Metronidazol dla Skalarów w jakiej proporcji
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
- Characidae
- junior
- Kontaktowanie:
Metronidazol dla Skalarów w jakiej proporcji
Tak jak w temacie proszę o pradę.
- Characidae
- junior
- Kontaktowanie:
- xardas
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Bartosz Figaniak
- Kontaktowanie:
Kto szuka nie błądzi i nie powiela tych samych tematów na forum -> http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... pic&t=1072
Wystarczy poszukać ale jak widać lepiej założyc temat od nowa i mieć pretensje że nikt nie odpowiada.
Kończąc życzę miłej lektury.
Wystarczy poszukać ale jak widać lepiej założyc temat od nowa i mieć pretensje że nikt nie odpowiada.
- cocoloco
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
- Kontaktowanie:
Może to nie jest forum skalarów i tu tkwi przyczyna braku odpowiedzi a może ludzie stają się ostrożnie aby ich doświadczenia nie stały się prawdą absolutną
Przykład proszę bardzo .
Dnia 15 maja roku pańskiego 2006 na forum moje akwarium piszesz
Co zastosować do zwalczania pasożytów skrzeli dokładnie Dactylogyrus, Gyrodactylus.
Nadmienie że są to ryby z odłowu i nie miały zapewne większego kontaktu z chemią.
Dnia 18 maja
Ryby nie jedzą nic innego oprócz malutkich gupików lecz także bardzo malutko pobierają pokarmu, są płochliwe. Dziś przywiozłem sobie z uczelni neguvon i formalinę teraz myślę co zastosować, nie wiem czy neguvon rusza jaja pasożytów, bo wiem że formalina podobno nie bardzo.
Dnia 27 maja na naszym forum pojawia się to :
Wyleczyłem osobiście ryby z dactylogyrusa,gyrodactylusa właśnie roztworem formaliny 38%, jak stosować: 2 do 4ml na 10l wody kąpiel krótkotrwała trwająca 30min.
Taki zabieg należy powtórzyć po 7 dniach wtedy mamy pewność że zabiliśmy pasożyta ewidentnie. Zaletą tego środka jest niszczenie jaj pasożytów.
Świetny srodek polecam
My poprostu uczymy się znacznie wolniej i nikt z nas po dwóch dniach nie potrafi jeszcze dochodzić do zdumiewających wniosków i nawet przemyślenia czy skalar to to samo co paletka zajmuje nam znacznie więcej czasu .
Przykład proszę bardzo .
Dnia 15 maja roku pańskiego 2006 na forum moje akwarium piszesz
Co zastosować do zwalczania pasożytów skrzeli dokładnie Dactylogyrus, Gyrodactylus.
Nadmienie że są to ryby z odłowu i nie miały zapewne większego kontaktu z chemią.
Dnia 18 maja
Ryby nie jedzą nic innego oprócz malutkich gupików lecz także bardzo malutko pobierają pokarmu, są płochliwe. Dziś przywiozłem sobie z uczelni neguvon i formalinę teraz myślę co zastosować, nie wiem czy neguvon rusza jaja pasożytów, bo wiem że formalina podobno nie bardzo.
Dnia 27 maja na naszym forum pojawia się to :
Wyleczyłem osobiście ryby z dactylogyrusa,gyrodactylusa właśnie roztworem formaliny 38%, jak stosować: 2 do 4ml na 10l wody kąpiel krótkotrwała trwająca 30min.
Taki zabieg należy powtórzyć po 7 dniach wtedy mamy pewność że zabiliśmy pasożyta ewidentnie. Zaletą tego środka jest niszczenie jaj pasożytów.
Świetny srodek polecam
My poprostu uczymy się znacznie wolniej i nikt z nas po dwóch dniach nie potrafi jeszcze dochodzić do zdumiewających wniosków i nawet przemyślenia czy skalar to to samo co paletka zajmuje nam znacznie więcej czasu .
- Characidae
- junior
- Kontaktowanie:
Dzięki za link, lecz nie ma tam ani słowa które dotyczyło by mojego pytania odnośnie stosowania leku u Skalarów.xardas pisze:Kto szuka nie błądzi i nie powiela tych samych tematów na forum -> http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... pic&t=1072
- Jeki
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka
Jest napisane o stosowaniu leku u ryb akwariowych, a nawet przepis prof. dr hab. Jerzego Antychowicza, na stosowanie u ryb akwariowych i sadzawkowych. Trudno żeby ten przepis był powielany dla każdego gatunku. Napisano wyraźnie "Dysponując czystą postacią metronidazolu, należy założyć, że jednorazowa dawka lecznicza środka, w przypadku kąpieli długotrwałej, winna wynosić 0,7 – 5 gramów na 100 litrów wody. Rozbieżność tę uzasadnia wielkość i waga ciała ryb" czyli to waga ciała a nie gatunek decyduje o dawce.
- Characidae
- junior
- Kontaktowanie:
- Characidae
- junior
- Kontaktowanie:
- hudy
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Zbigniew Hudobski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
- Kontaktowanie:
Najlepsze efekty będziesz miał stosując metronidazol w karmie. Rozpuść 4 pastylki metronidazolu w 5-8 ml miękkiej i kwaśnej wody.
