Pomocy!!!!
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
-
- junior
- Imie i Nazwisko: Piotr Wojcieszek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Koszalin
Pomocy!!!!
Witam!Podałem lek flubendazol dwóm paletkom w osobnym akwa.Niestety ta co miała przeżyć zrobiła na złość.Po około 4 godzinach od podania leku zauważyłem na niej jakby pokrycie niektórych miejsc watą,oczy miała biały nalot.Niestety nie przeżyła natomiast ta która miała miejsze szanse przezyła i żadnych objawów takich jak tamta.Dołączyłem więc fote z ogólnego akwa może coś zauważycie więc prosze was o pomoc.Flubendazol podałem w odpowiedniej dawce,zgodnie z danymi w książce zdrowe dyskowce itd.Przypuszczałem ze miła wiciowce bo się chowała nie jadła,w pewnym momencie dostała plamki na ciele ale znikneły.
- Załączniki
-
- akwa1.jpg (131.16 KiB) Przejrzano 3187 razy
-
- akwa2.jpg (121.9 KiB) Przejrzano 3187 razy
-
- ta padnięta
- zdechla1.jpg (140.15 KiB) Przejrzano 3193 razy
- kubamajer
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
- Kontaktowanie:
Na co podałeś ten flubendazol?
Jakiej wielkości akwarium lecznicze i jakie w nim parametry wody?
Późno reagujesz.
Ryby są zapuszczone.
Wypełnij, proszę formularz, bo nikt Ci nie odpowie.
pozdr
Jakiej wielkości akwarium lecznicze i jakie w nim parametry wody?
Późno reagujesz.
Ryby są zapuszczone.
Wypełnij, proszę formularz, bo nikt Ci nie odpowie.
pozdr
Nie podaje się rybom leków jak nie jesteś pewien w 100% co im dolega.To,że się chowaja i niejedzą nie musi byc nicień,może to być początek jakiejś choroby,ale i nie musi.Podanie nie odpowiedniego leku dla palet to tak jak byś sobie zwioł tabletkę na ból głowy,a chory jesteś na anginę.Powiedz mi skąd to paskuctwo znalazło się w twoim akwarium,nic nie podałeś o parametrach wody,co w nim pływa,jakie to duże jest akw.,czym je karmisz.Najczęściej palety chorują ze względu na złe warunki trzymane w akw.,oraz od złego podawania im pokarmu.Muślę ,że rybom ani pierwszego,ani drugiego warunku nie spełniłeś,dlatego ci zdychają.
-
- junior
- Imie i Nazwisko: Piotr Wojcieszek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Koszalin
Parametry podam jutro.A więc w akwa mam 7 młodych palet w akwa 112l.Wode podmieniam około 30% średnio co pięc dni.Pokarmy różne,począwszy od hikari i tropicala a kończąc na pokarmach mrożonych-spirulina,szpinak,wybarwiające i serce wołowe z dodatkami-ogólnie mrożonek jest jakieś 5 rodzajów.W akwa oprócz paletek jest kosiarka,bojownik,lorikaria(nie wiem jak sie pisze).Widziałem u dwóch paletek białe odchody z czego jedna z nich(ta co padła) bardzo szybko mizerniała.Akurat w okresie tym podawałem im metronidazol.Niestety reakcji nie było tylko coraz gorzej.Podmieniłem wode i odczekał kilka dni.Przeniosłem wiec dwie chore paletki do osobnego akwa.Podałem im flubendazol.Po kilku godzinach ta co padła zaczeła miec mgliste oczy i w niektórych miejscach pokrywać sie jakby watą,natomiast druga był ok i nadal sobie osobno pływa.Może przeoczyłem jedną sprawe-zauważyłem że jednego dnia ta co padła miała jakby plamki na ciele które potem znikły.Jest podobna fotka w ksiązce zdrowe dyskowce.Teraz stwierdzam że w gruncie rzeczy bardzo szybko ją scieło z płetw a była najbardziej ruchliwa-rzekłbym w ciągu kilku dni.Podejrzewałem nicienie ale sie tak skończyło.Obecnie podniosłem paletką temp wody do 33 i zwiększyłem napowietrzanie.Ph wynosi śrenio 6-6,5.Jeśli chodzi o rośliny to lotos anubiasy.Rybom podawałem zawsze fistamina a dodatkowo po podmianie wody activant z sery.
Witaj! Jest jedna zaada w chodowli paletek,że zanim wpóścisz ryby do akwarium to trzeba je odpowiednio urządzić.Twoje akwarium jest za małe na paletki i bo nie urosna ci i szkoda twojego wysiłku.To co im podałes to ja bym podał na wiciowca,a na nicienia to ci proponował podać capifost.Przy nicieniach i wiciowcach jak nie zauważysz szybko choroby,to szanse na ich wyleczenie są nikłe,ponieważ lekami zabijesz pasorzyta ale to co dokonał już w straty w rybie tego nie odwrucisz. Proponowałbym ci pomyśleć o więkrzym baniaku.