Tremazol na nicienie
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
Tremazol na nicienie
Czy Tremazol można podawać w pokarmie, jako kuracja przeciw nicieniom?
Re: Tremazol na nicienie
Przeciw nicieniom Levamizol 10% polecam.
O dokładniejszym zastosowaniu poczytaj w wątku Adamn na nicienie jest dokładnie wszystko opisane od a-z.
Pozdrawiam Lukasz
O dokładniejszym zastosowaniu poczytaj w wątku Adamn na nicienie jest dokładnie wszystko opisane od a-z.
Pozdrawiam Lukasz
Levamisol jest skuteczny owszem ale.......
1.Ryby muszą jeść !!!!
2.Nawet jak jedzą to nie ma pewności że zjedzą granulat zamoczony w leku (moje raczej nie jadły, dopiero po 4 dniach głodówki skubały i wypluwały)
3.Pozostaje jeszcze metoda (z wody i przez strzykawkę z np wentylkiem do pyska, poczekać aż przełknie i z powrotem do wody)
U mnie najskuteczniejszy okazał się neguvon (kontrowersyjny ale arcy skuteczny)
Można również stosować tabletki te co podał Kuba ale o ich skuteczności nie mogę się wypowiedzieć gdyż nie stosowałem
1.Ryby muszą jeść !!!!
2.Nawet jak jedzą to nie ma pewności że zjedzą granulat zamoczony w leku (moje raczej nie jadły, dopiero po 4 dniach głodówki skubały i wypluwały)
3.Pozostaje jeszcze metoda (z wody i przez strzykawkę z np wentylkiem do pyska, poczekać aż przełknie i z powrotem do wody)
U mnie najskuteczniejszy okazał się neguvon (kontrowersyjny ale arcy skuteczny)
Można również stosować tabletki te co podał Kuba ale o ich skuteczności nie mogę się wypowiedzieć gdyż nie stosowałem
Ryby muszą jeść ? niekoniecznie można zrobić kąpiel długotrwałą .Jedna z moich podopiecznych w ogóle nie jadła była chuda, apatyczna i w ogóle.... zastosowałem Levamizol jako kąpiele długotrwałe tzn.. moj baniak na kwarantannę jest mały 50L więc podałem 5 ml na 50 L w pierwszy dzień w drugi dzień zostawiłem rybę w spokoju w trzeci dzień podałem 5 ml po raz kolejny potem przez 7 dni podmieniałem 50% wody codziennie(oczywiście odstanej) na siódmy dzień powtórzyłem kurację z tego względu że nie chciała jeść granulatu(Tetry) z levamizolem musiałem wlać go powtórnie do wody i nicienie to tylko złe wspomnienie, lecz trzeba pamiętać żeby dbać o następujące parametry wody: temperatura 28 stopni bez dbania o + - 1 stopień
- pH 6,5-6,8 poniżej 7
- twardość poniżej 10 4-10
Jeżeli chodzi o neguvon jest to lek trudno dostępny .
Pozdrawiam Lukasz
- pH 6,5-6,8 poniżej 7
- twardość poniżej 10 4-10
Jeżeli chodzi o neguvon jest to lek trudno dostępny .
Pozdrawiam Lukasz
Też próbowałem kąpieli w levamisolu lecz nie były do końca skuteczne.
Możliwe że u mnie choroba była w bardziej zaawansowany stadium.
Aczkolwiek mów sobie co chcesz.
Levamisol jest najbardziej skuteczny dodawany do pokarmu.
Cieszę się że Ci się udało pozbyć się tego świństwa samymi kąpielami.
Każdy ma inne doświadczenia i na tym polega forum aby się nimi wymieniać
pozdrawiam
Możliwe że u mnie choroba była w bardziej zaawansowany stadium.
Aczkolwiek mów sobie co chcesz.
Levamisol jest najbardziej skuteczny dodawany do pokarmu.
Cieszę się że Ci się udało pozbyć się tego świństwa samymi kąpielami.
Każdy ma inne doświadczenia i na tym polega forum aby się nimi wymieniać

pozdrawiam
dokładnie od tego jest to forum aby wymieniać się doświadczeniami i być mądrzejszymi o czyjeś wzloty i upadki.Levamizol faktycznie podziałał zabił wszystkie nicienie problem się nie skończył ponieważ ryba miała jeszcze wiciowca(kupiłem w końcu mikroskop i to mi wyszło niestety osoba która mi sprawdzała gówienka dziwnym trafem nie zauważyła wiciowca nie wiedzieć jakim cudem ) i niestety musiałem skatować ją dawką Metronidazolu
niestety takie życie z paletkami ale kocham te ryby prawie jak własne dziecko więc warto starać się o dobrą kondycję naszych pupili
.

- przynenta
- zarząd pkmd
- Imie i Nazwisko: Tomasz Uler
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Pruszków
- Kontaktowanie:
zobacz tu_TOM_ pisze:Lek tak, ale jego podstawowy składnik już znacznie łatwiej kupić.Jeżeli chodzi o neguvon jest to lek trudno dostępny .
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... pic&t=3892
Np ? Trichlorfon 9.20zł Składnik aktywny Capifosu zasadniczo działa na przywry, tasiemce i nicienie ale czy ktoś próbował ten środek czy jest on naprawdę taki rewelacyjny jak piszą ?zabija na śmierć
nie niszczy filtrów biologicznych, nie szkodzi roślinkom hmm...... ciekaw jestem, mieliscie juz do czynienia z tym środkiem ?.

Capifos jest skuteczny.
Tylko trzeba się trzymać dawek podanych przez producenta.
Leczyłem u koleżanki capifosem nicienie z zadowalającym skutkiem (z powodu braku neguvonu)
Natomiast należy pamiętać że po leczeniu na nicienie w 80% przypadków trzeba też ryby prze leczyć na wiciowce.
Często się zdarza że po infekcji nicieniami i wyleczeniu osłabiony organizm atakują wiciowce.
A na wiciowce nic nie zastąpi metronidazolu
Tylko trzeba się trzymać dawek podanych przez producenta.
Leczyłem u koleżanki capifosem nicienie z zadowalającym skutkiem (z powodu braku neguvonu)
Natomiast należy pamiętać że po leczeniu na nicienie w 80% przypadków trzeba też ryby prze leczyć na wiciowce.
Często się zdarza że po infekcji nicieniami i wyleczeniu osłabiony organizm atakują wiciowce.
A na wiciowce nic nie zastąpi metronidazolu