nadmierna płochliwość
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
-
- nowicjusz
nadmierna płochliwość
ryby sa bardzo płochliwe i nie widze zadnych zmian na skórze co to moze byc?? banieczek stoi od poczatku stycznia.
parametry:
-ph-7.0
-two-14
-tww-10
-no2-0.0
-no3-0.0
prosze o pomoc
a Temperatura 30 stopieńków
parametry:
-ph-7.0
-two-14
-tww-10
-no2-0.0
-no3-0.0
prosze o pomoc
a Temperatura 30 stopieńków
no3=0? To chyba raczej nie możliwe. Napisz coś więcej o akwarium według wzorca: http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... pic&t=2480
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
A kiedy wpuściłeś do tego baniaczka ryby?
Jaki to baniak?
Ile czasu był zalany wodą bez ryb?
Jakie są to ryby?
Ile tych ryb?
Jaka wielkość?
Skąd one są, import z Azji, czy krajowe?
Czym sprawdzasz te parametry wody?
Mocno zadziwiające są jej parametry.
Temperaturę podnieś rybkom do 32 nawet 33 stopni po wpuszczeniu do nowego baniaka to bardzo pomaga w aklimatyzacji.
Jaki to baniak?
Ile czasu był zalany wodą bez ryb?
Jakie są to ryby?
Ile tych ryb?
Jaka wielkość?
Skąd one są, import z Azji, czy krajowe?
Czym sprawdzasz te parametry wody?
Mocno zadziwiające są jej parametry.
Temperaturę podnieś rybkom do 32 nawet 33 stopni po wpuszczeniu do nowego baniaka to bardzo pomaga w aklimatyzacji.
-
- nowicjusz
1) Zbiornik:
- pojemność litrów 80
- od kiedy zbiornik funkcjonuje w styczniu w pusciłem rybki a wcze sniej zbiornik funkcjonował (sam)ok 3 tygodnie
- wymiary 84x30x29
- rodzaj (roślinny, sterylny) jest pare roslinek (zdjecia w galerii)
- rodzaj podłoża żwir
2) Woda:
- częstotliwość i wielkość podmian wody wode zmieniam co 7 czsem 8 dni
- sposób przygotowania wody do podmian ok 24h odstania
- obsada ryb (wymienić rodzaje ile, jakie od kiedy, wielkość) 2xred dradon (ok 5cm) 2x kirysek2x glonojad 2x jakas inna paleta (8cm)
3) Rodzaj pokarmu:
- (suchy, mrożony, żywy podawany ile razy dziennie) suchy 2x (dalej podaje mrożonki mrożonki daje w małych ilościach) 2xdziennie serce wołowe 2x dziennie solowiec
4) Wygląd i zachowanie ryb (wymienić różnice w zachowaniu ryb odstające od standardu: od kiedy zaobserwowano objawy, płochliwość, dziwne pływanie, otrząsanie się, naloty na ciele, płetwach, ubytki na skórze czy płetwach, guzki na ciele i płetwach) zwiekszona płochliwość
5) Sprzęt w zbiorniku (wyposażenie zbiornika w filtry, sumpy, częstotliwość czyszczenia, rodzaj wkładów filtracyjnych, nawożenie CO2 , grzałki) 2x filtr mechaniczny płukany co zmiane wody i troche mieszanki wegla atywowanego bio ceramiki i zeolitu
6) Ostatnio dokonane zmiany (zakup nowych ryb, roślin, czy robiono kwarantannę i w jakim czasie, zmiana podłoża, dodanie korzeni itp.) zadnych zmian od startu zbiornika poza dosypaniem troche piasku na "wysepke"
- pojemność litrów 80
- od kiedy zbiornik funkcjonuje w styczniu w pusciłem rybki a wcze sniej zbiornik funkcjonował (sam)ok 3 tygodnie
- wymiary 84x30x29
- rodzaj (roślinny, sterylny) jest pare roslinek (zdjecia w galerii)
- rodzaj podłoża żwir
2) Woda:
- częstotliwość i wielkość podmian wody wode zmieniam co 7 czsem 8 dni
- sposób przygotowania wody do podmian ok 24h odstania
