Panuje powszechny pogląd że stosując leczenie ryb w zbiorniku należy wyłączyć lampe uv.
pytanie brzmi DLACZEGO ?!
Ta teoria jest powtarzana przez ogół akwarystów ale nigdzie nie znalazłem jej wytłumaczenia.
Jedyne uzasadnienie to argument że ponoć może neutralizować leki.
Na jakie ma wpływ (jeśli wogóle ma) a na jakie nie ???????
Samo twierdzenie ma bo ma to troche za mało.........
Jeżeli ktoś posiada wiarogodną wiedze na ten temat proszę o odpowiedz.
pozdrawiam-hej
lampa uv-leki
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
- stanpiter
- członek PKMD
- Posty: 3299
- Rejestracja: 13 sty 2005, 12:38
- Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek
- Lokalizacja: Maków Podhalański
Re: lampa uv-leki
I mamy problem, na takie pytanie powinien odpowiedzieć chemik, po wielu doświadczeniach z lekami, wodą i UV. Powszechnie wiadomo że lek o nazwie Metronidazol szybciej ulega rozkładowi w akwa z roślinami i mocnym oświetleniem, niż w zaciemnionym sterylnym, więc jak się zachowa podczas naświetlania go UV? być może będzie działał tylko na nasze samopoczucie. Myślę że podobnie jest z innymi lekami, leć jest to moje zdanie nie poparte żadnymi doświadczeniami.stachu pisze:Panuje powszechny pogląd że stosując leczenie ryb w zbiorniku należy wyłączyć lampe uv.
Jeżeli ktoś posiada wiarogodną wiedze na ten temat proszę o odpowiedz.
pozdrawiam-hej
- Ambra
- członek PKMD
- Posty: 2479
- Rejestracja: 06 gru 2004, 20:25
- Imie i Nazwisko: Andrzej Sieniawski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: 07-401 Laskowiec
- Lokalizacja: Laskowiec
Re: lampa uv-leki
Problem jest złożony i odpowiedź można otrzymać jedynie pośrednio.Ambra pisze:stachu pisze:Panuje powszechny pogląd że stosując leczenie ryb w zbiorniku należy wyłączyć lampe uv.
pytanie brzmi DLACZEGO ?!
Efekty szkodliwego działania UV stwierdzono badaniami doświadczalnymi in vitro. Promienie UV, zwłaszcza krótkofalowe poniżej 2800 A, są silnie pochłaniane przez proteiny i po dużej dawce powodują nieodwracalną denaturację białek; powodują inaktywację enzymów, a przez to mogą uszkadzać reakcje biochemiczne mające wpływ na metabolizm; wywołują hemolizę krwi ilościowo zależną od zastosowanej dawki (intensywność czas) oraz długości fali promieni UV (UV 1800 A wywierają efekt hemolizujący 100 razy silniejszy niż 2500 A). Nie obserwowano hemolizy in vitro w kapilarach po naświetlaniu promieniami UV.
Obserwacjami ustalono też ich szkodliwy wpływ na ustrój. Utrzymuje się pogląd, że promienie UV w zakresie 2300 A — 3200 A (wybiórczo 2540 A) mają właściwości rakotwórcze. Doświadczalnie wywoływano raka skóry u szczurów i myszy. Przyczyna właściwości jest nieustalona. Skóra naświetlana często i przez długi okres czasu (np. u rybaków, marynarzy, rolników) promieniami słońca i UV ulegać może rakowaceniu. W normalnych warunkach terapeutycznych naświetlań nie obserwuje się skłonności do powstawania raków skóry. W skórze, jeżeli istnieją znamiona barwnikowe, może wystąpić rakowacenie. Specjalną wrażliwość na działanie promieni IN wykazuje oko. Ostra reakcja zapalna (photoophtalmia) występuje przy niewłaściwej ochronie oka (np. u spawaczy — światło łuku elektrycznego). Rogówka przepuszcza około 60°/o UV z zakresu 3340 A — 2930 A. Promienie 13V mogą uszkodzić siatkówkę. Ostrą reakcję zapalną (ból, przekrwienie, obrzęk) wykazuje spojówka. W rogówce występuje zmętnienie skutkiem obrzęku i łuszczenia się nabłonka. Odczyny występują po krótkim okresie utajenia i cofają się w ciągu kilku dni. Po odczynie silnym może wystąpić owrzodzenie rogówki i perforacja. Zmiany w tęczówce występują po dłuższym okresie utajenia (do 48 godz. po ekspozycji) i dają odczyn zapalny (zwężenie źrenicy, wysięk włóknikowy w komorze przedniej). Przypuszcza się, że zmiany w tęczówce są wtórne i spowodowane przez substancje wyzwolone z uszkodzonej rogówki. W soczewce nabłonek torebki może ulegać martwicy, a zejściem zmian może być zaćma.
Niekiedy szkodliwe reakcje powodowane są nadmierną wrażliwością na promienie UV, obrazujące się jako uczulenie przez środki chemiczne: eozyna, barbituraty, sulfonamidy, salicylany itp.
Czasem jest też pośrednio spowodowane przez toksyczne działanie ozonu zawartego w powietrzu. W czasie naświetlań obserwowano występowanie podrażnienia błon śluzowych, których przyczyną mogło być działanie ozonu i dwutlenku azotu.
Nie rozwiązując Twego pytania, bo to temat na długi artykuł, widzisz jednak, że łączenie chemii z UV może być szkodliwe takze z innych przyczyn.
Jeśli jeszcze nie jesteś przekony, to w takim razie fragment innych badań:
Prawdopodobnie duże znaczenie ma też pośrednie oddziaływanie promieni ultrafioletowych poprzez środowisko. Pod ich wpływem powstają również w podłożu duże zmiany, w wyniku których pojawiają się wolne rodniki (np. [OH] itd.) oraz związki niestałe o charakterze nadtlenków. Związki te działają utleniająco na inne składniki zawarte w środowisku, a ponadto i przede wszystkim, podobnie jak wszelkie substancje utleniające, wywierają wpływ toksyczny na komórki. Dlatego też pożywka, naświetlona w warunkach tlenowych promieniami ultrafioletowymi, staje się nieprzydatna dla hodowli bakterii. Nagromadzone w czasie naświetlania związki o charakterze nadtlenków działają trująco na wprowadzane do podłoża bakterie. Efekt naświetlania zależy zatem również od warunków środowiskowych, przy czym najsilniejszy jest w warunkach tlenowych. Podobnie też dodanie do środowiska związków (np. cysteiny), obniżających potencjał oksydacyjno-redukcyjny, zmniejsza efekt działania promieni ultrafioletowych. O znaczeniu nadtlenków w bakteriobójczym działaniu ultrafioletu świadczy też i to, że bakteria wyjątkowo oporna na to promieniowanie, M. radiodurans, zawiera aż 289,0 jednostek dysmutazy nadtlenków i 7,0 j. katalazy na l mg s.m., podczas gdy znacznie wrażliwsza na ultrafiolet Escherichia coli zawiera jedynie 6,1 j. dysmutazy i 1,8 j. katalazy na l mg s.m.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości