zdarzyl sie wypadek!!!!!!

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
ROSOL
senior
senior

zdarzyl sie wypadek!!!!!!

Post autor: ROSOL » 14 maja 2006, 22:34

zdarzyl sie wypadek!!!!!! w piwnicy mam 1 akwarium ze spitalem dla paletek. 2 dni temu w nocy rozwalila sie grzalka i woda spadla do temp 20 stopni.po nocy jak wszedlem 2 paletki jescze zyly ale ledwo co sie ruszaly a jednej galy cale prawie wyszly.szybko wlozylem nowa grzalke. wieczorem niestety ta z "galami" zdechla.jedna zyje juz 2 dobe. plywa ale wolno i przy dnie. czy bedzie juz zyla czy nie? siedzi w roztoworze soli akwarystycznej i tetra GenerlTonic.jutro podmienie wode i juz nic nie bede podawal. ZApomnialem dodac ze przezyla ta co miala najgorszy stan martwicy pletw...teraz juz nie widze sladu i pletewy wygladaja OK.

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin

Post autor: Michcio » 15 maja 2006, 00:03

Ta ryba jeżeli przeżyje, raczej poważnie to odchoruje. Raczej nic nie możesz zrobić. Doprowadz temp powoli do optimum i podmieniaj wodę. Powiem ci jedno preparatami i wiecznymi kuracjami ryb nie wyleczysz, daj im dobrą wodę, częste podmiany i stabilnośc parametrów. Bez tego nawet najlepsze specyfiki nic nie zdziałają. To tak pro forma, mam wrażenie że zbytnio molestujesz swoje akwarium. Radzą ci zostaw ph w spokoju bo ryby ledwo zipią, a Ty masz to gdzieś i prowadzisz dyskusje w wątku o chorych rybach na temat zbijania ph. Już nie wspomnę ze temat zbijania ph a i w zwiazku z tym twardości węglanowej był wałkowany na wszystkie mozliwe sposoby. Ciężko jest się wysilić i odrobinę poczytać? Musisz zrozumieć że używając mózgów innych długo nie pociągniesz. Ilu akwarystów tyle teorii, niektóre to bajki a inne to bezcennna wiedza. Dlaczego to piszę? Gdyż dziwi mnie twój tok rozumowania, jaki i działania. Robisz wszystko zeby tylko nic się nie nauczyc.

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 15 maja 2006, 00:07

Michcio pisze:Ta ryba jeżeli przeżyje, raczej poważnie to odchoruje. Raczej nic nie możesz zrobić. Doprowadz temp powoli do optimum i podmieniaj wodę. Powiem ci jedno preparatami i wiecznymi kuracjami ryb nie wyleczysz, daj im dobrą wodę, częste podmiany i stabilnośc parametrów. Bez tego nawet najlepsze specyfiki nic nie zdziałają. To tak pro forma, mam wrażenie że zbytnio molestujesz swoje akwarium. Radzą ci zostaw ph w spokoju bo ryby ledwo zipią, a Ty masz to gdzieś i prowadzisz dyskusje w wątku o chorych rybach na temat zbijania ph. Już nie wspomnę ze temat zbijania ph a i w zwiazku z tym twardości węglanowej był wałkowany na wszystkie mozliwe sposoby. Ciężko jest się wysilić i odrobinę poczytać? Musisz zrozumieć że używając mózgów innych długo nie pociągniesz. Ilu akwarystów tyle teorii, niektóre to bajki a inne to bezcennna wiedza. Dlaczego to piszę? Gdyż dziwi mnie twój tok rozumowania, jaki i działania. Robisz wszystko zeby tylko nic się nie nauczyc.
Dokladnie,popieram.Musisz sie troszke wysilic.Przy odrobinie checi wszystko juz znajdziesz.Swoja droga sprawa wydarzyla sie 2 dni temu a dopiero teraz podnosisz alarm?

marek732
junior
junior
Imie i Nazwisko: Marek Kochaniak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Post autor: marek732 » 15 maja 2006, 10:35

Całkowicie zgadzam się z kolegami.
Piszesz o kłopotach ze zdrowiem ryb i pomimo rad walczysz z poziomem odczynu wody.
Jak widać oczekujesz natychmiastowych efektów. takowe to możesz zobaczyć ale nie w akwarium. Nie rozumiem też trzymania szpitala w piwnicy.
Ryby chore trzeba uważnie obserwować (zdrowe też) one same "powiedzą" tobie co im jest. A jeżeli chcesz tak bardzo bawić się z ph ............... to w twoim zbiorniku pływają już trupy, bo niedługo pociągną osłabione już ryby.

