I co dalej?

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

gospo83
junior
junior
Kontaktowanie:

I co dalej?

Post autor: gospo83 » 31 sty 2008, 22:15

Witajcie!
wiem że temat Capifosu był już przewalany wiele razy ale jednak mam jedno pytanie, które mnie martwi. Tydzień temu zastosowałem kąpiel krótkotrwałą w 50mg Capifosu na 10l wody przez 2h. tak długo bo z rybkami było już źle. no i z 5-ciu 4 zaczęły jesć. Najgorsze jest to że ta najbardziej żarłoczna nadal ma białe odchody i jedna znowu przestaje jeść. co zrobić??
woda:
pH=7
NO2=0
NO3=15
temp. 32C
niestety nie mam możliwości przeprowadzenia kuracji Capifosem w ogólnym bo mam kiryski i zbrojniki i chcę je mieć nadal.
Polećcie co można zastosować co jest dostępne i bezpieczne dla zbrpojników i kirysków ewentualnie może zmienic dawkę w kąpieli krótkotrwałej?

Awatar użytkownika
masz999
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: masz999 » 31 sty 2008, 23:42

Kąpiel krótkotrwała tu nie wystarczy
Poza tym capifos jest mało skuteczny
Proponuję neguvon
W sumie zawiera ten sam czynnik główny ale jego skuteczność jest o wiele większa
Można też zastosować levamisol (skuteczny tylko dodawany do pokarmu)
To jeżeli chodzi o nicienie
Na wiciowce natomiast jest najbardziej skuteczny metronidazol

Wszystko to znajdziesz na forum
Dział Leki

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka

Post autor: Jeki » 01 lut 2008, 08:45

Czyli odrobaczyłeś paletki i wpuściłeś do zarobaczonych zbrojników, a teraz zastanawiasz się skąd nawrót choroby.Albo leczysz całą obsadę, albo to nie ma sensu. Zmień lek, ale na jaki nikt Ci nie odpowie bo nie napisałeś co chcesz leczyć.

gospo83
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: gospo83 » 02 lut 2008, 16:02

No właśnie sam nie wiem co lecze tak do końca czy nicienie czy wicowce bo nie mam mozliwosci sprawdzenia odchodow pod mikroskopem:(
poza tym czy ten metronidazol i neguvon są dostępne w sklepie zoo czy w aptece?? bo nawet nie wiem gdzie tego szukac
no i czy te leki nie zaszkadzą reszcie obsady?
za odpowiedzi dziekuję

Awatar użytkownika
masz999
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: masz999 » 03 lut 2008, 22:27

zrób w takim razie kurację mieszaną levamisol, metronidazol (neguvonu nie przeżyją zbrojniki)
Dawkowanie i sposób leczenia znajdziesz na forum

gospo83
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: gospo83 » 12 lut 2008, 14:54

dzięki
udało mi sie wczoraj zdobyć metronidazol w czystej postaci. podałem 8g na 200l i do żarcia. rano znalazłem na korzeniu śluz i aż sie roiło w nim od robaków. mam nadzieję że to poskutkuje:)
jeszcze raz dzięki za pomoc
a i jeszcze pytanko. co ile podawać metro w zarciu skoro ma działanie przez 24h? mniej wiecej codziennie o tej samej porze?

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”