Co to jesti jak to leczyć?

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
margod
junior
junior
Kontaktowanie:

Co to jesti jak to leczyć?

Post autor: margod » 10 cze 2006, 13:24

Witam
Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji choroby. Myślę, że zdjęcia w miarę czytelnie oddają problem moich palet. Choroba objwiła się wczoraj.
Ryby od tygodnia były bardzo zestresowane, jakt tylko podszedłem do akwarium uciekały jak szalone. Myślałem, że to moja wina bo trochę grzebałm przy roślinach i totalnie przekopałem akwarium. Kilka dni temu dodałem do wody soli akwarystycznej w ilości 2 op. (80ml). Trochę to pomogło odstresować ryby.
Niestety wczoraj zauważyłem biały nalot na niektórych rybach, dziś ten nalot wygląda tak jakby "skóra z nich schodziła". Te z nalotem ocierały się o rośliny i czasami zrywały się jak by coś wytraszyło je. Próbuję leczyć ryby Ciliol'em + Moneol. - dawka 1ml na 20l. Ciliol wlałem da akwa wczoraj o 17, natomiast Moneol dziś rano.
Czy dobrze postąpiłem nie wiem? Zazwyczaj leki te pomagały.
Woda:
Ph- 6,5
NO3 mniej niż 5mg/l
Tw - 6
To - 13

Ps.
Niestety muszę teraz wyjechaćna 2h - ale zaraz po powrocie odezwę się.
Załączniki
Image00004.jpg
Image00004.jpg (104.41 KiB) Przejrzano 7577 razy
Image00005.jpg
Image00005.jpg (119.47 KiB) Przejrzano 7577 razy
Image00006.jpg
Image00006.jpg (101.28 KiB) Przejrzano 7577 razy

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Re: Co to jesti jak to leczyć?

Post autor: vega1 » 10 cze 2006, 15:23

margod pisze:Witam
Te z nalotem ocierały się o rośliny i czasami zrywały się jak by coś wytraszyło je. Próbuję leczyć ryby Ciliol'em + Moneol. - dawka 1ml na 20l. Ciliol wlałem da akwa wczoraj o 17, natomiast Moneol dziś rano.
Czy dobrze postąpiłem nie wiem? Zazwyczaj leki te pomagały.
się.
Zazwyczaj?? Na co pomagały?? Wiesz na co są te leki?? No chyba że traktujesz je jako uniwersalny specyfik na wszystko :D
Wg mnie nie zrobiłeś dobrze,a nawet myśle że zrobiłeś źle.Niestety nie potrafie powiedzieć Ci co jest Twoim rybkom ale wygląda to na infekcje bakteryjna lub moze jakiś grzyb,pleśń.A na to są inne leki.

Wlałeś rano Moneol,czy już zrobiłeś podmiane wody zgodnie z zaleceniem producenta leku?

Awatar użytkownika
margod
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: margod » 10 cze 2006, 15:38

Do podmiany woda jest już przygotowana, moneol wlałem o 9.00 tak więc zaraz będę wymieniał wodę. W/w leki podawałem 2 razy: w przypadku gdy ryby ocierały się o rośliny, podejrzewałem pasożyty skrzelowe, oraz pewnego dnia gdy jedna z palet dostawała szału w akwarium - zrywała się znienacka i rozbiła o szybę. W jednym i drugim przypadku poprawa była natychmiastowa. Poza tymi przypadkami od 2 lat nie miałem większych kłopotów z paletami. Tak więc i moja wiedzia nie jest zbyt duża w temacie chorób i leczenia.

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 10 cze 2006, 15:51

Zdecydowanie za długo trzymasz ryby w Moneolu.Wode po Moneol-u powinno się wymienić po 4 godzinach odkąd został podany.Skutkiem ubocznym tego będzie najprawdopodobniej duża płochliwość ryb przez pewien okres.

Rozbijanie się palet o szyby nie musi wcale być spowodowane pasożytami skrzelowymi.Palety reagują tak na zatrucia,ekstremalnie złe warunki wodne,i wiele innych rzeczy których często wielu z nas nie potrafi wytłumaczyć i zrozumieć.

