Próbka śluzu a w niej.....
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
- gajowa
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
- Kontaktowanie:
Próbka śluzu a w niej.....
Złapaliśmy świeży śluz z nowo zakupionych ryb które są w kwarantannie. Znalazłam takie oto trzy różne stworki . Co to jest?
- Załączniki
-
- pow 800x
- Obraz 001.jpg (15.72 KiB) Przejrzano 2893 razy
-
- pow 800x
- Obraz 003.jpg (15.69 KiB) Przejrzano 2893 razy
-
- pow 800x
- Obraz 004.jpg (19.68 KiB) Przejrzano 2893 razy
- kubamajer
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
- Kontaktowanie:
Basia, na zdj. 4 i 5 to duży orzęsek - euplotes lub coś z tej parafii (aspidisca cicada?
), a jest ich podobnych conajmniej kilkanaście - niegroźne, a w każdym razie nie bezpośrednio. Nr 6 to chyba też to, ale inaczej się ustawił.
Nr 1 i 3 sam jestem ciekawy, bo nic mi się nie kojarzy, tzn. może coś, ale szkoda, że ruchomego obrazka nie wstawiłaś (jak za duży, to mogę go skompresować, żeby dało radę wstawić na Forum). Czy on przypadkiem nie przypomina kapelusza?
Śluzują te ryby?
Ach te paletki - jedna sztuka wyżywi tyle pierwotniactwa, co całe stado kosiarek
.
pozdr

Nr 1 i 3 sam jestem ciekawy, bo nic mi się nie kojarzy, tzn. może coś, ale szkoda, że ruchomego obrazka nie wstawiłaś (jak za duży, to mogę go skompresować, żeby dało radę wstawić na Forum). Czy on przypadkiem nie przypomina kapelusza?
Śluzują te ryby?
Ach te paletki - jedna sztuka wyżywi tyle pierwotniactwa, co całe stado kosiarek

pozdr
- kubamajer
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
- Kontaktowanie:
Filmiki mogę zmniejszyć spokojnie, tylko musiałbym je dostać jakoś
.
Ten z nr 7, to chyba nie w całości go widać? Trudno złapać kontekst.
Basia, nie mów że śluz odchodzi płatami
, bo wiesz co to by oznaczało..
Jak widać go w wodzie w postaci ~smugo-galaretek, to mniejszy problem, ale jak widać płaty odchodzące z ryb, to może być nieciekawie (tfu..).
W każdym razie, te robaczki ze zdjęć to wszystko są raczej wtórne historie jeśli ryby śluzują, chyba że na zdj. 1 i 3 to trichodina, ale tego jednoznacznie nie widać tam(ale raczej nie to). Upewnij się jeszcze, czy nie mają costii (~20x mniejsza będzie przy tym powiększeniu)
Basia sprawdź priv.
pozdr

Ten z nr 7, to chyba nie w całości go widać? Trudno złapać kontekst.
Basia, nie mów że śluz odchodzi płatami

Jak widać go w wodzie w postaci ~smugo-galaretek, to mniejszy problem, ale jak widać płaty odchodzące z ryb, to może być nieciekawie (tfu..).
W każdym razie, te robaczki ze zdjęć to wszystko są raczej wtórne historie jeśli ryby śluzują, chyba że na zdj. 1 i 3 to trichodina, ale tego jednoznacznie nie widać tam(ale raczej nie to). Upewnij się jeszcze, czy nie mają costii (~20x mniejsza będzie przy tym powiększeniu)
Basia sprawdź priv.
pozdr