Akwarium to nie mebel ale mały ekosystem, który wymaga od opiekuna mądrego działania.

Szkoda mi twoich ryb. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
ROSOL
senior
senior

Post autor: ROSOL » 15 maja 2006, 12:28

to ja juz sie pogubilem... W ogolnym mam temp 31 stopni i ewentualnie 2 ryby maja wyciowce.Bede je leczyl Metronidazolem moczac pokarm. Czytalem,zeby odnizyc Ph przynajmniej do 7. Wiec juz nie wiem czy ruszac czy nie to Ph... Szpital mialem w piwnicy bo nie mialem miejsca w domu.Juz przygotowuje wode do szpitala aby wymienic przynajmniej 50%. Czy zostawic Ph kranowki czyli 8 czy zmniejszyc do 7?

Awatar użytkownika
zelik
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: zelik » 15 maja 2006, 14:32

Rosól nie jesteś małe dziecko a gadasz jak naiwniak. Dobrze że duzo czytasz ale masz swój mózg. Jakbyś chciał wszystkich słuchać to od razu oddaj te ryby. Jak Ci mówią znawcy tematu daj sobie spokój z leczeniem doprowadź wode do porzadku a ryby odpoczną od leków i same sobie z wiciowcami poradzą to Ty nie. To nie ma sensu, że mu tu piszemy skoro masz to gdzieś i robisz po swojemu. To może wogóle nie pytaj tylko rób jak uważasz.

Jeszcze raz bo strasznie namieszałeś. Ile ryb masz w akwa ogólnym w jakim stanie dokładnie opisz. Jakie parametry w ogólnym.Litraż

Ile ryb masz w kwarantannie. Litraż.Parametry wody w kwaranntanie ile ryb i co z nimi.

Wszędzie podaj temp.

Awatar użytkownika
ROSOL
senior
senior

Post autor: ROSOL » 15 maja 2006, 17:57

w ogolnym mam 375L, temp 31 stopni ph 7,5. jest 5 paletek.jedna z nich robi sie czesto ciemna, ale jak wrzuce pokarm to jakos je, ale slabo, druga szybko oddycha skrzelami i tez je slabo, pozostale 3 plywaja i sa w baardzo dobrej kondycji i sporo jedza.

Szpital: temp 30 stopni jest tam 1 sztuka(chorowala na martrwice pletw) i slabo je i slabo plywa(moje pytanie czy przeniesc ja to innego szpitala z inna woda i innymi parametramimjak tak to jakie parametry), parametry wody ph kranowa czyli 8, dodatkowo sol akwarystycza i tetra GeneralTonik.

Do obnizania ph mam Tetra PH MINUS

prosze o porade co powinienem zrobic aby bylo jak najlepiej.

Dziekuje z gory za porady i napewno sie do nich odpowiednio ustosunkuje.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
zelik
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: zelik » 15 maja 2006, 18:47

ROSOL pisze:w ogolnym mam 375L, temp 31 stopni ph 7,5. jest 5 paletek.jedna z nich robi sie czesto ciemna, ale jak wrzuce pokarm to jakos je, ale slabo, druga szybko oddycha skrzelami i tez je slabo, pozostale 3 plywaja i sa w baardzo dobrej kondycji i sporo jedza.
Tutaj nie lecz zadnych leków specyfików.Co do Temperatury to normalna dla paletek to 28 stopni, a temperatura do wygrzewania ryb 32-34 wiec Twoja ani taka ani taka. Proponuje temp ustawic na 29-30 stopni.Czy w tej wodzie są jakieś leki? Czy jest całkiem czysta z takimi parametrami?
ROSOL pisze:Szpital: temp 30 stopni jest tam 1 sztuka(chorowala na martrwice pletw) i slabo je i slabo plywa(moje pytanie czy przeniesc ja to innego szpitala z inna woda i innymi parametramimjak tak to jakie parametry), parametry wody ph kranowa czyli 8, dodatkowo sol akwarystycza i tetra GeneralTonik.

