Powracające objawy nasilają sie!!! Pomóżcie!!!
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
Powracające objawy nasilają sie!!! Pomóżcie!!!
Witam, hoduje Palety od pół roku i nie mialam wczesniej z nimi problemu ale teraz nie umie sobie poradzic z ich dilegliwością. Zaczynając od poczatku mam zbiornik 250L, ph 7, two 14, tww 4.
Problem pojawił się jakis m-c temu, zauważylam ze palety dziwnie się zachowują, następnego dnia dwie z nich pływały wlową w dół, objawy pasowały do Trichodinozy. Podałam „omnipur” z Sera, 7dni kwarantanna tem 32st, po 7 dniach węgiel aktywny i podmiana wody 40%. Niestety jedna palecia padła zaraz na następny dzień kuracji. Wszystko wyglądało ok. do teraz, sytuacja znowu się powtórzyła tylko ze tym razem nie było widac żadnych objawów , kolejna palecia pływała z glową w dół, podalam ponownie „omnipur” sera, temp 32st ale palecia nie przeżyla nocy(a dwa dni wczesniej szalała po akwarium z innymi młodymi paletkami). Zauważyłam ze pletwy miala delikatnie pokryte białym śluzem. Od drugiej kuracji nie minął tydzień i połowa z nich chowa się po kontach, ociera o rośliny, trzepoczą płetwami, nie chcą wcale przyjmować pokarmu, tracą kolory. Czy zle zdiagnozowałam chorobe? Jak mam sobie z tym poradzic? Dlaczego objawy wracają nasilając się? Pomóżcie!!! Jak skutecznie sie tego pozbyc ??!! Zanim sie pozbęde Paletek!
Problem pojawił się jakis m-c temu, zauważylam ze palety dziwnie się zachowują, następnego dnia dwie z nich pływały wlową w dół, objawy pasowały do Trichodinozy. Podałam „omnipur” z Sera, 7dni kwarantanna tem 32st, po 7 dniach węgiel aktywny i podmiana wody 40%. Niestety jedna palecia padła zaraz na następny dzień kuracji. Wszystko wyglądało ok. do teraz, sytuacja znowu się powtórzyła tylko ze tym razem nie było widac żadnych objawów , kolejna palecia pływała z glową w dół, podalam ponownie „omnipur” sera, temp 32st ale palecia nie przeżyla nocy(a dwa dni wczesniej szalała po akwarium z innymi młodymi paletkami). Zauważyłam ze pletwy miala delikatnie pokryte białym śluzem. Od drugiej kuracji nie minął tydzień i połowa z nich chowa się po kontach, ociera o rośliny, trzepoczą płetwami, nie chcą wcale przyjmować pokarmu, tracą kolory. Czy zle zdiagnozowałam chorobe? Jak mam sobie z tym poradzic? Dlaczego objawy wracają nasilając się? Pomóżcie!!! Jak skutecznie sie tego pozbyc ??!! Zanim sie pozbęde Paletek!
- rafdisc
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Najlepiej byłoby dac fotki na forum . Po twoim opisie -wychodzi na odinozę i powinnas dac odinopur a nie omnipur-dodatkowo przemawia fakt, że choroba powraca , odinoza lubi powracac jeśli jest nie właściwie leczona. Dokładnie jeszcze raz popatrz na rybki-jesli są pokryte bardzo drobnym "pyłkiem" w kolorze niebieskawym. To pewnie to oczym piszę. Wtedy podnies temp. do 34 stopni daj odinopur . Tylko wcześniej podmień połowę wody w akwarium - o takich samych parametrach.
PS.Przypomnij sobie czy przed pierwszymi obiawami nie dokupowałaś roślin?
PS.Przypomnij sobie czy przed pierwszymi obiawami nie dokupowałaś roślin?
- Ambra
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Andrzej Sieniawski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: 07-401 Laskowiec
Re: Powracające objawy nasilają sie!!! Pomóżcie!!!
