POMOCY

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

darekz78
junior
junior

POMOCY

Post autor: darekz78 » 06 kwie 2007, 12:26

JESTEM POCZĄTKUJĄCYM AKWARYSTĄ MAM 240 LITROWE AKWARIUM 2 MIESIĄCE W NIM 6 APLETEK 8CM NEONY TETRY PARA SKALARÓW KIRYSKI I ZBROJNIKI DO WCZORAJ BYŁO WSZYSTKO W PORZĄDKU ALE JEDNA Z PALETEK ZACZĘŁA DZIWNIE PŁYWAĆ JAKBY BYŁA SZALONA I DO TEGO OBROTY JAK SALTA WYGLĄDAŁO TO STRASZNIE A JA NIE WIEDZIAŁEM JAK JEJ POMÓC NIESTETY NIE DAŁA RADY NIE WIEM CO POWINIENEM ZROBIĆ CO TO ZA CHOROBA I CZY POZOSTAŁE RYBY SĄ ZAGROŻONE WYGLĄDAJĄ I ZACHOWUJĄ SIĘ NORMALNIE PROSZĘ POMÓŻCIE

Awatar użytkownika
stanpiter
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek

Post autor: stanpiter » 06 kwie 2007, 12:39

Caps lock masz zacięty czy jak? Przeczytaj swoje pytanie i zastanów się jak mamy na nie odpowiedzieć, wiemy już że masz akwa i kupę ryb. Czy Ty coś czytałeś na temat akwarium, paletek, środowiska itd... Podmień wodę na początek i zacznij interesować się tym co już posiadasz. Poczytaj to forum, jakieś książki i przemyśl wszystko od początku.
Nie obraź się lecz zaczynasz od d..y strony.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 06 kwie 2007, 12:40

Na podstawie opisu nie da Ci się pomóc. Podaj parametry wody, napisz co robiłeś w ostatnich dniach, jakieś zdjęcie by się przydało i precyzyjniejszy opis.
Na razie mogę doradzić poczytanie w internecie na temat netykiety (co oznacza pisanie z dużych liter i dlaczego tego nie stosujemy), zachęcam do uzupełnienia profilu oraz używania znaków interpunkcyjnych typu przecinek i kropka.

darekz78
junior
junior

Post autor: darekz78 » 06 kwie 2007, 13:01

Podmieniam wodę co 2-3 dni 16 l pół na pół kranówka z RO,mam filtr fzn3 z torfem i wkładem biologicznym parametry wody dopisze później bo jestem w pracy a w tym tygodni nie badałem.Nie przynosiłem żadej nowej ryby ani rośliny. Nie mam pojęcia co spowodowało tą chorobę paletka zmieniła kolor na prawie czarny nie widziałem u niej zmian na skórze ani płetwach ale często przy tych akrobacjach trącała się o podłoże.Wyglądało tak jakby miała cośnie tak z błędnikiem.
Co do obsady tetry na dniach wydam koledze , o neonach czerwonych czytałem ,że mają podobne wymagania i nie kolidują z paletkami.
Co do profilu to zaraz go uzupełnie

Awatar użytkownika
przynenta
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Tomasz Uler
Miejsce zamieszkania/miasto/: Pruszków
Kontaktowanie:

Post autor: przynenta » 06 kwie 2007, 13:17

darekz78 pisze:Podmieniam wodę co 2-3 dni 16 l pół na pół kranówka z RO
Ty chyba dolewasz odparowaną wodę do zbiornika a nie podmieniasz.

Zrób pomiar jak najszybciej No3, podejrzewam, że jest dość wyskoki.

Aby podmiany przynosiły jakikolwiek efekt rób to, co 2-3 dni, ale co najmniej 30 %.

Pamiętaj, czym więcej i częściej tym lepiej dla palet.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 06 kwie 2007, 13:19

Może po tych zimowych roztopach dostarczyłeś czegoś niepożądanego do akwa ? To nie dobrze, że nie znasz parametrów wody, nawet PH ? A wodę do podmian jak przygotowujesz, zakwaszasz czymś itp. ? Korygujesz jej paratemtry przed wlaniem do akwa ?
Akwa bardzo przerybione, podmiany bardzo małe, parametry prawdopodobnie będą bardzo złe.

darekz78
junior
junior

Post autor: darekz78 » 06 kwie 2007, 14:00

ph było 6,5-7, pozostałe parametry według testu JBL 5 w 1 były w normie nie podam z pamięci dokładnych wartości musiłbym odczytać z testu dopisze będę w domu aktualne wartości.Do wody do podmian dolewałem małe ilości nisko stężonego kwasu solnego. Starałem się aby parametry wody nie zmieniały się zbyt szybko.Wodę do podmian wcześniej napowietrzam.
jakie z wymienionych ryb mogą zostać?
chciałbym oprócz paletek 6szt ,neony 30szt,kirys panda 6 szt,małe zbrojniki 5szt czy to zbyt dużo jak na 240l myślałem, że w miarę wzrostu ryb będę zmniejszać obsadę

sandrock
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: sandrock » 06 kwie 2007, 19:15