Ten roztwór zasyp TetraDiscusem, dosyć sporo tak aby nie było widać roztworu, odczekaj około dziesięć minut i podaj tak sporządzony pokarm rybom. Metronidazol w pastylkach kupisz w aptece. Ten sposób daje dużo lepsze efekty niż moczenie ryb w lekarstwie .
Ten roztwór zasyp TetraDiscusem, dosyć sporo tak aby nie było widać roztworu, odczekaj około dziesięć minut i podaj tak sporządzony pokarm rybom. Metronidazol w pastylkach kupisz w aptece. Ten sposób daje dużo lepsze efekty niż moczenie ryb w lekarstwie .
- Characidae
- junior
- Kontaktowanie:
- cocoloco
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Problemy z leczeniem ryb za pomocą metronidazolu zakupionego w aptece biorą się z tego że w tabletkach nośnikiem jest wapno . Wiadomo że wapno ma odczyn zasadowy a metronidazol rozpuszcza się tylko w środowisku mocno kwaśnym . Dlatego najlepiej stosować metronidazol w postaci czystej albo próbować załatwić używany w lecznictwie zamkniętym metronidazol w płynie .
Uniknie się wtedy przypadków że faktycznie leczenie jest absurdalne bo zamiast roztworu metronidazolu mamy zawiesinę która jest doskonałą pożywką dla mikroorganizmów . Efekt - wiele przypadków że leczenie kończyło się zmętnieniem wody i brakiem tlenu . Nie raz miałem okazję czytać o tragicznych skutkach takiej sytuacji . Wniosek - lepiej podać do karmy a jak już decydujemy się na kąpiel to tylko używamy czystego składnika i rozpuszczamy go najpierw w wodzie o pH mniejszym niż 4,5 .
Uniknie się wtedy przypadków że faktycznie leczenie jest absurdalne bo zamiast roztworu metronidazolu mamy zawiesinę która jest doskonałą pożywką dla mikroorganizmów . Efekt - wiele przypadków że leczenie kończyło się zmętnieniem wody i brakiem tlenu . Nie raz miałem okazję czytać o tragicznych skutkach takiej sytuacji . Wniosek - lepiej podać do karmy a jak już decydujemy się na kąpiel to tylko używamy czystego składnika i rozpuszczamy go najpierw w wodzie o pH mniejszym niż 4,5 .
- CraNcH^MS
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk
Skoro toczy się tu dyskusja naszło mnie pytanie odnośnie metranidazolu. Co sądzicie o metranidazolu w proszku, który można nabyć u weterynarza, oraz tym zawartym w preparacie Tropicala *Discus Sept*. O tym ostatnim słyszałem, że zawiera "zubożoną wersję" tego antybiotyku (informację taką przeczytałem gdzieś na sieci, ale niestety nie pamiętam gdzie).
Nie posiadam paletek, ale wspomniane Skalary. Leczyłem je metranidazolem w tabletkach. Ryby były umieszczone w zbiorniku "szpitalu". W zbiorniku filtr typu "Delfin" oraz kamień napowietrzający. Leczenie powiodło się chociaż woda była mętna, dodałem także soli akwarystycznej. Leczyłem na przemian z levamisolem ponieważ nie mam mikroskopu by stwierdzić czy miały nicienie czy wiciowce:
1 dzień metronidazol
4 dzień podmiana wody levamisol
7 dzień podmiana wody metronidazol
10 dzień podmiana wody levamisol
13 dzień podmiana wody
Levamisol to lek dla ptaków, który można nabyć za niewielkie pieniądze u weterynarza.
Nie posiadam paletek, ale wspomniane Skalary. Leczyłem je metranidazolem w tabletkach. Ryby były umieszczone w zbiorniku "szpitalu". W zbiorniku filtr typu "Delfin" oraz kamień napowietrzający. Leczenie powiodło się chociaż woda była mętna, dodałem także soli akwarystycznej. Leczyłem na przemian z levamisolem ponieważ nie mam mikroskopu by stwierdzić czy miały nicienie czy wiciowce:
1 dzień metronidazol
4 dzień podmiana wody levamisol
7 dzień podmiana wody metronidazol
10 dzień podmiana wody levamisol
13 dzień podmiana wody
Levamisol to lek dla ptaków, który można nabyć za niewielkie pieniądze u weterynarza.
- Characidae
- junior
- Kontaktowanie:
- cocoloco
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
jakoś nie skojarzyłem 

Szkoda że przepłacałeś w Kanadzie - cena to 5,5-6 $ za kilogram Metronidazole i około 20 % tańszy jest Metronidazole Benzoate (w kraju płaciłem 45 zł za kilogram) . Szczerze mówiąc zmylił mnie tekst "specyjalnie sproszkowany dla ryb" - to sugerowało że nie jest to czyste metro ponieważ czysty składnik występuje tylko i wyłącznie w postaci proszku .a jak ma się sytuacja z czystym metronidazolem (specjalnie sproszkowany dla ryb)