Prośba o pomoc! Płochliwe / zestresowane...
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
Prośba o pomoc! Płochliwe / zestresowane...
Witam wszystkich!
po dość dokładnej lekturze forum PKMD (i nie tylko) chciałbym prosić Was o radę i pomoc. Od pewnego czasu mam problemy z moimi paletami. Chowają się w korzeniu, jedna w ogóle z niego nie wypływa. Nie podpływają do karmienia, zjadają z dna to co opadnie i neony nie zdążą zjeść!!! Oddychają normalnie. Od czasu do czasu speed po akwa (na szczęście od kilku dni nie zaobserwowałem:).
Strasznie stanęły mi rośliny, pojawiły się sinice... Nie jest dużo, ale widoczne kępki na korzeniu i kilku anubiasach. To co udało mi się usunąć (poza akwa oczywiście), to zrobiłem.
Od momentu gdy coś niedobrego zaczęło się w baniaczku podmieniłem wodę ok.70%. Póżniej co 2-3 dni podmiany po ok. 20%. I tak do dzisiaj. Raz w tygodniu lampa UV przez 24-36h.
Karmię głównie mrożonką ze sklepu 1 -2kostek na dzień, troszkę suchego.
Akwa 200l netto, filtr kubełkowy biologiczny, duuża gąbka na power-head'zie. Mocno napowietrzane.
Parametry: temp. 29st, NO2: <0.3mg/l, NO3: 25mg/l (sic!), pH:7, KH:4, GH:12. Muszę jeszcze dodać, że poprzednio zaniedbałem podmianę i NO3 było na poziomie 100...
Bardzo mi przykro patrzeć na rybki, które ewidentine się męczą a ja nie umiem im pomóc...
Pozdrawiam,
Jacek
po dość dokładnej lekturze forum PKMD (i nie tylko) chciałbym prosić Was o radę i pomoc. Od pewnego czasu mam problemy z moimi paletami. Chowają się w korzeniu, jedna w ogóle z niego nie wypływa. Nie podpływają do karmienia, zjadają z dna to co opadnie i neony nie zdążą zjeść!!! Oddychają normalnie. Od czasu do czasu speed po akwa (na szczęście od kilku dni nie zaobserwowałem:).
Strasznie stanęły mi rośliny, pojawiły się sinice... Nie jest dużo, ale widoczne kępki na korzeniu i kilku anubiasach. To co udało mi się usunąć (poza akwa oczywiście), to zrobiłem.
Od momentu gdy coś niedobrego zaczęło się w baniaczku podmieniłem wodę ok.70%. Póżniej co 2-3 dni podmiany po ok. 20%. I tak do dzisiaj. Raz w tygodniu lampa UV przez 24-36h.
Karmię głównie mrożonką ze sklepu 1 -2kostek na dzień, troszkę suchego.
Akwa 200l netto, filtr kubełkowy biologiczny, duuża gąbka na power-head'zie. Mocno napowietrzane.
Parametry: temp. 29st, NO2: <0.3mg/l, NO3: 25mg/l (sic!), pH:7, KH:4, GH:12. Muszę jeszcze dodać, że poprzednio zaniedbałem podmianę i NO3 było na poziomie 100...
Bardzo mi przykro patrzeć na rybki, które ewidentine się męczą a ja nie umiem im pomóc...
Pozdrawiam,
Jacek
- rafdisc
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Zrobiłeś to co niezbedne (podmiana wody) i bardzo dobrze , glony masz dlatego że zaniedbałeś akwarium i dobrze o tym wiesz, wysoki poziom azotanów sprzyja rozwojowi glonów. Jeśli rybki nie jedzą i "spidują", są ciemne, i siedzą w kącie tzn. że prawdopodobnie maja wicienia albo niciania .Proponowałbym narazie pozostac przy tych podmianach żeby obniżyc azotyny NO2 do całkowitego nic, czyli 0. Podniesc temperaturę do 32-33 , silnie napowietrzc i poczekac z dawaniem jakiś ostrych leków, narazie dawałbym do jedzenia metronidazol żeby je zacząc odrobaczc. Jeśli nie jedzą wogóle to metro. dac do wody .
