Moje akwarium to 300 l. Znajduje się w nim 6 paletek około 5-8 cm.
Do tego ekipa sprzątającą kiryski i kilka otosków oraz 10 neonków.
Filtracja:
Tetra EX 700 - mechaniczny
Tetra EX 700 - biologiczny
2 grzałki po 150 W.
Temperatura wody: 28-29 ( ostatnio 32-33 ponieważ neonki złapały ospe… :/ )
Parametry:
Ph – 6.8-72
KH – 3-6
GH – 4-7
NO2 – 0
NO3 – 10-25
Mierzone paskami JBL 5in1
Leje wodę 3/4 RO i 1/4 kranówka. Podmiany wody co 3-4 dni.
Mam problem z paletkami. Zauważyłem u nich dziwne białe odchody. Wiec poszedłem do weterynarza bo tez mi tak doradzali. Weteryniarka dała mi metronidazol. I powiedziała ze działa on na wićowce i nicienie..... Do tego podała mi dawkę. 6 tabletek na 300 l. a po 3 dniach podmienić trochę wody i dać 4 tabletki.
Dopiero od kilku dni podaje normalna dawkę czyli 6 tabletek na 100 l jaka mi doradzili na forum. Jednak nie jestem pewien czy dobrze że daje metro. Bo z tego co wiem metro nie działa na nicienie.....
4 dyski są ok

Jednak 2 pigeony ..... nie ciekawie. Jeden z nich już dłuższy czas chowa się jest apatyczny i nie je.... Drugi zaś był ok…. jadł jednak ostatnio wogóle nie je i non stop pływa z tyłu akwarium w ta i z powrotem. I czasami zdąża mu się "spidować" w ogóle nie je i zauważyłem u niego dzisiaj wklęsły brzuch. Wygląda jak by był pobudzony i mocno ruchliwy.
Nie wiem co mam robic i co im podawać. Weteryniarka powiedziała ze najbliższa osoba która mi może zbadać kał rybek jest w Puławach a jest to daleko i było by to dla mnie kosztowne.... i mija się z celem. Nie wiem co mam robić. To moje pierwsze dyski. :/
Pozdrawiam Czekam na pomoc.