Wypławek

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Wypławek

Post autor: adamn » 11 mar 2007, 19:27

Wypławek (typ Plathelminthes - robaków płaskich, czyli płazińców i gromady Tubellaria - wirków) czy jak niektórzy nazywają "gównojad" jest mijaniem się z prawdą. Sa to drapiezniki żywiące się różnymi organizmami w akwa w tym ikrą i narybkiem (dużo ikry złożonej a za dwa dni wylega się kilka małych a i te zostaja ustrzelone przez wypławki)
Gdy jest ich tyle ża aż strach to wyłażą za dnia (zwłaszcza w akwa roślinnym i ze żwirem). Najlepiej zobaczyć w nocy ich liczebnośc przy pomocy latarki (uwaga na domowników by nie wzięli za złodzieja i dali w łeb)
W akwariach mamy:
-wypławka białego(IMO najlicznieszy) , 26 mm. i szerokość 6 mm. Ciało wydłużone, pokryte rzęskami. Przy ich pomocy i mięśni porusza się do przodu i do tyłu.
- i inne wypławki ale w mniejszej ilości. Niektóre przywleczone z Azji i Ameryki.
Na zdjęciu: wypławek biały i amerykański . Mam jeszcze na filmikach ale to już w przyszłości.

Adam
Załączniki
wypławek amer.JPG
wypławek amer.JPG (16.16 KiB) Przejrzano 7115 razy
wypławek biały.JPG
wypławek biały.JPG (21.96 KiB) Przejrzano 7115 razy

kafarski
senior
senior

Post autor: kafarski » 11 mar 2007, 20:24

prosiłbym rzetelnie pisać nazwy -
typ Platyhelminthes a nie plathelmithes.
link do strony, w której jest to napisane z tym samym błędem
http://users.interblock.pl/~fotoakwariu ... /a6,2.html
cyt-''typu Plathelminthes - robaków płaskich, czyli płazińców i gromady Tubellaria - wirków.''
gatunek wypławka białego - Dendrocoelum lacteum najlepiej zwalczać metodą biologiczną, o czym już wiele razy pisałem na forum Mysiara -
cytat z tej samej strony:''Na zakończenie, jeszcze kilka słów o metodzie biologicznej. Zaobserwowano, że pewne gatunki ryb zjadają wypławki, szczególnie chętnie po przegłodzeniu. Nic więc łatwiejszego, jak mieć te ryby w rezerwie i w razie potrzeby, a nawet profilaktycznie, przerzucać je z jednego zbiornika do drugiego. Do dawno zalecanych gatunków należą bojowniki. Według moich spostrzeżeń, najskuteczniejszą rybą w zwalczaniu wypławków, ślimaków i innych szkodników - jest welon. ''
Akawarium nr 6, 1/68 rok.
jest tam jeszcze kilka innych metod- polecam przeczytanie :wink: .

marcinek230480
junior
junior

Post autor: marcinek230480 » 11 mar 2007, 20:57

Jak sie tego pozbyć w inny sposób niż bojowniki i inne rybki?

Awatar użytkownika
deptak
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Adam Deptuła
Kontaktowanie:

Post autor: deptak » 11 mar 2007, 21:00

Tutaj sa ladne zdjecia Dendrocoelum lacteum czyli wyplawka bialego. Wszak tak jest podpisane to zdjecie "wypławek biały.jpg" :?:

http://www.infovek.sk/predmety/biologia ... /index.php
http://www.hlug.de/medien/wasser/gewaes ... endlac.htm

pozdrawiam

Awatar użytkownika
DISPAR
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
Kontaktowanie:

Post autor: DISPAR » 11 mar 2007, 21:39

To takie lizanie tematu po ,,łepkach". Powinno też być zdjęcie wypławka w małym powiększeniu bo mało kto ogląda go przez mikroskop - najpierw się widzi coś białego łażącego po szybie i to trzeba oznaczyć. Jak taki temat został już zaczęty to powinny też być opisane biologia i metody zwalczania.

marcinek230480
junior
junior

Post autor: marcinek230480 » 11 mar 2007, 21:53

Zdjęcia które przedstawił deptak, pokazują dość spore osobniki, z kolei adamn również podał wymiary rzędu 26 mm. u mnie na szybie są takie (przecinki) wielkości max 2 mm, czy to jest to o czym pisali koledzy, tylko w formie młodej? Czy inna odmiana? W akwarium ogólnym widać ich niewiele, ale w sterylnym gdzie ryby dostają znacznie większe ilości mięsa, jest tego sporo. Jak to zwalczyć?

I jeszcze jedno, kilka razy zauważyłem w akwa ogólnym troszkę większe stworzenie, bo długości ok 5-8 mm, bardzo cienkie, pływające jak mały wężyk?Czy to też jest wypławek.

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 11 mar 2007, 22:08

kafarski pisze:prosiłbym rzetelnie pisać nazwy -
typ Platyhelminthes a nie plathelmithes.
link do strony, w której jest to napisane z tym samym błędem
Słąwek zobacz sobie ta stronke - jedną z wielu:

http://www.parazyt.gower.pl/parazytologia2002.htm

jak przewiniesz do 1/3 to zobaczysz. że używa się tu nazw:
Platyhelminthes (=Platodes, Plathelminthes)

to jak z Levamizol - Levamisol :wink:
I pisze to fachowiec.