- obsada ryb (wymienić rodzaje ile, jakie od kiedy, wielkość) 2xred dradon (ok 5cm) 2x kirysek2x glonojad 2x jakas inna paleta (8cm)
3) Rodzaj pokarmu:
- (suchy, mrożony, żywy podawany ile razy dziennie) suchy 2x (dalej podaje mrożonki mrożonki daje w małych ilościach) 2xdziennie serce wołowe 2x dziennie solowiec
4) Wygląd i zachowanie ryb (wymienić różnice w zachowaniu ryb odstające od standardu: od kiedy zaobserwowano objawy, płochliwość, dziwne pływanie, otrząsanie się, naloty na ciele, płetwach, ubytki na skórze czy płetwach, guzki na ciele i płetwach) zwiekszona płochliwość
5) Sprzęt w zbiorniku (wyposażenie zbiornika w filtry, sumpy, częstotliwość czyszczenia, rodzaj wkładów filtracyjnych, nawożenie CO2 , grzałki) 2x filtr mechaniczny płukany co zmiane wody i troche mieszanki wegla atywowanego bio ceramiki i zeolitu
6) Ostatnio dokonane zmiany (zakup nowych ryb, roślin, czy robiono kwarantannę i w jakim czasie, zmiana podłoża, dodanie korzeni itp.) zadnych zmian od startu zbiornika poza dosypaniem troche piasku na "wysepke"
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Zbyt mały zbironik dla dysków, szczególnie że masz żwir i rośliny. Nigdy nie będą w nim się dobrze czuły. jakie 80, toż tam nie ma nawet 70 l wody według wymiarów i tego co wsadziłeś do baniaka ...??pojemność litrów 80 ... wymiary 84x30x29
Zbyt małe stado dysków, by się dobrze czuły, no ale w takim baniaku ozdobnym wogóle ich być nie powinno, więc nie doradze Ci kup 3 dyski więcej. Raczej zalecam oddanie tych co masz komuś kto ma większy zbiornik.2xred dradon (ok 5cm) 2x kirysek2x glonojad 2x jakas inna paleta (8cm)
Ile tej wody podmieniasz?- częstotliwość i wielkość podmian wody wode zmieniam co 7 czsem 8 dni
Jakie ma paramtry woda z kranu?
A co ma tam robić za filtr biologiczny w tym akwarium? Tylko na żwirek liczysz? Sam żwirek nie pociągnie biologii w tak małym baniaczku, stąd twe kłopoty, baniak i woda nie dojrzałe?2x filtr mechaniczny płukany co zmiane wody i troche mieszanki wegla atywowanego
Do tego płukanie filtrów akurat przy podmianie wody to fatalny pomysł.
Po co tam węgiel w filtrach? Wywal go natychmiast.
To czym sparwdzasz paramtery wody ciągle nie piszesz?
Bo teraz po Twoim opise nie są już dla mnie zadziwiające, są nieprawdziwe.
Trudno im być spokojnym w takich warunkach, jakie im przygotowałeś:ryby sa bardzo płochliwe
- za małe akwarium,
- zła filtracja,
- za mało dysków w stadzie,
- zła woda.
-
- nowicjusz
-
- nowicjusz
To dawaj namiary na szwagra że Ciebie tak w maliny puścił:P
Ja bym radził zbierać kasę na co najmniej 200l (300zł spokojnie wystarczy na zbiornik) plus 250-300zł na kubełek, i reszta sprzętu nie jest taka droga:P grzałki i inne duperele
Pogadać z rodzicami:P Zarazić wirusem ,,paletkowym''. Jak złapią bakcyla to pójdzie gładko:P
Tak podmianki wody mógłbyś zwiększyć do 2-3 razy w tygodniu w ilości 30%. Ja robiłem co drugi dzień 10% i tez było dobrze:P
Ja bym radził zbierać kasę na co najmniej 200l (300zł spokojnie wystarczy na zbiornik) plus 250-300zł na kubełek, i reszta sprzętu nie jest taka droga:P grzałki i inne duperele

Tak podmianki wody mógłbyś zwiększyć do 2-3 razy w tygodniu w ilości 30%. Ja robiłem co drugi dzień 10% i tez było dobrze:P