Podmiana wody i utrata naskórka.

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
zelik
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Podmiana wody i utrata naskórka.

Post autor: zelik » 26 lut 2007, 21:19

Witam,
2 tygodnie temu kupiłem 3 rybki z pewnego źródła. W tym czasie jedna z tych rybek się wytarła z moją samicą były młode która zagineły w ogolnym poprostu sielanka. w zeszły poniedziałek podmieniłem wode i zonk. Ryby czarne jak smoła. Podmiana wody nie pomogła. A na skórze zaczoł się robić nalot pod światło widoczna powłoka. Płetwy przyklejone do ciała. Myślałem ze to jakies bakteryjna infekcja kąpiel w soli 31 stopni diamondy czyste może samica jeszcze nie rewelacja ale znacznie znacznie lepiej. Natomiast Brwon, Dragon Turkus jest coraz gorzej. Rany na ciele tak jakby nie było jednej warstwy naskórka. Ryba się ustawia, aby inne mogły ją skubać. I robią jej spustoszenie na ciele.Ranki zaczynają sie w okolicy kręgosłupa i tak ciagną wygląda to tak jakby im miały wyjść ości. Nie wiem co mam robić. 33 stopnie nie pomagają. Pozostała częśc skóry wygląda jak pokryta nalotem ma ktos pomysł co na to poradzić? Dodam jeszcze, ze występuje to na wszystkich rybach oprócz 3 nowych.

Aktualnie wyglada to tak, ze robi sie białawy nalot na skórze poźniej tak jakby ten naskórek odpadał ale nie sa to dziury. Dysk ma dwie linie przechodzace poziomo przez ciało od ogona i od głowy. i własnie największe ranki są po obu stronach tych lini. Próbuje robić fotki ale to widac pod katem ryby są czarne cięzko złapać cokolwiek na foto

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 27 lut 2007, 00:57

3 ryby o których pisze Kamil są od nas.

My też mielismy jakąś lekką infekcję w akwa po podmianie wody. Nawet klikaliśmy o tym z Kamilem i postanowiłam nie wysyłać ryb do niego, dopóki nie były w dobrej kondycjii. W akwa w którym przebywały zrobiona była kuracja (5 dni + 5 dni powtórka) Contralck + FungiStpo + General Tonic wymieszane razem w pełnych dawkach. Po kuracji odczekaliśmy jeszcze tydzień zanim ryby pojechały. Do wody transportowej (3 osobne worki) daliśmy jeszcze dodatkowo po 4 krople FMC i poradziliśmy Kamilowi aby je wykąpał w soli przed wpuszczeniem do akwa. Były również odrobaczone.
Infekcja jaka była u nas nie była tak ostra jak opisuje Kamil. Ryby miały troche podpalone płetwy i lekki śluz na skórze widoczny niezależnie od tego, w jakiej pozycji (do nas) ryba pływała. Płetwy nie były przyklejone do ciała. Ciekawą rzeczą było to, że jak ryba się otrzepała, to ten śluz się odrywał i wyglądał jak przeżroczysta folia spożywcza a inne ryby to zjadały z wielkim apetytem.

Klikałam z Kamilem dziś i wczoraj, zanim napisał posta i poradziłam mu aby użył taką samą mieszankę, jaką my użyliśmy. Nasze ryby sa zdrowe i były ok jak wysyłalismy je do Kamila.
Sama jestem ciekawa co to może być że przebiega tak ostro, że ryby mają aż ranki na ciele.

Basia Gajowa

Awatar użytkownika
zelik
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: zelik » 27 lut 2007, 07:47

Nie pisałem od kogo bo to nie ma znaczenia. Jak narazie sytuacja bez zmian.

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 27 lut 2007, 07:56

Zdięcia mile widziane-czy to nie odinoza? Jeśli odinoza to w dalekim stadium rozwoju -daj odinopur sery. Leczene u Gajowych mogło w tym przypadku nie przynieśc oczekiwanych efektów i nastąpił nawrót choroby co przy odinozie ma często miejsce.

Awatar użytkownika
zelik
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: zelik » 27 lut 2007, 09:02

Ciężko zrobić fotki. Ryba w najgorszym stanie
Obrazek

kafarski
senior
senior

Post autor: kafarski » 27 lut 2007, 09:10

mi to przypomina najbardziej ''fin-rot'' w najgorszym stadium. choć rzeczywiście mało widać.

Awatar użytkownika
zelik
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: zelik » 27 lut 2007, 09:28

Wątpie żeby to była martwica płetw to dotyka ciała ryby a nie płetw.

Jak daje jedzenie to robią sie jasne i walczą o nie

lara
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
Kontaktowanie:

Post autor: lara » 27 lut 2007, 15:09

Kamil czy Ty juz raz tego problemu nie miales? http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... opic&t=978

a co z tymi parametrami wody?

i zejdz z temperatura na 29° , wysoka temperatura w tym przypadku to zle posuniecie.

czarjan2
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jan Czarnecki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łomża
Kontaktowanie:

Post autor: czarjan2 » 27 lut 2007, 16:15

Kamil jest to choroba spowodowana przez jednokomórkowce ,Tetrahymena lub Chilodonella mozesz zastosować Tetra Contralck

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”