Pomocy ! ! !

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
misio_2008
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Pomocy ! ! !

Post autor: misio_2008 » 17 mar 2007, 11:19

Witam wszystkich.Mam pewien problem od dłuższego czsu.A mianowicie mam akwa o poj.250l i 7 paletek są jeszcze małe ok. 8-9cm.Miały one białe odchody.Nie miałem możliwości zbadania odchodów pod mikroskopem.Zaczełem leczenie przeciwko winicowcom.Przeprowadziłem 3 etapy leczenia metronidazolem po czym 3 paletki zaczeły jeść (jak leczyłem: w pierwszy dzień 2g na 100l w drugi dzień nic i w trzeci dzień 1g na 100l wody a w 7 dzień duża podmiana i węgiel) Przeprowadziłem też leczenie solą (1łyżka na 10l wody).Jestem troche zmartwiony bo już po drugim leczeniu metronidazolem powinny zacząć jeść a tylko 3 zaczeły a reszta nawet o tym nie mysłi.To już trwa długi czs i martwię się że mogą tego nie wytrzymać.Teraz są pod koniec leczenia metranidazolem 3 etapu.Nie wiem może po metronidazolu dac jakąś mocną dawkę soli niejodowanej niewiem proszę o pomoc.A jeszcze woda: pH - 7.5, Tww - 10, Two - 19 a temperatura to 31 zazwyczj utrzymuje gdzię ok 28stopni ale podczas leczenia podniosłem do 31.

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 17 mar 2007, 12:32

Uzupełnij profil, gdyż takie zasady panują na tym forum, ze lubimy wiedziec z kim rozmawiamy.
Dawki które podałeś są za niskie
Parametry wody stanowczo za wysokie

Basia Gajowa

kafarski
senior
senior

Post autor: kafarski » 18 mar 2007, 02:18

obojętnie jaki masz opis - metro to trucizna.
dziwię się basiu że nie chcesz pomóc komuś tylko myślisz na początku o imieniu i nazwisku , ale to twoje sumienie wobec ryb. oby tak ktoś reagował na wieści o chorobie twoich heckelii :wink:
IMVHO - bez badania kału pod mikroskopem nie możesz stwierdzić czy paletki mają jakiekolwiek pasożyty. sprawdzam u siebie kał turkusa co tydzień w niedzielę i nic nie mogę dojrzeć- większe życie panuje w filtrze niż w kale tej ryby. sprawdzam bo chcę go przystosować do temperatury 32º i on nie chce robić kaku w innym kolorze niż tej podejrzany-biały. nic w nich nie ma oprócz kału.
owszem w 32-34 robi brązowe klocki.

moja rada - daj parametry o połowę mniejsze i temp 33º - zanotuj zmiany w ciągu tygodnia.

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 18 mar 2007, 10:36

misio_2008 pisze:Miały one białe odchody.Nie miałem możliwości zbadania odchodów pod mikroskopem.Zaczełem leczenie przeciwko winicowcom....

Jesli chcemy leczyć metrem winicowce to ja nie wiem czy kuracja pomoże :wink:
Co do wiciowców to jest to jedyny skuteczny środek przeciwko pasozytom ale potrzeba go stosować w sterylnym zbiorniku i jeśli ryby jedza to dodawać do karmy. INNEGO sposobu nie ma.
Tylko taka uwaga:
objawy - białawy kał - daje jescze kilka różnych robali w tym NICIENIE a te się leczy diametralnie inaczej.
IMO ja to lecze NEGUVONEM ale jak tak napiszę to zaraz będzie, że to też trucizna i będe musiał zmienić sposoby przywracania ryb do zycia :oops:

kafarski pisze:obojętnie jaki masz opis - metro to trucizna....
To ciekawe :wink: - patrz wyżej :?:

Adam

Awatar użytkownika
misio_2008
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: misio_2008 » 18 mar 2007, 13:01