Nie przenoś jej nigdzie bo nie wytrzyma i padnie. Jak te płetwy przeszła martwica? Bo to że mało aktualnie je i mało pływa to normalne po chorobie.
ROSOL pisze: Do obnizania ph mam Tetra PH MINUS
Zrob tak Wiaderko wody masz 16L więc mierzysz parametry w nim. Dolewasz 5ml i sprawdzasz po 2 godzinach parametry.Jak dalej PH nie jest nizej niż 7 to dolewasz następne 5ml i czekasz 4 godziny mierzysz PH jak nic z tego to dolewasz następne 5ml i czekasz 4 godziny i tak do momętu aż osiągniesz ph w wiaderku poniżej 7.Masz już dobrą wode w wiaderku podmianiasz wode. Zapamiętaj ile dolałeś tego PH- do wiaderka poźniej nie będziesz musiał tyle czekać.
ROSOL pisze:prosze o porade co powinienem zrobic aby bylo jak najlepiej.

Dziekuje z gory za porady i napewno sie do nich odpowiednio ustosunkuje.

pozdrawiam
O to moja porada, ale zrobisz jak uważasz za stosowne.

Co do jedzenia jak jedzą choć troche nie jest źle. Tym w ogólnym akwa nic nie podawaj.Wymieniaj tylko wode czym więcej tym lepiej. Ale o parametrach takich jak Ci napisałem.

Jak masz jakieś pytania napisz na gg

Awatar użytkownika
xardas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Bartosz Figaniak
Kontaktowanie:

Post autor: xardas » 15 maja 2006, 19:14

Woda jest podstawą sukcesu. IMO powinieneś najpierw popracować nad parametrami wody, dopiero potem będzisz wiedział gdzie dokładnie tkwi problem.
druga szybko oddycha skrzelami
Zastnowiłeś się chociaż przez chwilę czy zachowanie to nie jest spowodowane parametrami wody? Złe parametry wody potrafią spowodować, iż ryba zachowuje sie jakby miała pasożyta (np. szybkie oddychanie, ocieranie sie o elemnty zbiornika) lub inne świństwo, a w rzeczywistości jest inaczej.
ewentualnie 2 ryby maja wyciowce.Bede je leczyl Metronidazolem moczac pokarm.
Powtórze raz jeszcze pytanie. Jaką masz pewność, że to są pasożyty???? Zanosiłeś rybe do pokrojenia i zbadania???? Jak jesteś często głodny to podejrzewasz, że masz tasiemca????? Jeżeli tak jest to wyślę Ci tyle metro że będziesz mógł wsypać sobie do wanny i zrobić kąpiel krótkotrwała. Zastanawiam się jedynie czy Ci pomoże....

Wg mnie powinieneś teraz rybą dać odpocząć i przestać się bawić w Dr. Queen. Systematycznie podmieniać wodę i codziennie sprawdzać jej parametry. Odradzam obniżanie PH więcej niżeli 0,2 na dzień no chyba że chcesz osiągnąć inny efekt.

Jeżeli do pomiarów Ph używasz testu tetry to odrazu Ci powiem, że możesz zmienić go na inny. W/w test najniższą skale odczytu ma zawsze na pozimie 6 Ph, Jak w akwarium będziesz miał mniej to i ta na teście pokaże Ci 6. W tym wypadku mozna by powiedziec że jest rewelacyjny - zawsze wg niego mamy rewelacjyne ph w aqwa ;)

Tetra PH MINUS to jest rozwiązanie dosyć drogie na dłuższa metę. Zgadnij jaki ma skład ;) - lepiej kupić kwas, rozcieńczyć i zakwaszać. Rozwiązanie bardziej ekonomiczne.

Wybór jak zawsze pozostawiam Tobie.

PS: nie pisałeś o TwO wody, a że wróżka nie jestem to nie mogę powiedzieć czy przypadkiem nie jest także za wysokie.

Awatar użytkownika
ROSOL
senior
senior

Post autor: ROSOL » 15 maja 2006, 20:09

Jeżeli do pomiarów Ph używasz testu tetry to odrazu Ci powiem, że możesz zmienić go na inny. W/w test najniższą skale odczytu ma zawsze na pozimie 6 Ph, Jak w akwarium będziesz miał mniej to i ta na teście pokaże Ci 6. W tym wypadku mozna by powiedziec że jest rewelacyjny - zawsze wg niego mamy rewelacjyne ph w aqwa ;).

Uzywam do testu Ph sery i ma co 0.5 skale od 9 do 4.5.
Czy ten tez jest zly?

Ph minus mam tymczasowo aby moc obnizac a bede szykal kwasu solnego....

pozdrawiam

Awatar użytkownika
xardas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Bartosz Figaniak
Kontaktowanie:

Post autor: xardas » 15 maja 2006, 20:48

Uzywam do testu Ph sery...
Czy ten tez jest zly?
Swojego czasu robiłem porównanie testów dostepnych na rynku. Najlepiej wypadł test Tropciala. Porównując wyniki testu Tropicala z wynikem na ph metrze różnica wynosiła 0,1 czasem 0,2. Trochę większą róznice miał test Zooleka. Jeśli natomiast chodzi o testy do pomiaru ph niemieckich firm to nie będe tego komentował - najwidocznie wystaczry im, iz pordukują dobre samochody i filtry.

