Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
-
kaya
- nowicjusz

W jednym ze zbiornikow zaobserwowalam maciupkie- maja ok 1mm biale robaczki. Mozna je zobaczyc szczegolnie rano zaraz po wlaczeniu swiatla. Zauwazylam kilka na czarnym tle filtra ale bardzo szybko sie rozpieszchly ( one nie pelzaja one poprostu skacza!) Woda ro, reszta parametrow w normie. Zbiornik obecnie z narybkiem skalara. Co to moze byc?!
pozdrawiam kaya
-
jacaban
- junior

- Imie i Nazwisko: Jacek B
- Miejsce zamieszkania/miasto/: lubuskie
jeśli drobne skaczące po powierzchni, przypominające małe pchełki to będą skoczogonki.
nie ma powodu do paniki osobiście nie słyszałem aby mogły zrobić komuś krzywdę
pozdrawiam
Jacek
-
kaya
- nowicjusz

Dzieki za pomoc zajrzalam na lkinki i owszem najblizej im do malzoraczkow. Aczkolwiek nic nie pisza czy sa one niebezpieczne dla ryb? Skalarki maja 4 dni czyli ciagle postac larwalna i ciagle zyja. Ale moze te malzoraczki podstepnie sobie beda na nich zerowac az caly miot w koncu padnie!;)Z drugiej strony jednak w tym linku ktory mi podales tom te robaczki sa w gropie jak mi sie wydaje pozywienia dla ryb wiec co robic ? Jacek one poruszaja sie jak pchly tylko pod woda....dziwne. Moze tez nad woda ale niezauwazylam jeszcze bo pokrywa zakrywa widok.
pozdrawiam kaya
-
Rafal_W
- entuzjasta

-
Kontaktowanie:
A może sięgnijmy do podstaw? Oczliki? One na pewno skaczą w toni wodnej.
Rafał
-
kaya
- nowicjusz

Niestety nie sa to oczliki;(
-
kaya
- nowicjusz

oj bo zaczne panikowac

w drogim akwa chyba to samo, tyle ze tu plywaja dwie pary dyskow w tym jedna para z ikra! co robic?!
-
vega1
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów
zrób zdjęcie tych robaczków. Nawet telefonem. Mam nadzieje że nie masz tego co ja bo wtedy... współczuje.
-
kaya
- nowicjusz

Slawek nawet mnie nie strasz;) Probowalam zrobic zdiecia i telefonem i aparatem ale po wlaczeniu swiatla strasznie szybko czmychaja. Zreszta na zdieciach nic kompletnie nie widac ale sprobuje jeszcze raz jutro rano. Narazie obserwuje ryby. U skalarow ok. Paletki ciagle maja ikre zadnych bialych ziarenek. Boje sie lac teraz jakies leki bo nie wiem czy moge przy ikrze i kilkudniowym narybku.Jesli ktos wie prosze o rade:) Prosze powiedz Slawku co tobie sie przytrafilo i jak sobie dales z tym poradziles?
pozdrawiam kaya
-
Amorphis
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Marek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz
Są i u mnie od "dłuuuugooo" i ani dobrego ani złego z ich strony nie zauważyłem. Po prostu są i już.
-
barrel
- nowicjusz

- Imie i Nazwisko: Kamil
-
Kontaktowanie:
Jeżeli skaczą po lustrze jak małe pchełki to są to na 100% jak mówi jacaban skoczogonki. Wystarczy wprawić w ruch lustro wody zlikwidować roślinność pływającą i wyniosą się same.