Co grozi moim paletom?
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
Co grozi moim paletom?
Witam
Pół roku temu wraz z kupionym akwarium akwarium otrzymałem trzy tęczanki. Postanowiłem że będą miały u mnie zapewnioną emeryturę. Żyły sobie z paletkami w zgodzie i nic się nie działo. Trzy dni temu, zauważyłem, że jedna z tęczanek ma uszkodzone, jakby odgyzione płetwy skrzelowe, ale wczoraj zauważyłem że w okolicach tych płetw pojawiła się biała pleśń. Odstawiłem ją do osobnego zbiornika. Podobne objawy "poobgryzanych" płetw zauważyłem u dwuch neonek, ale bez oznak pleśni. Paletki mają się dobrze, niczego u nich nie zauważyłem, ale obawiam się, czy nie mogły czegoś złapać? Czy można profilaktycznie coś im podać? Będę wdzięczny za porady.
Krzysztof
Pół roku temu wraz z kupionym akwarium akwarium otrzymałem trzy tęczanki. Postanowiłem że będą miały u mnie zapewnioną emeryturę. Żyły sobie z paletkami w zgodzie i nic się nie działo. Trzy dni temu, zauważyłem, że jedna z tęczanek ma uszkodzone, jakby odgyzione płetwy skrzelowe, ale wczoraj zauważyłem że w okolicach tych płetw pojawiła się biała pleśń. Odstawiłem ją do osobnego zbiornika. Podobne objawy "poobgryzanych" płetw zauważyłem u dwuch neonek, ale bez oznak pleśni. Paletki mają się dobrze, niczego u nich nie zauważyłem, ale obawiam się, czy nie mogły czegoś złapać? Czy można profilaktycznie coś im podać? Będę wdzięczny za porady.
Krzysztof
Re: Co grozi moim paletom?
Jeśli myslisz o profilaktyce a nie o podawaniu tzw. "chemii" to przeczytaj poradę , którą ja znalazłem na tym Forum i która, jak do tej pory, u mnie skutkuje :Iwek_22 pisze:..... Czy można profilaktycznie coś im podać? .....
Zanim wlejesz „cudowną” chemię do zbiornika zastosuj:
1) podmiana wody,
2) jeszcze większa podmiana wody,
3) jeszcze większa systematyczna podmiana wody,
4) podniesienie temperatury (niektórzy czasowo dają nawet 37 stopni!!),
5) dodanie soli kuchennej niejodowanej (przepis na kąpiel w soli na Forum był już podawany wiele razy, więc go pomijam),
6) obniż pH - nawet do ok. 5
Wzystkie powyższe warunki właściwie spełniłem, oprócz soli niejodowanej, muszę poszukać na Forum jak ją zastosować. Gdzie tą niejodowaną można kupić?Zanim wlejesz „cudowną” chemię do zbiornika zastosuj:
1) podmiana wody,
2) jeszcze większa podmiana wody,
3) jeszcze większa systematyczna podmiana wody,
4) podniesienie temperatury (niektórzy czasowo dają nawet 37 stopni!!),
5) dodanie soli kuchennej niejodowanej (przepis na kąpiel w soli na Forum był już podawany wiele razy, więc go pomijam),
6) obniż pH - nawet do ok. 5
Dzięki za porady
W sklepie spożywczym - inaczej nazywają ją kamienną lub "do ogórków".
W ostateczności w sklepach zoo, ale tam jest znacznie droższa.
Przepis na leczniczą (profilaktyczną) kąpiel solną :
dzień 1 - pół kilo soli na 100 l wody
dzień 2 - czekamy i obserwujemy
dzień 3 - czekamy i obserwujemy
dzień 4 - podmiana 25% i soli już nie dodajemy
dzień 5 - podmiana 25% i soli już nie dodajemy
dzień 6 - podmiana 25% i soli już nie dodajemy
dzień 7 - podmiana 25% i soli już nie dodajemy
dzień 8 - ryba wraca do „normalnej” wody
Uwagi : akwarium sterylne; temperatura 28-30 stopni;
sól kuchenna nie jodowana; nie karmimy ryb na siłę.
PS. Spróbuj nawiązac' na "Priv-ie" kontakt z Twoim ziomalem - Tomkiem ( nick : _TOM_)
W ostateczności w sklepach zoo, ale tam jest znacznie droższa.
Przepis na leczniczą (profilaktyczną) kąpiel solną :
dzień 1 - pół kilo soli na 100 l wody
dzień 2 - czekamy i obserwujemy
dzień 3 - czekamy i obserwujemy
dzień 4 - podmiana 25% i soli już nie dodajemy
dzień 5 - podmiana 25% i soli już nie dodajemy
dzień 6 - podmiana 25% i soli już nie dodajemy
dzień 7 - podmiana 25% i soli już nie dodajemy
dzień 8 - ryba wraca do „normalnej” wody
Uwagi : akwarium sterylne; temperatura 28-30 stopni;
sól kuchenna nie jodowana; nie karmimy ryb na siłę.
PS. Spróbuj nawiązac' na "Priv-ie" kontakt z Twoim ziomalem - Tomkiem ( nick : _TOM_)