COś SIĘ STAŁO PO PODMIANIE WODY.
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
COś SIĘ STAŁO PO PODMIANIE WODY.
Witam!Wczoraj zrobiłem 50%podmiany wody wieczorem,parametry wody w akwarium jak i w wodzie do podmiany takie same.Gdy rano zobaczyłem w akwarium co się dzieje to się wystraszyłem.Na samicu i na samcy oczy zrobiły się jak u żaby takie duże,pokryte białą taką błoną,płetwy skulone.Młode odczuły to troche mniej dotkliwie bo jedzą pokarm,ale nie które kładą się na dno,poczym spowrotem pływają.Ja sądzę ,że została zaburzona równowaga biologiczna w wodzie,ponieważ codziennie była prowadzona podmiana wody ok 30% a wczoraj 50%.Jedno co już zrobiłem to wziołem powoli już podmieniłem 20%wody,woda była wzięta z akwarium ogólnego gdzie mam dorosłe paletki.Parametry wody są utrzymywane na w tych 2 akw. na podobnym poziomie.Jeszcze może być ,że woda była za mało odstana,ale miała 5dni.
- gajowa
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
- Kontaktowanie:
Moim zdaniem to ph się załamało, a nie biologia, świadczył by o tym nalot na oczach rodziców. My codziennie podmieniamy 25%, a co 3 dzień 50% wody u pary z młodymi, ale ph wody podmienianej jest troche wyższe, niż wody w akwarium tarliskowym i nie mieliśmy problemu z nagłym spadkiem ph. Do podmian używamy 2/3 ro i 1/3 kran.
Jeśli do obniżenia ph używasz kwasu, to powinieneś pamiętać, że kwas działa z opóżnieniem i po kilku dniach (jak piszesz 5 dni) ph wody napewno nie było takie, jak 5 dni wcześniej.
Jeśli do obniżenia ph używasz kwasu, to powinieneś pamiętać, że kwas działa z opóżnieniem i po kilku dniach (jak piszesz 5 dni) ph wody napewno nie było takie, jak 5 dni wcześniej.
- krawiecm
- junior
- Imie i Nazwisko: Martinez K
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Opole
Kilka tygodni temu znajomy także miał podobną sytuację ale z dorosłymi paletami. On robił restart i podmienił 100% wody czekał dwa dni i wpuścił ryby. Na drugi dzień ryby dostały jakiegoś podrażnienia, wydawało się ze sa poparzone(białe plany na skórze). Nistety kilka nie udało się odratować. Do dziś uważa nawet z czesciową podmianą wody.
Przypuszczenia moję to że coś było w wodzie może jakieś związki metali lub więcej chloru.
Reszcie ryb pomogła kapiel w akrytrypoflawinie z Tropical...
Przypuszczenia moję to że coś było w wodzie może jakieś związki metali lub więcej chloru.
Reszcie ryb pomogła kapiel w akrytrypoflawinie z Tropical...