siedzą w koncie a na szybach białe robaki pomocy!!!!!
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
siedzą w koncie a na szybach białe robaki pomocy!!!!!
moje paletki od paru dni siedzą w koncie i nic nie jedzą a po szybach chodzą
białe cienkie robaki długości 4mm parametry wody ph 7,0 azotany 8 , twardość ogólna 10 proszę o pomoc !!!!!1
białe cienkie robaki długości 4mm parametry wody ph 7,0 azotany 8 , twardość ogólna 10 proszę o pomoc !!!!!1
- birdas
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Masz włączoną opcję "zawsze pokazuj moje imię i nazwisko" ?polini pisze: Profil mam uzupełniony ale imie i nazwisko się nie wyświetla nie wiem dlaczego
Na tym forum piszemy używając polskich znaków diakrytycznych i używamy słowników ortograficznych. Jak nie wiesz jak napisać dane słowo to słownik w łapę i sprawdź.nie mam tez czym zrobić zdięć a jest jakaś choroba kturej są podobne obiawy?![]()
Co do problemu to nadal zbyt mało informacji - od kiedy są ryby w akwa, co robiłeś, że im się pogorszyło, jakie odchody itp.
- DISPAR
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
- Kontaktowanie:
W akwarium czystym, zadbanym, z podmienianą często wodą o dobrych parametrach wypławki nie powinny być. To, że ryby nie jedzą są oznaką jakichś kłopotów ( to wie każdy z nas) ale jakich to trudno na razie stwierdzić. Zacznij od częstych podmian wody ale to musi być woda odstana i o dobrych parametrach. Gdyby nie niski poziom azotanów które podałeś podejrzewał bym nadmiar gnijących resztek pokarmów i zatrucie nim wody. Sprawdż też rano i wieczorem czy nie masz czasami dużych skoków ph.
- Michcio
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Marcin spokojnie nie masz za co przepraszać.
Zmniejsz ph do 6, tylko stopniowo. Różnie to jest z tym niejedzeniem u paletek. Równie dobrze może im coś w wodzie nie odpowiadać jak i mogą być chore. Napisałeś że szybko oddychają, ustaw temperaturą na 30 st, zamontuj napowietrzanie i usuń z powierzchni wody rośliny( oczywiście tylko wtedy gdy całkowicie jest zarośnięte). Tak jak pisał Darek zwiększ podmiany wody do 2x w tygodniu po 1/3 obj zbiornika, na wodę o ph ok 6 odstaną i napowietrzaną.
Napisz jeszcze jakie masz zarybienie.
Jeżeli oddech sie nie uspokoi będziemy myśleć dalej.
Zmniejsz ph do 6, tylko stopniowo. Różnie to jest z tym niejedzeniem u paletek. Równie dobrze może im coś w wodzie nie odpowiadać jak i mogą być chore. Napisałeś że szybko oddychają, ustaw temperaturą na 30 st, zamontuj napowietrzanie i usuń z powierzchni wody rośliny( oczywiście tylko wtedy gdy całkowicie jest zarośnięte). Tak jak pisał Darek zwiększ podmiany wody do 2x w tygodniu po 1/3 obj zbiornika, na wodę o ph ok 6 odstaną i napowietrzaną.
Napisz jeszcze jakie masz zarybienie.
Jeżeli oddech sie nie uspokoi będziemy myśleć dalej.