Pomocy!!! - młode palety mają wyraźnie przyspieszony oddech.

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

LucynaK

Pomocy!!! - młode palety mają wyraźnie przyspieszony oddech.

Post autor: LucynaK » 04 wrz 2006, 11:16

witam,
bardzo proszę o radę. mam problem z paletami, który polega na tym, iż ryby bardzo szybko oddychają (wyraźnie przyspieszony oddech) i 2 osobniki (diamond blue) ciemnieją. sprawdziłam poziom tlenu i jest ok. rybki są młode. akwarium jest napowietrzane. mam 10 palet w 350-cio litorwym akwarium.
dziekuję za pomoc,
Lucyna

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 04 wrz 2006, 12:43

Cześć,
Napisz jakie masz parametry wody PH,KH,GH,NO2,NO3 i temperaturę.
Napisz też, jak mocno przyśpieszony oddech masz u siebie, bo młode paletki mają szybszy oddech od dorosłych.
Od kiedy je maszw swoim baniaku?
Czy odchody są ciemne? Czy dobrze i chętnie jedzą?
Kiedy podmieniałaś ostatnio wodę? Jaką ilość? Czy po podmianie jest poprawa?
Z powyższymi informacjami na pewno coś będzie miożna Ci doradzić.
Pozdrawiam,
Tom-ek

LucynaK

Post autor: LucynaK » 04 wrz 2006, 14:12

Witam,
podaje parametry wody: ph-7, GH-12, KH-10, NO2-7mg/l. nie mam testu na NO3 - ale w filtrze mam żwirek amonowy, temperatura 28.. Rybki mam u siebie od 2 miesięcy. Są osobniki, które oddychają wolniej, zdecydowanie młodsze szybciej oddychają. zauważyłam też, że jedna ma coś w rodzaju matowych plam na ciele. Ryby jedzą bardzo chętnie (serce wołowe, tetra granulat), odchody ciemne, twarde. wode podmieniam co tydzień ok. 20% i dodaję aquasafe. Po podmianie nie widzę poprawy (niestety)
dziękuję za odpowiedź,
Pozdrawiam,
Lucyna

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Mirek Żak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 04 wrz 2006, 18:08

Coś z filtracją u Ciebie jest nie tak skoro masz NO2 = 7mg/l .Powinno być =0,00. Możliwe że to jest powodem szybkiego oddychania. Moja rada na początek zmniejsz karmienie, podmieniaj częściej wodę. Sprawdź filtrację ; dlaczego NO2 masz takie wysokie. Być może masz za mały filterek na taką obsadę, ale nic nie piszesz o filtracji.

Awatar użytkownika
slawol
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Gruszka

Post autor: slawol » 04 wrz 2006, 18:56

Sprawdż amon amoniak,jeśli NO2 masz wysokie tam tqk samo powinno być za wysoko, a przy zbyt wysokim amoniaku i azotynach ryby czują jakby się dusiły,i jeśli takie coś występuje to zdecydowanie ph na 6,5,lub jeszcze do dołu, ale pamiętaj ph max 0,5 stopnia na dobę,pamiętaj to Ci podał mirek bo te parametry reguluje filtracja, sprawdż jeszcze czy nie ma gdzieś padłaj ryby,lub ryb.
Pozdrawiam

czarjan2
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jan Czarnecki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łomża
Kontaktowanie:

Post autor: czarjan2 » 04 wrz 2006, 19:35

LucynaK na początek stopniowe zakwaszanie wody ponizej 6 ph nawet do 5 ph, jak to zrobić? juz mówie, codzienne podmiany wody niewielke ale conajmniej 20% aż NO2 spadnie do 0, woda do podmiany powinna mieć poniżej 7 ph aby uniknać przytrucia azotanami ,wode zakwaszaj w pojemniku lub beczce jeśli nie masz drugiego akwa. nie lej kwasu prosto do rybek , woda zakwaszana powinna być dobrze wymieszana przed wlaniem do akwarjum, lepiej by było aby przed wlaniem do akwa.. ze 2 dni była napowietrzana i staraj się aby woda dla palet miała ph 6--6,5 to zapobiegnie przytruwania rybek . powodzenia
Ostatnio zmieniony 05 wrz 2006, 08:57 przez czarjan2, łącznie zmieniany 1 raz.

