" wypadanie oczu "

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

fabio

" wypadanie oczu "

Post autor: fabio » 09 lut 2008, 22:50

Witam serdecznie.
Czy ktoś potrafi zdiagnozować dziwną przypadłość? W jednym ze zbiorników pływało ok 100 Palet z jednego miotu.
Wczoraj wyłowiłem kilka martwych ryb. Wyglądały na zdrowe ale nie miały oczu. Były tylko puste oczodoły.
Resztę ryb przeniosłem do 220 litrowego zbiornika ( ryby od 8 do 15 cm ) i wrzuciłem 8 tabletek Bactopur Direct. W tym zbiorniku miałem lepszą możliwość obserwacji.
Ryby z widoczną infekcją posiadały zamglone oczy lub jak ktoś woli posiadały biały nalot na gałkach ocznych. Reszta ciała ok. włącznie z płetwami. No może niektóre miały zaczerwienione nasady płetw piersiowych i okolice otworu gębowego ( "nozdrza") - jest to dobrze widoczne ponieważ ryby są białe. Po 24 godzinach żadna z ryb nie zdechła ale sytuacja się nie poprawia. Wręcz przeciwnie - zainfekowane ryby tracą oczy - zostaje pusty oczodół lub dwa oczodoły. Jeśli ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem proszę o pomoc.

fabio

Post autor: fabio » 09 lut 2008, 22:50

Nie piszę jaka woda, karmienie, zbiornik itp. ponieważ myślę, że nie ma to znaczenia. W innych zbiornikach jest to samo, a choroba nie wystąpiła.
Czy ktoś wie dokładnie jak to leczyć?

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 10 lut 2008, 00:44

http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... pic&t=2480

Wypełnij ta ankietę, będzie łatwiej dojść do tego, co spowodowało problem z Twoimi rybami.
Czy należy rozumieć, że ryby są w sterylniaku w bactopurze direct i dalej tracą oczy, ale nie zdychają?

Jak możesz, to wstaw zdjęcie

Uzupełnij profil, jest to wymagane na tym forum

Awatar użytkownika
Mec!eK
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Mec!eK » 10 lut 2008, 17:11

Witam
Pierwszą rzeczą którą bym sprawdził to Ph. Miałem taki przypadek- poszukaj w moich postach i zobaczysz na zdjęciach efekty.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Mondeja
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Przemek Laskowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Skawina

Post autor: Mondeja » 11 lut 2008, 22:30

witam , klasyczny przykład choroby kwasowej. Jakbyś zmierzył pH to byłoby na pewno poniżej 4 ...

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 11 lut 2008, 22:42

Kolega "fabio" napisał również o tym i wstawił zdjecia na Mysiarze. AdamN już się tym zajął.

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”