Opisane objawy pasują niestety zarówno do infekcji bakteryjnych, grzybiczych jak i pasożytów skórnych. Tak bywa często, jeśli próbę diagnozy opieramy jedynie na oglądaniu ryb ........wiola pisze: ....... Zauważyłam ze pletwy miala delikatnie pokryte białym śluzem. Od drugiej kuracji nie minął tydzień i połowa z nich chowa się po kontach, ociera o rośliny, trzepoczą płetwami, nie chcą wcale przyjmować pokarmu, tracą kolory. Czy zle zdiagnozowałam chorobe? Jak mam sobie z tym poradzic? Dlaczego objawy wracają nasilając się? Pomóżcie!!! Jak skutecznie sie tego pozbyc ??!! Zanim sie pozbęde Paletek!
Twoje dyskowce mają niestety bardzo złe samopoczucie, a co gorsza nie żerują. Jeśli jednak przez 6 miesięcy problemów nie było a pojawiły się teraz, to prawdopodobnie około 30 - 40 dni temu COś zrobiłaś nie tak.
Postaraj się to ustalić - uprawdopodobnić błąd. Wtedy przynajmniej część przyczyn będzie można nie brać pod uwagę.
Akwarium masz roślinne, a to utrudnia leczenie. Na początek zwiększ podmiany wody. Jeśli po pewnym czasie objawy ocierania ustąpią, to prawdopodobnie ryby zaczną też żerować. Przyczyna będzie wtedy nadmiar związków azotowych i naruszenie bariery immunologicznej.
Na tym etapie i przy podanych informacjach nie zdecyduję się na proponowanie żadnych substancji czynnych, gdyż ryby jeszcze bardziej osłabną a na dodatek szanse, że specyfik będzie trafnie zaproponowany są bardzo małe.
- rafdisc
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
A w jakiej trzymasz normalmie Paletki ??? Skoro podniosłaś do30 -to za mało 34 to jest temp. do leczenia. Widzę inne rybki -one mogą nie przeżyc takiej kuracji. Opisz jaka masz obsadę ryb w akwa. Źle to wyglada chore Paletki duża osada róznych innych ryb-brak możliwości leczenia temp.Podniosłam temp do 30st
Ze zdjęc faktycznie mało widac.
Normalanie trzymam paletki w 28st, podczas leczenia utrzymywalam 32st, teraz podniosłam temp do 30 st. Moja obsada to 10kirysów, 30 neonow inesa, ostronos i glonojad, bojca wspaniała i 2 żabki. Zdjęcia słabej jakosci, ale widac ze ryba plywa leko pochyliną glową w dól, opadniee płetwy, brak kolorow, trzepoczą i ocierają sie o rośliny, odchody biało-czerwone
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Jan Czarnecki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Łomża
- Kontaktowanie:
Myślę że przyczyną złego stanu rybek jest choroba bakteryjna ,podnoszenie temperatury napewno nic nie pomoże a nawet zaszkodzi ,wiola proponował bym abyś podała rybkom Baktopur Direk ale przed podaniem leku zrób podmianę wody aby pozbyć się niepotrzebnej chemi i postaraj sie aby woda u rybek w akwa. miała ph poniżej 7, najlepiej żeby miała 6 ph, przed podmianą zakwaś wodę którą będziesz lała do akwa. w trakcie leczenia temperature ustaw na 30 C i tak zostaw .Pozdrawiam
Generalnie leczenie w ogólnym jest mało efektywne (na niektóre choroby). Co do zdjęcia dyska to jest nijaki. Gdybyś miała drugi zbiornik to ja bym tam dał wszystkie ryby ale wcześniej je wykąpał w soli - 1% roztwór w czasie 20-30 minut z dobrym napowietrzaniem. Zbiornik bym gruntownie wyczyścił w 100%.
Adam
Adam