- vega1
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów
Re: Prośba o pomoc! Płochliwe / zestresowane...
W zależności ile masz tych sinic,mogą właśnie w ten negatywny sposób wpływać na ryby i powodować ich płochliwość i spidowanie.Sinica jest trująca a ściągając ją mechanicznie uwalniamy do wody mase trujących substancji.W niektórych przypadkach może dojść do śmierci ryby.Joca pisze: Strasznie stanęły mi rośliny, pojawiły się sinice... Nie jest dużo, ale widoczne kępki na korzeniu i kilku anubiasach. To co udało mi się usunąć (poza akwa oczywiście), to zrobiłem.
Jacek
Musisz pozbyć się sinic.Podmieniaj dużo wody i napowietrzaj akwarium.
Powodzenia
- slawol
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Sławomir Gruszka
Proszę podaj jeszcze obsadę ryb,parametry wody z kranu idzie o NO2,NO3,PH,KH,jak dawo masz aktywny filtr biologiczny,i czy jedyny wkład to jest gąbka Jakie duże są ryby i jak długo są u Ciebie,nie niszczyłeś czasem sinic jakimiś środkami chemicznymi(sinica jak ginie unieszkodliwiona chemicznie,wytwarza toksyny które są trujące dla ryb),podwyższone azotyny prawdopodobnie są spowodowane zbyt wysokim amoniakiem,a za to odpowiada raz filtracja dwa ph większe jak 6,8,wobec tego to co ja bym zrobił to wpierw bym ustawił PH na poziomie ok 6,0,tylko pamiętaj nie wolno Ci więcej zbić na dobę jak,0,3 wtedy ryba tego nie odczuje,temperatura jest naprawdę 29 czy ustawiłeś termolegurator na 29 i myślisz że powinno tak być , jeśli wprowadzasz dwutlenek węgla do wody podaj jakie ilości,czym to kontrolujesz,i jakie masz oświetlenie.Sinica to jest nie czyszczone podłoże lub zbyt dużo nawozu dla roślin w wodzie brak podmian wody.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- fomalhaut
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Wojciech Grzegorzyca
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Polska
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... opic&t=463
To na temat wody....
Stosuję tylko "TO" - ww.
Dodam, że podmianami, w razie potrzeby intensywnymi (co 4 dni 80% wody w 160 l brutto), rozprawiam się z każdymi objawami "choroby".
I to już bez takiego "cudowania" - RP+kranówa filtrowana przez wegiel, do tego wyciąg z kory dębu, liścia orzecha włoskiego, pokrzywy...
Pozdrawaim i życzę bardziej szczegółowego studiowania tegoż forum....
To na temat wody....
Stosuję tylko "TO" - ww.
Dodam, że podmianami, w razie potrzeby intensywnymi (co 4 dni 80% wody w 160 l brutto), rozprawiam się z każdymi objawami "choroby".
I to już bez takiego "cudowania" - RP+kranówa filtrowana przez wegiel, do tego wyciąg z kory dębu, liścia orzecha włoskiego, pokrzywy...
Pozdrawaim i życzę bardziej szczegółowego studiowania tegoż forum....

W ramach uzupełnienia:
obsada: 5 palet (6-12cm), 40 neonów czerwonych, zbrojnik
akwa: 200l netto, filtracja biologiczna z ceramiką (1.5l) i substratem (1.5l), mechaniczna: gąbka na power-head'zie, filtry aktywne ok. 6 m-cy
temperatura mierzona 29.1C (termoregulator ok. 31!)
oświetlenie: 2x38W (z odbłyśnikami) PowerGlo i SunGlo
parametry kranówki: , NO2: 0.0mg/l, NO3: 12.5mg/l , pH:7.5, KH:5, GH:12. CO2 podaję zestawem Tetry (w dzień 1 dzwon na dobę). Mocno napowietrzane...