Witam ponownie.
A jeżli chodzi o leczenie solą niejodowaną.Co o tym myślicie czy coś na to pomoże czy zaszkodzi.Ryby są w akwarium sterylnym o pojemności 250l.A jeżeli ktoś proponuje sól to w jakich ilościach.Bo ja już raz robiłem solanke i dałem 1 łyżkę stołową na 10l wody ale ponąć to za mało :idea: :?:

Pozdrawiam.
Michał

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 18 mar 2007, 13:56

Kąpiel lecznicza była opisywana na forum przez Jekiego i Wieśka.
Poszukaj ich postów i poczytaj. Z tego co pamiętam, to było to 0,5kg soli na 100 litrów wody. Kąpiel trwa kilka dni z podmianami wody w konkretnych odstępach czasu.
Ja trzymałam rybę przez 3 tygodnie a dawce 100gr/10 l wody i temp 35 st. Kuracja pomogła. Ryba zaczęła żerować i miała normalne odchody.

Do Sławka
Dziwisz sie że zapytałam o uzupełnienie profilu. To proste pytanie. Ktoś moze mieszkac w pobliżu i mógłby zobaczyc ryby i pomóc koledze na miejscu.
Co do naszych heckeli to jakoś nie zasypywałeś informacjami jak mozna leczyć poważne oparzenie, jakiemu uległ jeden z nich. W temacie "Dzikusy w naszych akwariach" dotyczącyego "świrowania" i zgonów tych ryb, tez niewiele masz do powiedzenia, a w zasadzie nic. A skoro masz dzikie ryby w swoim akwa, to może mógłbyś wnieść jakieś informacje/obserwacje w tych tematach?

Basia Gajowa

Awatar użytkownika
misio_2008
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: misio_2008 » 18 mar 2007, 14:43

Dziękuje za szybką odpowiedz.Przepis na sól już znalazłem miał Pan racje 0,5kg na 100l wody.Mam jeszcze jedno pytanko jak najlepiej poprawić moje warunki i parametry wodne a mianowicie czym najlepiej zakwaszać wodę?Czy produkt firmy zoolek aquacid jest dobry czy polecaja Państwo coś innego?

Pozdrawiam.
Michał

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 20 mar 2007, 00:33

misio_2008 pisze: Czy produkt firmy zoolek aquacid jest dobry czy polecaja Państwo coś innego?
Dla Ciebie nie jest dobry. Tzn. dla takiej wody jaką masz nie przyda Ci się. Aby skutecznie obniżyć PH musisz zbić twardości wody. Tak więc zacznij od kupna filtra RO.

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 20 mar 2007, 05:10

Gajowa pisze: Ja trzymałam rybę przez 3 tygodnie w dawce 100gr/10 l wody i temp 35 st. Kuracja pomogła. Ryba zaczęła żerować i miała normalne odchody.
Basia Gajowa
Basia, czy na pewno to było takie stężenie? Wychodzi, że ryba trzy tygodnie pływała w 1% roztworze soli. Taki roztwór teoretycznie zaleca się do kąpieli krótkotrwałych maks. kilkugodzinnych(SimplyDiscus Library). Ja stosuję ok. pół godziny a i po tym czasie niektóre ryby potrafią robić się "pijane" pod koniec.
Pytam, bo jeśli to pomyłka w zerach, to chłopak sobie ryby załatwi, jak wsypie kilogram soli do 100L wody i pójdzie do szkoły ;).

misio_2008 - jeśli możesz, to przenieś te ryby do sterylnego, podnieś temperaturę do 36st i niech pływają w świeżej wodzie. Twoja woda nie jest niestety optymalna dla nich, więc pomyśl nad zakupem filtra RO. W takiej twardej i zasadowej wodzie ciężko jest wyleczyć ryby, o czym już się przekonałeś. Teraz chcesz sięgać po nowe armaty, a jak to nie poskutkuje, to co zrobisz potem? Lepiej już teraz pomyśl o dobrej wodzie, zamiast próbować nowych "kuracji" i szybko dochować się żywych trupów.
Szczerze Ci radzę zacząć od wody.

