Trudności z identyfikacją
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
-
- senior
- Imie i Nazwisko: Mirosław Góra
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Trudności z identyfikacją

-
- senior
-
- senior
-
- senior
-
- senior
Witam. Patrząc na zdjęcia które zamieścił Majster 222 podobne plamy były na kobalcie na dzień zanim zrobiłem zdjęcie.A więc oodinoza.I teraz co zrobić ?Bo w ogólnym siedzą teraz w FMC przy 32 stopniach ,w "szpitalnym" 2 diamonty drugi dzień po podmianie ,po leczeniu flubenolem 220.No i w ogólnym jest sporo roślin.Proszę o radę,bo mimo dwóch lat fascynacji paletkami i ciągłym dokształcaniu się choroby są moją słabą stroną -leczyłem tylko ospę na neonach i jednej paletce.Czy podając lekarstwa można podawać nawozy płynne ,bo CO2 chyba nie ze względu na napowietrzanie.Dodam jeszcze,że paletki wyglądają lepiej,choć są takie bez połysku,ale skalar dalej ma to coś na płetwach -widoczne na zdjęciu.[oczywiście wiem że skalarów nie powinno być wcale. Z góry dziękuję za pomoc.
-
- senior
Kuracja FMC trwa czwarty dzień ,jutro podmiana i dawka FMC -to w ogólnym, a flubenol był w kwarantannowym z dwoma diamontami-chciałem sprawdzić ten lek -przeterminowany-bo objawy w ogólnym wskazywały też chyba na gyrodaktyla -wstrząsanie płetwami ,odruch wypluwania ,ocieranie,śluz pod światło ,skulone płetwy ,a te 2 diamonty utraciły czerwoną obwódkę oczu.Więc wolałem sprawdzić ten flubenol na dwóch niż stracić wszystkie gdybym go jednak musiał użyć w ogólnym. Tak więc nie przerwałem kuracji FMC .Dziękuję Ci Laro za opinię ,mam nadzieję że to tylko inf. bakt.Niestety nie mam żadnego doświadczenia w rozpoznawaniu chorób.Pozdrowienia.
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
- Kontaktowanie:
miro jezeli kuracja trwa 4 dzien, to jak wygladaja pacjeci? czy jest zauwazalna poprawa?
mysle ze wrzucenie ryb do przeterminowanego flubenolu , nie jest dobrym posunieciem. Mozesz je zatruc szybciej jak mylisz, moze dojsc do niepotrzebnych powiklan. Pozatam niemasz pewnosci ze to przywry skrzelowe, te objawy ktore opisales moze miec tez infekcja bakteryjna.
Rydze jak najszybciej przerwac ta kuracje flubenolem. Przefiltrowac wode z resztek lekarstwa i dac narazie soli niejodowanej i odczekac pare dni.
mysle ze wrzucenie ryb do przeterminowanego flubenolu , nie jest dobrym posunieciem. Mozesz je zatruc szybciej jak mylisz, moze dojsc do niepotrzebnych powiklan. Pozatam niemasz pewnosci ze to przywry skrzelowe, te objawy ktore opisales moze miec tez infekcja bakteryjna.
Rydze jak najszybciej przerwac ta kuracje flubenolem. Przefiltrowac wode z resztek lekarstwa i dac narazie soli niejodowanej i odczekac pare dni.
-
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
nie!miro196512 pisze:Czy podając lekarstwa można podawać nawozy płynne ,
utrudniaja skutecznosc lekarstwa ,a nawet moga miec ujemy wplyw. W polaczeniu z lekarstwem moga wydzielac sie toxyny.
Pozatym odradzam nawet po skonczonej kuracji uzywania plynnych nawozow dla roslin, jest to tylko i wylacznie w tym przypadku pozywka dla glonow. Polecam w zamian tabletki lub paleczki nawozowe pod korzenie.
-
- senior
Witam.Laro kuracja fluenolem odbywała się w akwa. kwarantannowym i były w nim tylko dwie paletki-to leczenie zakończyło się w czwartek i jest wszystko ok.-dziś nawet złożyły ikrę,natomiast w ogólnym po pierwszej dawce FMC jest poprawa na paletkach,natomiast na płetwach skalara dalej jest to co widać na zdjęciu powyżej.Dziś dałem drugą -pełną-dawkę FMC.Dzięki za informację odnośnie nawozów.Pozdrawiam.
-
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
no to dobrze ze wszystko wraca do normy,miro196512 pisze:Witam.Laro kuracja fluenolem odbywała się w akwa. kwarantannowym i były w nim tylko dwie paletki-to leczenie zakończyło się w czwartek i jest wszystko ok.-dziś nawet złożyły ikrę,natomiast w ogólnym po pierwszej dawce FMC jest poprawa na paletkach,natomiast na płetwach skalara dalej jest to co widać na zdjęciu powyżej.Dziś dałem drugą -pełną-dawkę FMC.Dzięki za informację odnośnie nawozów.Pozdrawiam.

-
- senior
- kubamajer
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
- Kontaktowanie:
Mirek, nie wiem na pewno dlaczego tak jest, ale.. Miałem niedawno "epizod" z flubenolem 220 janssena. Po pierwszej turze kuracji młode ryby zaczęły się trzeć. Po podaniu drugiej dawki zaczęły się trzeć jak oszalałe - trzy samice z jednym samcem, działy się cuda na kiju. Były też nieprzyjemne przygody w postaci skutków ubocznych flubenolu(:?:), ale to oddzielny temat. Szał macicy trwał dalej po gruntownym oczyszczeniu akwa i kilkusetprocentowych podmianach wody, mimo że samiec był "załatwiony" - pływał głową do góry z pow. uszkodzenia pęcherza pławnego, ale dalej wycierał samice, puszył się i trzepał łbem. Trwało to do czasu przeniesienia ryb do sterylnego baniaka leczniczego.
Po tych przygodach zacząłem szperać w sieci i przypadkiem trafiłem m.in. na informację, że w skład "innego" flubenolu wchodzi niewielka ilość jakiejś substancji służącej lepszemu wchłanianiu leku, która powoduje również - uwaga! - wzmożoną produkcję ikry i mlecza, "co może stymulować niektóre gatunki do tarła"
.
Jakkolwiek, moim zdaniem stymulujący wpływ na ryby w moim przypadku był ewidentny. Ostatnia ikra była jeszcze w ogólnym 4 dni temu, kiedy przeławiałem ryby do sterylnego.
Takie mam za sobą doświadczenia z flube 220
.
pozdr
Po tych przygodach zacząłem szperać w sieci i przypadkiem trafiłem m.in. na informację, że w skład "innego" flubenolu wchodzi niewielka ilość jakiejś substancji służącej lepszemu wchłanianiu leku, która powoduje również - uwaga! - wzmożoną produkcję ikry i mlecza, "co może stymulować niektóre gatunki do tarła"

Jakkolwiek, moim zdaniem stymulujący wpływ na ryby w moim przypadku był ewidentny. Ostatnia ikra była jeszcze w ogólnym 4 dni temu, kiedy przeławiałem ryby do sterylnego.
Takie mam za sobą doświadczenia z flube 220

pozdr