Takie uwagi:
pokazane przez Adama zdjecia są z natury z okolic Czernobyla i w akwa nigdy takiego byczka nie uzyskamy :wink:

Co do braku powiększeń to
1-pow 300x
2-pow. 120x
jutro wstawię mniejsze :wink:

Metod zwalczania nie ma co opisywać bo Sławek już podał linka do strony, gdzie to zostało opisane przez członka zarządu (kiedyś) PZMA :wink:

W akwa trafiają się tez inne sztuki wypławka a wiąże się to z tym, że ryby - rosliny sa importowane z pasażerami na gapę :wink:

Takim wypławkiem był osobnik jakiego kiedys pokazywał Adam D. co nie mógł go oznaczyć (cienki ogonek na końcu - zwężenie i drobne ale dłuższe włoski) miałem go w dzikusach ale zdjęc nie zrobiłem bo w kapieli wstępnej nocą poległy :wink:
Jeśli więc Adam D. ma jeszcze to zdjęcie to ....

IMO temat jest nie lizany a wypracowany wspólnymi siłami w 95% :wink:
Adam

Awatar użytkownika
DISPAR
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
Kontaktowanie:

Post autor: DISPAR » 11 mar 2007, 22:21

Dla mnie metody zwalczania wypławka to przedewszystkim czystość w akwarium. W sterylnym prawdopodobnie zawlokłeś go z akwarium dekoracyjnym. Rozwojowi sprzyja nadmierne karmienie i zalegiwanie niezjedzonych resztek pokarmu w akwarium. Być może u Ciebie rozwój wypławka odbywa się też w filtrze jeśli nie masz nałożonych gąbek na ich wlot. Cżęste podmiany wody połączone ze ściąganiem resztek pokarmu za pomocą odmulacza powinny zaradzić dla Twojego problemu. Gorzej jest w akwarium dekoracyjnym bo tam możliwości są dużo mniejsze i na efekt trzeba czekać dużo dłużej.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 11 mar 2007, 22:39

Jak żyję nie widziałem wypławka szerokiego na 6 mm może dlatego że nawet w hameryce to w slamsach nie śpię ;)

Awatar użytkownika
bjarka
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Beata Jarka
Kontaktowanie:

Post autor: bjarka » 12 mar 2007, 01:03

Rzeczywiście wypławek biały ma wielkość podaną przez Adama. Myślę, że robaczki, które czasem pojawiają się u nas na szybach wskutek nadmiernego karmienia nie są wypławkiem białym tylko może jakims innym wirkiem.

kafarski
senior
senior

Post autor: kafarski » 12 mar 2007, 09:09

masz bjarka rację. te małe wypławki to znakomity pokarm nie tylko dla bojownika i innych rybek ale i dla narybku tychże. krzywdy nie zrobi ikrze. prędzej spleśnieje albo będzie niezapłodniona jak te ze zdjęcia miesiąca z włoskiego forum. trzymając czyste akwarium z małymi żyworódkami jest mało prawdopodobne aby mogły się tak rozmnożyć żeby czemuś zagrażały.
ten wielki wypławek biały może też polować na te mniejsze robale - jeśli nie masz akurat larw możesz go wpuścić żeby wyczyścił akwarium :wink:
podaj adamn jakieś prawdziwe zdjęcie wypławka białego jeśli masz go w akwarium.

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 12 mar 2007, 09:59

kafarski pisze:
Nie ma go w akwa ale widziałem go (dużego tu) :lol:

http://www.akvariesiden.dk/galleri_ny/p ... p?pid=1990

Nawet na studiach nie oznaczają wypławków bo na martwych to jest nerealne. U nas jest ponad 80 gatunków IMO opis był właściwy - patrz wcześniejszy link.

Oraz ten:
http://www.mikrojezioro.met.pl/atlas_zw ... fiton.html

opis taki jak wyglada wypławek: rzęski nakrapianie, tylko wielkość nie taka. Bo w akwa taki po prostu nie urosnie.

Ale dla mnie to i tak nie ma różnicy: wypławek jest niepożądany w akwa a szczególnie tarliskowym. Pisanie, że nic nie robi jest na wskroś błędne.

Inne typy wypławka są tu:

http://www.wigry.win.pl/makrofauna/26.htm

Jeśli weźmiemy pod uwagę ilośc ich na świecie to ja się zgubiłem :oops:
Nie jest to wypławek biały jak podpisałem zdjecie ale wypławek najczęściej znajdowany w akwa - tego nie podważy nikt :wink:

a to dla ciekawych:

http://animaldiversity.ummz.umich.edu/s ... laria.html

Adam

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 13 mar 2007, 09:14

Do oglądania wypławka w akwa wystarczy :
- oko;
- lupa;
- butelka wody....

To co łazi długie po wszystkim w akwa to w 99% wypławek.
Adam
Załączniki
wypł grupa.JPG
wypł grupa.JPG (28.27 KiB) Przejrzano 6948 razy
wypławek 120.JPG
wypławek 120.JPG (21.02 KiB) Przejrzano 6948 razy

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 13 mar 2007, 09:45

To, co podpisane "grupa wypławków" jest wyraźnie segmentowane!!! To raczej nie są wypławki, tylko jakieś małe skąposzczety - ale muszę lecieć odrabiać pańszczyznę i nie podejmę się na szybko rozpoznania.. Ani dyskusji ;)

Rafał

kafarski
senior
senior

Post autor: kafarski » 13 mar 2007, 09:49

adamn pisze:
kafarski pisze:

Nie jest to wypławek biały jak podpisałem zdjecie ale wypławek najczęściej znajdowany w akwa
Adam
odkryłeś jakiś nowy gatunek? Wypławek ''najczęściej-znajdowany-w-akwa''?
sam prosisz o merytorykę- zastosuj się także i ty do tego.
kolego.

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”