Pozdr

czarjan2
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jan Czarnecki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łomża
Kontaktowanie:

Post autor: czarjan2 » 20 mar 2007, 11:29

birdas ja obniżam tw wody zakwaszając ją wcześniej w beczce i przytym mam odpowiednie ph, nie używam wody z RO tylko ją zakwaszam i mam po 2 dniach kwaśną i mięką wodę .to co napisał Kuba to zgadzam się z nim lepiej przygotowac wode o odpowiednich parametrach podnieść temperature do 3,3 C można dodać do wody 4 czubate łyżki soli niejodowanej na 100 l i dać rybkom do pokarmu witaminki

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 20 mar 2007, 12:02

Kuba nie pomyliłam się. Ja do kapieli krótkotrwałych (30 min) robię steżenie 20dkg soli/10 l.
Ten 1% roztwór robiłam stopniowo i tak samo stopniowo go obniżałam.

Basia Gajowa

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 20 mar 2007, 16:09

czarjan2 pisze:birdas ja obniżam tw wody zakwaszając ją wcześniej w beczce i przytym mam odpowiednie ph,
Ale nie robisz tego aquacidem !! Przy takich twardościach jakie ma Michał pójdzie butelka aquacidu na raz i objawu może nie być żadnego.
Poza tym po kwasie spada Ci KH (TWW), a GH (TWO) dalej jest jakie było, prawda ?

Awatar użytkownika
misio_2008
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: misio_2008 » 20 mar 2007, 17:44

Dziś postaram się przenieść ryby do akwa sterylnego (150l),akwa to napełnie wodą z kranu bo inną nie dysponuje.I co dalej... podnieść temperature...Niestety mam pewen problem bo mieszkam akurat w takim regionie Polski że leki albo coś innego potrzebne dla paletek jest tu trudo dostać.Mam jeszcze jedno pytanko. Napewno w najbliższym czsie nie będe mógł kupić filtru RO.A więć jak można sobie radzić nie posiadająć tego filtra?Za odpowiedz z góry dziękuje.

Pozdrawiam.
Michał Iwaszczuk.

czarjan2
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jan Czarnecki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łomża
Kontaktowanie:

Post autor: czarjan2 » 20 mar 2007, 18:46

birdas masz rację przy zakwaszaniu obniża się tw.w i oto chodzi a tw.o pozostaje taka jaką mam w kranie umnie jest 13 tw.0 i 10 tw.w paletki nie przejmują sią tw.0 ważne jest ph wody

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 20 mar 2007, 19:00

misio_2008 pisze: Dziś postaram się przenieść ryby do akwa sterylnego (150l),akwa to napełnie wodą z kranu bo inną nie dysponuje.
Rozumiem, że chciałeś napisać, że napełnisz je wodą z akwa skąd bierzesz rybki ? - no przynajmniej 60-70% wody z akwa. Pomijam już, że rybkom 100% zmiana wody nie pomoże ale jeszcze załapiesz plagę pierwotniaka i po co Ci to będzie ?
I co dalej... podnieść temperature...
36 stopni, 1 łyżka soli niejodowanej na każde 10 l wody i 3 tygodnie bym poczekał. Pomimo tego, że pisałeś o tym w pierwszym poście ale może coś przegapiłeś - temperaturę, za krótko itp.
Napewno w najbliższym czasie nie będe mógł kupić filtru RO.A więć jak można sobie radzić nie posiadająć tego filtra?
Są jakieś tam żywice jednowymienne czy coś podobnego. Przelewa się przez to wodę i niby się zmiękcza ;) Trochę zabawy z tym jest, poza tym trzeba je regenerować. Ale o tym może napisze ktoś kto używa/ł. Na dłuższą metę to ani wygodne ani tanie (no w każdym bądź razie z RO w perspektywie czasu wyjdzie taniej).

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”