Podmień szybko wode w akwarium.Podmien jej jak najwiecej z zachowaniem jej parametrów.Przy tym co maja na skórze bardzo niekorzystna byłaby zmiana tych parametrów.

Awatar użytkownika
margod
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: margod » 10 cze 2006, 20:38

Sorry nie mogłem być przy komputerze, (niezpowiedziani goście :x ), zaatakowane chorobą ryby odłowiłem do 2 akwarium, w którym powoli podnoszę temperaturę. Pozostałe wyglądają nieźle i spokojnie sobie pływają.

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka

Post autor: Jeki » 10 cze 2006, 21:16

http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... ight=#7485
http://www.pkmd.pl/index.php?name= ... topic&t=26
szukaj pomocy w tych tematach. To są infekcje bakteryjne tzw plamice. czasem znikają same a czasem i leczenie nie pomaga.

Awatar użytkownika
margod
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: margod » 10 cze 2006, 21:39

Dzięki za liki. Jeżeli to infekcja bakteryjna to podnosić temperaturę czy nie? Dziś nic więcej nie mogę zrobić. Jeszcze jedno pytanie- czy podać jutro FMC czy też dać odpocząć rybcią, bo wyglądająna bardzo osłabione :(

Awatar użytkownika
Characidae
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Characidae » 10 cze 2006, 22:11

Nie podnoś temperatury, ponieważ jeśli jest to infekcja bakteryjna to podniesienie temperatury tylko sprzyja szybszemu namnożeniu się bakterii.

Awatar użytkownika
margod
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: margod » 10 cze 2006, 22:20

Na razie mam 30st.

Awatar użytkownika
deptak
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Adam Deptuła
Kontaktowanie:

Post autor: deptak » 10 cze 2006, 22:39

Characidae pisze:Nie podnoś temperatury, ponieważ jeśli jest to infekcja bakteryjna to podniesienie temperatury tylko sprzyja szybszemu namnożeniu się bakterii.
Characidae to podaj szczepy ktore tak dobrze rozwijaja sie powyzej 30C ciekawy jestem.

pozdrawiam

lara
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
Kontaktowanie:

Post autor: lara » 10 cze 2006, 22:41

margod pisze: Jeszcze jedno pytanie- czy podać jutro FMC czy też dać odpocząć rybcią, bo wyglądająna bardzo osłabione :(
no i nastepny gwozdz do trumny... :cry:

margod podanie Moneolu bylo jak najbardziej nietrafione...czy tak ciezko rozroznic infekcje bakteryjna od pasozytow?

ten Blu Daimond z pierwszego zdjecia ma nie tylko infekcje bakteryjna. Jest powaznie zaifekowany Hexamita zapadnieta partia czolowa , wychudzenie,czarne oczy . Mysle ze do niego juz raczej szans niema.
Reszte ryb,ktore sa pokryte bialym nalotem najlepiej przenies do kwarantanny temp. zostaw 29-30 stopni natlenianie. Swieza woda o parametrach jak w zbiorniku ogolnym. I daj sol niejodowana w ilosci 1lyzeczka na 10l wody. Kuracje sola zaczniej najlepiej od poniedzialku. By mialy troche czas odetchnac.

Awatar użytkownika
deptak
członek PKMD
Kontaktowanie:

Post autor: deptak » 10 cze 2006, 22:43

Trzy diagnozy trzy opinie :) moze jednak przydalby sie ten mikroskop ?

pozdrawiam

Awatar użytkownika
margod
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: margod » 10 cze 2006, 22:47

a jeszcze tydzie temu te Daimond'y ikrę kładały... :(

Awatar użytkownika
margod
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: margod » 10 cze 2006, 22:53

deptak pisze:Trzy diagnozy trzy opinie :) moze jednak przydalby sie ten mikroskop ?

pozdrawiam
mikroskop na nic mi się nie przyda, ponieważ jak widać nie mam doświadczenia w diagnozowaniu chorób

Awatar użytkownika
deptak
członek PKMD
Kontaktowanie:

Post autor: deptak » 10 cze 2006, 22:59

Musze Cie zmartwic na "oko" nikt nie ma.

pozdrawiam

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”