Choroby.

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

mariombm
junior
junior

Choroby.

Post autor: mariombm » 11 maja 2006, 19:57

Przeniosłem do "choroby"
Ostatnio zmieniony 11 maja 2006, 21:08 przez mariombm, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zelik
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: zelik » 11 maja 2006, 20:16

Spokojnie rób spore podmiany wody. Troche nie ten dział co trzeba. Jakie masz parametry wody sprawdź w tej chwili PH i NO3 jak wróciłeś robiłeś pomiary?

mariombm
junior
junior

Post autor: mariombm » 11 maja 2006, 20:21

PH w granicach 6,5.NO3 nie sprawdzałem bo tydzień przed wyjazdem podmieniałem 40% RO. TwO około 6, węglanowej 3.

mariombm
junior
junior

Post autor: mariombm » 11 maja 2006, 20:27

Ale co to w ogóle jest? Nigdy czegoś takiego nie miałem.

Awatar użytkownika
zelik
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: zelik » 11 maja 2006, 20:39

Spadek Ph? Zatrucie? MOze przez jakiś czas nie było prądu padł filtr i jak załączyli to wszystko znalazło się w akwa

mariombm
junior
junior

Post autor: mariombm » 11 maja 2006, 20:44

I tu możesz mieć rację.Pękł mi termometr, taki starego typu z (prawdopodobnie)rtęciowymi kuleczkami na końcu.Ale pierwsze padły by chyba kiryski?!

Awatar użytkownika
DARIUSZMT
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: DARIUSZMT » 11 maja 2006, 21:17

Nie stawiałbym na termometr ,miałem kiedys podobny przypadek ,przy większej ilości wody zero reakcji u ryb .

Sprawdz kranówke ,dobrze napisac ,pewnie coś wpuścili sam to ostatnio przerabiałem .Nigdy czegos takiego nie widziałem ,wystarczyło zalac cześc kranówki bez uzdatniacza do wody a po kilku godzinach ryby były całe w sluzie .Myslę jakas inwazja pasozytów czy cos ,daje więc Flubenol do baniaków ,w których poszła ta woda ,po 2 dniach zero poprawy ryby osowaiłe oczy we mgle ,mysle moze przedawkowałem ,podmianka wody na czysta osmoze .Podmianka wody ,temp na 34 eksperymentalnie w 2 zbiornikach i dalej jestem w lesie .Pełno sluzu na rybach i popalone płetwy .Mysle parametry za niskie ,mierze ok Ph 6,5 gh w granicach 7 .

łapię sluz pod mikroskop nic nie ma zadnych orzesków czy płazinców ,jade do weterynarza ,ma super mikroskop do jakiś wirusów ,oglądam sluż jak w palzmie takie to wielkie ,nic nie ma .Daje spokój na kilka godzin ,zero poprawy dalej ,więc się wkurzyłem i mówię sobie musi coś byc w skrzelach ryby ewidentnie się duszą ,biore wiec zdechlaka kroja skrzela biore próbkę i pod mikroskop ,niedowierzam więc biorę drugiego zdechlaka i jae do weterynarza kroje go przy nim ,płat skrzelowy na szkiełko i pod mikroskop ,zero zywych stworzeń .

Do tej pory nie wiem co zabijało mi ryby .

Nie potrafie Ci doradzić bo nie sadze ,ze to przez termometr .

Pozdrawiam DAREK

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 11 maja 2006, 21:57

Ja stawiam na zatrucie . Na początek wyczyściłbym filtry i zmieniał wodę co do termometru to rtęć nie jest trująca ale jej sole . Możesz go wykluczyć jako przyczynę . Masz mały bufor wody - więc akwarium nie jest stabilne w pH , Dodałbym do wody soli w ilości 1 gram na litr to zawsze działa dobrze na taki stan paletek . Dużo racji ma Darek - uwaga na wiosnę na kranówkę - takie lekcje że coś zabija ryby po wymianie już przerabialiśmy kilkakrotnie - dlatego kranówka powinna być odstana myślę że 24 godziny wystarczy - mieszaj RO z kranówką aby zwiększyć bufor węglanowy do około 5 . Nie podawaj żadnych cud środków bo podanie FMC i BD nie było dobrym rozwiązaniem . Najpier przyczynę następnie skutek .
Ja zmieniałbym około 30 % wody dziennie nie przekraczał temperatury 30 stopni , maxymalnie natleniał wodę .

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”