Do przygotowania wody stosuję AquaSafe + pH Minus Sery. Od czasu do czasu nawożę rośliny PlantaMin i PlantaGainer. Raz na parę miesięcy kulki pod korzenie. Mimo to rośliny stoją. Żadnych innych środków chemicznych.
Dzięki,
Jacek
PS. Tydzień temu zamówiłem filtr RO, cierpliwie czekam...
obsada: 5 palet (6-12cm), 40 neonów czerwonych, zbrojnik
akwa: 200l netto, filtracja biologiczna z ceramiką (1.5l) i substratem (1.5l), mechaniczna: gąbka na power-head'zie, filtry aktywne ok. 6 m-cy
temperatura mierzona 29.1C (termoregulator ok. 31!)
oświetlenie: 2x38W (z odbłyśnikami) PowerGlo i SunGlo
parametry kranówki: , NO2: 0.0mg/l, NO3: 12.5mg/l , pH:7.5, KH:5, GH:12. CO2 podaję zestawem Tetry (w dzień 1 dzwon na dobę). Mocno napowietrzane...
Do przygotowania wody stosuję AquaSafe + pH Minus Sery. Od czasu do czasu nawożę rośliny PlantaMin i PlantaGainer. Raz na parę miesięcy kulki pod korzenie. Mimo to rośliny stoją. Żadnych innych środków chemicznych.
Dzięki,
Jacek
PS. Tydzień temu zamówiłem filtr RO, cierpliwie czekam...
- DISPAR
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
- Kontaktowanie:
Myślę, że masz prawdopodobnie dość duże dobowe skoki PH. To co obniżysz tym zakwaszaczem to wraca dość szybko nawet do większego niż miałeś ph a potem opada znów do normy tj. do tych 7.5 stopnia. Ja zrobił bym tak jak radzi Wojtek i często podmieniał teraz wodę. Jak już dostaniesz filtr Ro ustal sobie proporcje mieszania wody z Ro i bardzo rygorystycznie się tego trzymaj. Ja np. mieszam 50:50 i mam stabilne ph (plus Co2). Przy takich częstych podmianach sinice powinny Ci wyginąć - jeśli nie to Erytromycyna jest skuteczniejsza niż inne środki. Zrezygnuj z mrożonek sklepowych i sam zrób im jedzenie. Z mrożonek kupowanych daję tylko: szpinak, artemię i kryla.
Faktycznie! Zazwyczaj mierzyłem parametry wieczorem. Dzisiaj zmierzyłem i pH jest 8!!! KH:2, GH:12, NO2:0, NO3:25.Myślę, że masz prawdopodobnie dość duże dobowe skoki PH.
Nawet nie zdawałem sobie sprawy, że pH może mieć takie wahania !!!ale jak kupisz RO sprawa sama się wyjasni tylko pamiętaj żeby nie roboc drastycznych skoków wartosci ph.
O tyle o ile jestem w stanie zrozumieć skoki NO3 czy NO2, to takie skoki KH, GH i pH musi powodować żwir... Co o tym sądzicie? Jak tak będzie dłużej, to wszystkie rybki wykończę...
Jeśli chodzi o jedzonko, to już zacząłem podawać troszkę czosnku + płatki. Wcinają aż miło... Dzisiaj nawet wypłynęły z korzenia...
Co o tym sądzicie?
Dzięki,
Jacek
- slawol
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Sławomir Gruszka
Spadły azotany jeszcze są wysokie jeśli idzie o glona ale już nie grozi nibezpieczeńśtwo zniszczenia skrzel za zwyczaj dawkę niebezpieczną uznaje się 80-100.Co podnosi Ci ph sprawdzisz seroskim preparatem do obniżania ph,po prostu daj parę kropel na żwir i zobaczysz czy nastąpi efekt bąbelkowania gotowania różnie to można nazwać,nie masz tam jeszcze jakichś muszelek czy tego typu elemenyów wystroju jakiejś skałki wapiennej nie masz one są ładne ale nadają się do pyszczaków Zwirek amonowy jeśli masz w filtrze tak samo podnosi ph,jak długo masz świetlówki może już nie dają takiej ilości światła jak powinny
Pozdrawiam
Pozdrawiam