Nie będe nic doradzał w sprawie paletek,ponieważ sam jestem początkujący i obecnie też mam z nimi problemy,ale jeżeli chodzi o obsade to jestem pewien ze 6palet,30neonów i rybki denne w zupełności nie zagrażają przerybieniu jak na ten litrarz(posiadam praktycznie ten sam litrarz:))
A co do zachowania rybki...Hhmm,przypomina mi się pewna sytuacja związana z moimi pyszczkami.Hoduje je ponad 6lat,nie potrafie zliczyć ile miotów już sprzedałem,ale co jakiś okres pyszczki dostawały "bload"(syf ten wywoływany przez stres lub nieodpowiednie warunki)
Dąże do tego jakie objawy dostawały ryby.W moim wypadku były to praktycznie te same co Darku opisujesz,czyli: ciemne zabarwienie,dziwne zaczhowanie,obijanie się o ściany lub od dekoracji...do tego szybciej oddychały.Wiem że paletki nie chorują na takie choroby(chyba),ale ja miałem na ten problem sposób.Nie pamiętam dokładnie nazwy preparatu,ale był strasznie drogi (500ml.80zl).Jak znajde opakowanie to napisze,z tym że ja bym radził zaczerpnąć wiedzy od innych hodowców,a szczególnie tych co hodują dyski:)
Życze dduuuużo szcześcia z paletami bo ja jakoś go nie mam...:-P
pozdro.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 06 kwie 2007, 19:36

sandrock pisze:Nie będe nic doradzał w sprawie paletek,ponieważ sam jestem początkujący i obecnie też mam z nimi problemy,ale jeżeli chodzi o obsade to jestem pewien ze 6palet,30neonów i rybki denne w zupełności nie zagrażają przerybieniu jak na ten litrarz(posiadam praktycznie ten sam litrarz:))
Litrarz to może jest dobry, ale litraż już nie. 240 l brutto to nawet nie 200 litrów netto. Odnośnie przelicznika to zaraz pojawią się inne głosy ale na dorosłą paletkę powinno się przyjąć 50 l wody. Jak masz młodzież to może być. Akwa 112 l nadaje się tylko do rozmnażania (jako tarliskowe) i tam umieszczamy 2 paletki. W akwa 2 razy większym łatwo policzyć ile rybek możemy umieścić. Do tego 30 neonów + rybki denne (11 szt) to nie przerybienie ?
Co do testów to jeśli pokazują, że wszystko jest w normie to zacząłbym się martwić. Tydzień temu byłem u kolegi i stwierdziłem, że za jego problemy z paletkami są odpowiedzialne azotany. On wyciąga test JBL'a i mi pokazuje wynik pomiaru: 5. Badamy kranówkę i to samo. Mówię, że to niemożliwe i bierzemy próbkę wody i jedziemy do mnie. Badamy i wynik ... między 80 a 120 (ciężko taki wynik na teście Zoolek odczytać).
Następnego dnia kolega wziął próbkę wody z kranu do sanepidu i azotany wyszły 54. A teraz wracając do wątku. Przy takiej obsadzie, takich podmianach i takim litrażu azotany będą koszmarnie wysokie.
Jeszcze jakbyś napisał (do darekz78 - profil dalej nie uzupełniony), że podmiany co 2-3 dni rzędu 100 l (a nie jakieś 15 l) to mógłbym dyskutować czy NO3 mogą być w normie czy nie (norma - czyli ok. 20), ale w tej sytuacji nie mogą być w normie.
Życze dduuuużo szcześcia z paletami bo ja jakoś go nie mam...
No jak zakładasz, że obsada podana przez darekz78 jest ok. to wcale się nie dziwię, że Twoje rybki też nie czują się dobrze.

darekz78
junior
junior

Post autor: darekz78 » 06 kwie 2007, 19:36

parametry wody NO3 30
NO2 0,5
GH 2
KH 7
ph 6,5-7

kafarski
senior
senior

Post autor: kafarski » 06 kwie 2007, 19:43

coś mi się nie podobają te parametry - NO2 - 0,5... gH 2, kH7.
czy to test paskowy JBL?
6 paletek po 8cm może być przy wydajnym filtrze i podmianach na czystą wodę.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 06 kwie 2007, 19:46

darekz78 pisze: parametry wody NO3 30
Moje zdanie na temat NO3 już znasz. Może niech jeszcze inni się wypowiedzą.
NO2 0,5
Filtracja wody zbyt słaba (zresztą po tym jak napisałeś, że masz filtr kaskadowy to można było się tego spodziewać). Filtr nie daje rady, a do tego może nawet zatruwa wodę. W akwa 240 l powinieneś mieć jakiś porządny filtr kubełkowy + jakiś FAN3 jako mechaniczny. Ty masz natomiast jakąś kaskadę, która nadaje się do akwa 50 l. Obsada ryb też robi swoje.

sandrock
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: sandrock » 06 kwie 2007, 20:06

Fakt,50litrow na 1 palete,ale dorosłą.A paletki dorosłe są naprawde duże:-)
Mi się wydaje że jeżeli jest tyle rybek ile w opiśie,nie ma problemu,no ale moge się mylic:-) Chociaż nie wydaje mi się,zależy też oczywiście jakie duże dekoracje są w akwa,i ile ich jest.
pozdrawiam.

darekz78
junior
junior

Post autor: darekz78 » 06 kwie 2007, 20:14

tak to paskowy filtr JBL
Dziś

darekz78
junior
junior

Post autor: darekz78 » 06 kwie 2007, 20:20

tak to paskowy filtr JBL
Dziś podmieniłem 50l zobaczymy czy się polepszy co do filtra będę musiał się rozejrzeć za jakimś kubełkowym pewnie to nie będzie tani zakup a jak na początek to już troszke wydałem.
proszę profil uzupełniony miałem z tym mały problem

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”