Ph. Sprawdzam je tesrerem firmy SERA. Akwarium ma 375L

Awatar użytkownika
ROSOL
senior
senior

Post autor: ROSOL » 09 maja 2006, 20:11

wode podmieniam co tydzien i dodatkowo uzdatniam ja TETRA AQUA SAFE.

lara
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
Kontaktowanie:

Post autor: lara » 09 maja 2006, 20:20

na to wyglada ze masz problem zlozony ciezko bedzie, zwlaszcza ze sa juz oslabione.

Te gnijace pletwy to jak juz kiedys opisywalam ... nie wykluczone ze masz nawrot tej choroby i dodatkowo jeszcze cos!

CHOROBA: MARTWICA PLETW
PRZYCZYNA: Bakterie.
OKOLICZNOSCI SPRZYJAJACE: Czesto atakuje rybki oslabine ,lub z uszkodzeniami lub zranieniami mechanicznymi (otarcia, obgryzienia, uszkodzenia od siatki). Moze takze byc wywolana zla jakoscia wody, zbyt niska temp, awitaminoza pokarmowa.
OBJAWY: Pletwy rybki poczatkowo bieleja, nastepnie calkowicie obumieraja, sa krótsze, wystrzepione, zniszczone. Ruchy moga byc kolyszace, wystepuje brak apetytu.
LECZENIE: Stosujemy kapiel dlugotrwala w ogólnym zbiorniku z gotowego preparatu, np. MFC (Tropical), po tygodniu kuracje powtarzamy. Mozna równiez zastosowac kapiel w Baktopur direct.
W przypadku martwicy o podlozu grzybiczym u wiekszych ryb mozna przetrzec slady grzyba wacikiem zanurzonym w r-rze zieleni malachitowej. Mozna równiez zastosowac gotowe preparaty przeciwgrzybicze.
Nalezy koniecznie poprawic jakosc wody w zbiorniku ogólnym, zrobic podmiane (ok. 40 %). Konieczne jest równiez zastosowanie odkazalnika. W przypadku choroby wywolanej zranieniami mechanicznymi nalezy usunac z akwa ostre elementy dekoracji, przeprowadzic agresywnych wspólmieszkanców do innego zbiornika.
UWAGI DODATKOWE: Podczas stosowania kapieli, nie wolno zapomniec o silnym napowietrzaniu zbiornika.

Jednakze odpowiedz pokolei dokladnie na moje wszystkie pytania ktore Ci zadalam.

Awatar użytkownika
ROSOL
senior
senior

Post autor: ROSOL » 09 maja 2006, 21:30

gadalem ze specami od zakladania akwa z paletami z Lodzi i mowili,ze za czesto wymieniam wode i powienienem wymieniac co 2 tyg i jak bede czesto zmienial wode to nigdy nie zrzuce Ph. Wiec ja jestem w kropce.czesta podmiania wody podniesie mi ph do 8 lub wiecej... zazdroszcze tym co maja niskie PH. Ryby oczywiscie sa nowe. kupilem je od znajomego hodowcy 23 grudnia i do konca stycznia nic sie nie dzialo, potem zaczely robic sie jaja z tymi pletwami co opisywalem. Akwarium ma 375L wiec codziennjie podniemiac 20% wody to jest kilka wiaderek.
Mikroskopu nie mam, ale moje jakos srobuje pozyczyc.

Awatar użytkownika
ROSOL
senior
senior

Post autor: ROSOL » 09 maja 2006, 21:32

zapomnialem napisac.... ryby leczylem w szpitalu dodajac soli akwarystycznej i Tetra GenerelTonic i od czasu do czasu przecierajac Rivanolem

Awatar użytkownika
zelik
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: zelik » 09 maja 2006, 21:38

Nie wiem co to za spece, ale na znawców mi nie wyglądają. Ja podmieniam aktualnie 10L codziennie i 70-80L co sobote(akwa 200L) i mam Ph6,8 co ma PH do ilości podmian trudno powiedzieć. Co dwa tygodnie wymiana wody tak jeśli w twoim akwarium będą pływać 4 paletki i nic wiecej. Najpierw zacznij od wody NO3 5-10mg/l dalej nie podałes ile masz PH około 7. Spore podmiany wodą miękką o ph 6,8-7 i myśle że sie poprawi jak zaczniesz katować ryby następnymi chemikaliami to nigdy ich nie wyleczysz.

Awatar użytkownika
ROSOL
senior
senior

Post autor: ROSOL » 09 maja 2006, 21:57

akurat wody w glownym zbiorniku nie nasycam chemikaliami tylko mam akwa 50L na ktorym siedza juz 2 sztuki i tam daje chemie. siedza w roztworze soli akwariowej i TETRA General Tonic. Czyli radzisz podmieniac wode codziennie i do wiaderka lac kwas ortofosforowy? Mi mowili spece ze po wlaniu tego kwasu bedzie ph niskie tylko chwilke a potem znow wroci do normalnego poziomu... Czy to prawda czy cos zle zostalem poinformowany?

Awatar użytkownika
ROSOL
senior
senior

Post autor: ROSOL » 09 maja 2006, 21:58

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 09 maja 2006, 22:21

ROSOL pisze:gadalem ze specami od zakladania akwa z paletami z Lodzi i mowili,ze za czesto wymieniam wode i powienienem wymieniac co 2 tyg i jak bede czesto zmienial wode to nigdy nie zrzuce Ph. Wiec ja jestem w kropce.czesta podmiania wody podniesie mi ph do 8 lub wiecej... zazdroszcze tym co maja niskie PH. Ryby oczywiscie sa nowe. kupilem je od znajomego hodowcy 23 grudnia i do konca stycznia nic sie nie dzialo, potem zaczely robic sie jaja z tymi pletwami co opisywalem. Akwarium ma 375L wiec codziennjie podniemiac 20% wody to jest kilka wiaderek.
Mikroskopu nie mam, ale moje jakos srobuje pozyczyc.
Spece?? :D :D Problem z ph jest bardziej zlozony i zalezny przedewszystkim od tego jaka wode podmieniasz (o jakich parametrach).Poza tym ph mozna sztucznie kontrolowac przy odrobinie wprawy wiec nie wiem jacy to byli spece i od czego ale chyba nie od palet... U mnie woda jest podmieniana ciagle (kapie prosto z RO do akwarium) i to bym Ci polecal,a wtedy juz nie bedziesz musial nikomu zazdroscic niskiego ph :)

Awatar użytkownika
Characidae
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Characidae » 09 maja 2006, 22:24

Na martwicę płetw świetnie działa antybiotyk Oksytetracyklina, noi wszystko to co poleca Lara.

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”