Dzidek
junior
junior

Post autor: Dzidek » 15 maja 2006, 20:52

ROSOL podziwiam Cię, jesteś lepszy niż esesmani w obozach koncentracyjnych!!!
Zabiłes jedno stado, a nad drugim się delektujesz!!!
Sam zabiłem 2szt w 90r. z wiadomościami Twoimi w ciągu 2 tygodni - ale po tym doświadczeniu trzeba było 13 lat na podjęcie odwagi na akwarium z paletkami, okupione półrocznym przygotowaniem , a i tak popełniłem błędy - chociaż żadnej ryby nie zabiłem(szkoda że nie miałem przy zakładaniu akwa z paletkami dostępu do tego FORUM)
Moja propozycja:
-czytaj wszystkie posty forum!!!!
-jeśli ryby przeżyją, albo padną - czytaj forum
-naucz się - doprowadź swoje akwarium z wodą o parametrach
przynajmniej:
- pH-ok.6,8
- Tww-4
- Two- 8
- No3- poniżej 25mg/l (jednostki mogłem pomylić)
- No2- niewykrywalne
Nie pisz postów ,,pomocy,, , ,,jak to zrobić,, , tylko usiądź przy komputerze i czytaj , czytaj, czytaj.Tu znajdziesz wszelkie odpowiedzi na to, jak doprowadzidzić parametry w twoim akarium do normy - za małą kasę , ale dużą pracę- za większą kasę na luzie.
Pisanie na tym forum ,,pomóżcie,, bez szukania wiadomości , wiedzy, co zrobiliśmy źle ma się jak student , który ściąga gotowce z intrnetu nawet tego nie cztając, co mówić o zrozumieniu!
Podstawa do trzymania palet to: woda , woda ,woda i jej odpowiednie parametry- wyczytasz to w postach.

Przepraszam, że się uniosłem, ale trzeba było!(może to efekt wiosny)

Awatar użytkownika
ROSOL
senior
senior

Post autor: ROSOL » 15 maja 2006, 21:18

chcialem kupic ten "dlugopisowy"eketroniczny Ph metr za 100zl na allegro, ale mi odradzono ze sa zle pomiary... Czy po waszych doswiadczeniach polecalibyscie czy nie?

marek732
junior
junior
Imie i Nazwisko: Marek Kochaniak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Post autor: marek732 » 15 maja 2006, 21:27

dostałeś świetne porady, a teraz zastanów się co chcesz osiągnąć. Sukces masz na monitorze, ale jakie wyciągniesz wnioski, takie będziesz miał wyniki. to już zależy tylko
od ciebie. Pomyśl chwilę.
pozdrawiam.

Awatar użytkownika
fomalhaut
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Wojciech Grzegorzyca
Miejsce zamieszkania/miasto/: Polska

Post autor: fomalhaut » 15 maja 2006, 22:34

http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... opic&t=463

Dodam, że od tego czasu mam to samo - czyli nie pamietam co to "choroba" ryb... Jasne, że trzeba się nabiegac z wiaderkami... ale coś - za coś...

Zmieniłem tylko "zestaw" pakowanych do wody elementów:
144 l - akwa w którym maceruję przez 3 dni wodę;
- czysta RO + ok. 30-35 l kranówy;
- do tego Easy Live własnej roboty (ok.20-30 ml ale lanych bezpośrednio do akwa po podmianie);
- od około 3 tygodni pływają w tymże akwa liście bukowe (zeszłoroczne, suche);
- całość przez 3 dni się filtruje (filtr okrzemkowy + kaskada z torfem włóknistym);
- po zalaniu tego wszystkiego pH mam (w tej chwili - wczoraj zalałem na nowo) 6,9;
- po wlaniu do akwa pseudosterylnego (160 l x2) mam pH w okolicach 5,8, które spada po 3 dniach do ok 4;
- innych parametrów nie mierzę, ale wiem, że na 4 dzień trzeba koniecznie zrobić podmianę wody - to widać po rybach.....................
W szafce stoją dwie butle kwasu ortofosforowego..... Przestałem używać po włożeniu do kaskady torfu włóknistego.............
No cóż... mam dobrą kranówę:)
Pozdrowienia
Wojtek

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”