LucynaK

Post autor: LucynaK » 05 wrz 2006, 07:18

witam,
bardzo dziękuję za rady. już zaczełam stopniową wymianę wody i lekko zbijam PH. filtr mam chyba dobry (eheim professional 2). rybki dorosłe oddychają zdecydowanie wolniej. dzis zmienię jeszcze wkład w filtrze (dam nowy żwirek amonowy). proszę o info dotyczące wkładów jakie stosujecie w swoich filtrach.
pozdrawiam serdecznie,
Lucyna

czarjan2
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: czarjan2 » 05 wrz 2006, 09:03

Ja w filtrach stosuję przedewszystkim gąbkę różnej granulacji ,ceramikę i watę która budową przypomina żyłkę wędkarską

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 05 wrz 2006, 09:55

Lucyno,
Poczytaj inne wątki, np. wątek filtr kubełkowy, jest tam wiele uwag odnośnie wkładów i ulepszeń do filtra. Może coś z tego zastosujesz u siebie.
Dodatkowo do wszystkiego powyższego ja bym zrobił pomiar no3, ale dopiero jak zbijesz no2 do zera, wcześniej nie ma sensu, testy zakłamią wynik.
Masz duża szansę, że walcząc z za wysokim no2 i zbijając do zera automatycznie spadnie Ci również no3 do poziomu bardzo niskiego, ale na wszelki wypadek sprawdź to potem.
U mnie przyczyną szybkiego oddechu było przy no2 zerowym no3 na poziomie 40.
Pozdrawiam, Tom-ek

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Mirek Żak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 05 wrz 2006, 12:12

LucynaK pisze:witam,
bardzo dziękuję za rady. już zaczełam stopniową wymianę wody i lekko zbijam PH. filtr mam chyba dobry (eheim professional 2). rybki dorosłe oddychają zdecydowanie wolniej. dzis zmienię jeszcze wkład w filtrze (dam nowy żwirek amonowy). proszę o info dotyczące wkładów jakie stosujecie w swoich filtrach.
pozdrawiam serdecznie,
Lucyna
Jaki to jest filterek eheim professional2 ? podaj model.......
Nie pamiętam dokładnie, ale żwirek amonowy będzie podnosił PH wody, więc raczej go nie powinnaś dawać do filtra. Określ jaką pojemność ma Twój kubełek. Przy takim zbiorniku i obsadzie powinien mieć przynajmniej 7 l. Najlepsze wypełnienie w kubełku to ceramika.

LucynaK

Post autor: LucynaK » 05 wrz 2006, 14:56

witam,
kubełek ma 10 L. mam w nim ceramikę (biomax fluval'a, torf i żwirek + oczywiście gąbki).z tym żwirkiem to już sama nie wiem. w każdym razie dziś przed momentem zmierzyłam NO2 i jest bardzo niskie (tzn. 0,3 mg/l) muszę jeszcze sprawdzić NO3. PH - 6.0. wiem, troszkę za szybko takie mocno zmiany ale tak wyszło. ryby wciąż mają apetyt, są ruchliwe, ale ten oddech nie daje mi spokoju!!!

czarjan2
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: czarjan2 » 05 wrz 2006, 16:57

LucynaK spokojnie daj czas rybkom dojśc do siebie i z zakwaszaniem narazie się strzymaj,rób jeszcze małe podmiany wody i kontroluj ph ,obowiazkowo NO2 musi być 0 niewiem czym karmisz rybki ale jeśli podajesz mieso to nie częsciej jak 3 razy w tygodniu aż parametry wody będą stabilne

Awatar użytkownika
slawol
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Gruszka

Post autor: slawol » 05 wrz 2006, 17:46

Cześć .
Moja przygoda z paletkami trwa ok 10 lat i nigdy nie stosowałem żwirku,natomiast zawsze bardzo dbam o wkłady biologiczne tam jest podstawa całej równowagi w zbiorniku,nawet wymienił bym torf na ceramikę. Inaczej mówiąc,filtracja to jest serce, płuca,nerki,każdego zbiornika,jeśli tam ustawisz wszystko jak powinno być masz połowę sukcesu,w kieszeni. W tej chwili ryby jeszcze mogą szybko oddychać, nie zapominaj że zrobiłaś im tam w parametrach wody mały sajgon.Teraz daj im troszeczkę popływać niech,zbiornik się troszeczkę ustabilizuje,jeśli ryba je to nie ma jeszcze powodu do wielkiego niepokoju trzeba co prawda obserwować ryby,ale spokojnie,troszeczkę baczniej przyglądaj się tylko tej rybie co ma matowe plamy,przedewszystkim jak je i czy je, czy plamy nie przechodzą na inne ryby?,i naprawdę daj teraz temu zbiornikowi spokój,bo jak stracisz zaufanie u ryb bardzo trudno będzie je odzyskać.Natomiast paletka ciemnieje z trzech powodów
1. coś w parametrach wody nie tak
2.czegoś lub kogoś się wystraszy,nieraz wystarczy szbki ruch ręką.
3.choroba.
Pozdrawiam

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”