Odrobaczanie w akwa ozdobnym ???

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

mates

Odrobaczanie w akwa ozdobnym ???

Post autor: mates » 28 lip 2006, 08:42

To mój pierwszy post, ale tematy śledze na bieżaco od dłuższego czasu. Mam pytanie, bo mam zamiar do akwarium z paletkami dopuścic jakąs drobnice typu neon czerwony lub razbora. Moje pytanie to czy, i jak odrobaczac palety z tą drobnicą ? Czy są jakies leki które innym rybkom nie zaszkodzą ? Czy może Palety zarobaczone odłowic do innego akwa i w nim je odrobaczyc ? Prosze o porady, bo widzialem ze niektórzy z Was mają właśnie z paletami inne rybki.

Awatar użytkownika
slawol
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Gruszka

Post autor: slawol » 28 lip 2006, 15:18

Kolego zacząłeś całą pracę od tyłu.Zasada przy zakładaniu akwarium z paletkami jest troszeczkę inna , oczywiście mam na myśli tylko i wyłącznie zarybianie mianowicie:
1. zaczynasz od dna tj, kirysek, glonojad
2. po ok 2-3 tygodniacz wpuszczasz wszystko inne co ma być z paletką i obserwujesz co się dzieje
3.dopiero znów po 2-3 tygodniach,wpuszczasz paletkę już po kwarantannie.
Wracając do tematu jesteś pewien że to są robaki ciągnie się coś białego za nią,czy ryba jeszcze pobiera pokarm jeśli tak to moim zdaniem lepiej jest namoczyć pokarm w lekarstwie i podć bezpośrednio

mates

Post autor: mates » 28 lip 2006, 20:53

zapomniałem dodac, ze mam juz ekipę sprzątającą i paletki od 28 kwietnia. Paletki są obecnie odrobaczone. Moje pytanie było kierowane na przyszlosc, jesli bym się zdecydował na tą drobnicę.

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 28 lip 2006, 22:18

ja odrobaczam metronidazolem,jest bezpieczny dla palci i innych ryb a w sytuacjach kryzysowych nasączonym capifosem wodzieniem(szklarka)-szczegóły na gg.Pozdro.

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”