Trochę za późno dodaję temat, ponieważ zmienniak plamisty, który na nią zachorował już padł. Nigdy w życiu nie spotkałam się z takim zjawiskiem, w skrócie objawy choroby:
-rozszczepienie się dolnej wargi pyska,
-powstały guz, o ostrych krawędziach pod pyskiem
Objawy powstały nagle. Zaczęło się od małych uwypukleń po brzegach dolnej wargi, które wyglądały jak małe ząbki. Od razu przełożyłam rybę do osobnego akwarium, zrobiłam krótkotrwałą kąpiel w nadmanganianie i platka pozostawała pod obserwacją. Kolejnego dnia widoczna była dziura pomiędzy "promieniami" w szczęce- wacikiem z akryflawiną przemyłam ranę. Następnego dnia powstał guz- znów akryflawina. Następnie dolna szczęka rozszczepiła się na boki, wyglądam przypominając rozchylone szpikulce widelca, zbielała- kuracja w krótkotrwałej kąpieli z akryflawiny, ryba zachowuje si normalnie, pobiera pokarm, nie jest płochliwa, jednak oddycha szybko. Ostatni dzień- przeogromny guz, zdeformowane, wywinięte skrzela i widły zamiast pyska- kąpiel w baktopurze direct. Wieczorem ryba padła.
Jaka choroba deformuje pysk ryb?
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961